Za ovaj kolač inspiracija je došla nakon što sam probala jednog totalno egzotičnog čupavca u restoranu. I baš je ostavio trag na meni, odnosno da budem iskrena, ostavio me bez teksta. Ovo je naša varijanta od sastojaka koje smo imale doma.
Naravno da je i kćer imala tu svoje prste, jer da nije, ne bi kolač ispao ovako dobar. Priznajem. Naša varijanta je s kokosom i bijelom čokoladom, mangom i malo ruma. Jer svi znamo da se kokos i rum vole, zar ne?
Anu i njezine kulinarske pothvate možete pratiti na Instagram profilu plavatacna.
Za biskvit će vam trebati:
- 2 jaja
- 100 ml šećera
- 200 ml brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 50 ml vode
- prstohvat soli
Za ganache od bijele čokolade i kokosa:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice kokosa
- 200 g bijele čokolade
Za gel od manga:
- 1 svježi mango (dobit ćete otprilike 200 ml pirea)
- ½ vrećice želatine
- sok od ½ limuna
Za umakanje biskvita:
- 70 ml mlijeka
- 15 g maslaca
- 75 g bijele čokolade
- 1-2 žlice ruma
- 30 g kokosa
Za dekoraciju (po želji):
- listići kokosa
- svježi listići mente
- kockice svježeg manga
Priprema:
- Žutanjke pjenasto miksati sa šećerom, dodati ulje i vodu, te prosijano brašno i prašak za pecivo i miksati u smjesu bez grudica. Bjelanjke miksati s prstohvatom soli u snijeg, te ih lagano umiješati u prvu smjesu.
- Biskvitnu smjesu izliti u kalup na papir za pečenje i peći cca 20 minuta na 175°C. Mi smo koristile kalup 18x32 cm.
- Za ganache zagrijati vrhnje za šlag, te u njega staviti kokos, pustiti da se smjesa ohladi.
- Ohlađenu smjesu procijediti. Bijelu čokoladu izlomiti ili narezati na sitno te je preliti vrhnjem koje smo ponovno zagrijali.
- Miješati kako bi se sva čokolada otopila. Kremu staviti u hladnjak da se ohladi i stegne.
- Za gel od manga potreban nam je jedan svježi mango. Potrebno ga je oguliti, odstraniti košticu, narezati, smiksati u blenderu te propasirati kako ne bi bilo grudica.
- U dobiveni pire umiješati pola vrećice želatine u prahu koju smo pripremili po uputama s vrećice (u 2,5 žlice vode rastopiti 5 g želatine, pustiti da smjesa nabubri te je ponovno rastopiti na laganoj vatri pazeći da ne zakipi) i sok od pola limuna.
- Na kraju je još potrebno napraviti smjesu u koju ćemo umakati biskvit. U zagrijano mlijeko dodamo maslac i bijelu čokoladu. Potrebno je miješati kako bi se čokolada otopila. U to dodati rum.
- Ohlađeni biskvit rezati na željeni oblik, bočne stranice umakati u smjesu mlijeka, čokolade, maslaca i ruma, te u kokos.
- Biskvite smo još prerezali na pola te ih punili kremom od kokosa i bijele čokolade i gelom od manga. Kremu i gel smo stavili i na vrh te ukrasiti kokosom, mentom i svježim mangom.