gastro postao
S obzirom da nam stiže jesen kroz koji dan, evo jednoj skoro pa pravog jesenskog recepta.
Bademi i jabuke, tonka i cimet, ove tortice baš mirišu na jesen. A i boje su prave jesenske. Fini, meki biskvit od bademovog brašna i krema od tonke na najljepši se način spajaju u ovom sjajnom, aromatičnom sezonskom kolaču.
Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.
Za biskvit će vam trebati:
- 2 žutanjka
- 100 g šećera
- 60 g bademovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 g sjeckanih badema
- 60 g toplog mlijeka
- 60 g maslaca sobne temperature
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Nadjev od jabuka:
- 5 jabuka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
Krema s tonkom:
- 160 g mlijeka
- 2 žutanjka
- 60 g šećera
- 25 g glatkog brašna
- naribana tonka (otprilike količina od pola manjeg zrna)
- 65 g maslaca
- 50 g slatkog vrhnja
Crumble od badema:
- 80 g brašna
- 45 g šećera
- 50 g maslaca sobne temperature
- 30 g badema
Krema mascarpone:
- 60 g mascarpone sira
- 30 g šećera u prahu
- 100 g slatkog vrhnja
Priprema biskvita:
- Žutanjke pjenasto miksati sa šećerom. Dodati mlijeko i maslac i nastaviti miksati.
- Dodati bademovo brašno, prašak za pecivo i nasjeckane bademe te dobro promiješati.
- U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Snijeg zatim lagano umiješati u prvu smjesu.
- Metalne kalupe namastiti (dovoljno je samo rubni dio cca 1 cm kolika je visina biskvita) i pobrašniti. Posložiti ih na pleh, na papir za pečenje, te puniti smjesom. Peći na 170°C 25 minuta.
Nadjev od jabuka:
- Jabuke je potrebno oprati, oguliti, očistiti od koštica i narezati na kockice.
- Staviti kuhati u vodu sa šećerom i vanilin šećerom otprilike 20 minuta. Kada jabuke omekšaju, izlijete sok, pa jabuke posipati s cimetom i još kratko prodinstati.
Krema od tonke:
- Mlijeko, žutanjke, šećer i brašno izmiješajte te stavite kuhati neprestano miješajući.
- Kad krema zakipi i zgusne se, prebacite je u posudu i prekrijte prozirnom folijom.
- Maslac izmiksajte s tonkom te umiksajte u ohlađenu kremu.
- Slatko vrhnje izradite u šlag, te špatulom umiješajte u kremu.
Priprema crumblea:
- Brašno, šećer i maslac izmiješajte prstima u mrvičastu smjesu. Dodajte bademe.
- Stavite peći u pećnicu, na papiru za pečenje 20 minuta na 175°C. Treba poprimiti lagano zlatnu boju.
- Tijekom pečenja par puta izmiješajte smjesu u pećnici kako bi se sve ravnomjerno ispeklo.
- Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
- Hladni crumble ubacite i multipraktik i usitnite ga.
Priprema mascarpone kreme:
- U jednoj posudi miksajte slatko vrhnje u šlag. U drugoj miksajte mascarpone i šećer u prahu.
- Obje smjese sada zajedno izmiješajte špatulom dok se ne sjedine.
Slaganje:
- Tortice je potrebno slagati u kalupima u kojima smo pekli biskvite. Kalupe je potrebno obložiti acetatnom folijom. Prvo u kalup ide biskvit, pa nadjev od jabuka, zatim krema od tonke i na kremu još crumble od badema.
- Ostavite nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku da se sve stegne.
- Kad se stegnulo, maknite kalupe, te pažljivo odvojite foliju. Na vrh još istisnite kremu od mascarponea i slatkog vrhnja i posipajte s crumbleom od badema ili s nasjeckanim bademima.
Dobar tek!