Kolumne 3749 prikaza 08. rujna 2018.

Mramorna zebra torta - oduševljenje u slojevima

Ana Zelić
Klasik u modernoj verziji – savršena kombinacija čokolade i vanilije koja vraća u djetinjstvo! Neki će reći da je dosadna, ali gotovo nitko ne može odoljeti klasičnoj kombinaciji okusa čokolade i vanilije. U sladoledu, keksu, torti… siguran je, ali ne manje ukusan izbor koji će zadovoljiti vaše slatke želje!

Mramorni kolač jedan je od onih brzinskih koje mame spremaju za nedjeljno poslijepodne, a djeca pohitaju u kuhinju čim osjete miris i ne mogu dočekati da se ohladi pa ga jedu i vrućeg. Priznajem, i ja sam bila jedna od njih.

 

Možda vas zanima... Kuglof od banane s preljevom od čokolade i malinama Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić

 

Ovaj sam ga put odlučila pretvoriti u tortu s efektnim zebrastim dizajnom koji se zapravo vrlo lako napravi! Savršena je za dječji rođendan (ali i onaj odrasli), obiteljske ručkove ili samo zato što vam se jede slatko.

 

Možda vas zanima... Apsolutno oduševljenje: Torta od mrkve s kremom od sira Kolumne

 

Isprobajte ovaj recept i razveselite pritom i sebe i druge! 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Cheesecake od limuna - provjereni ljetni favorit! Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić

Za biskvit će vam trebati:

  • 3 jaja (L)
  • 240 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 240 g šećera
  • 125 g kiselog vrhnja
  • 120 g mlaćenice
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • + 15 g gorkog kakaa za čokoladni biskvit

Za kremu od vanilije:

  • 50 g brašna
  • 225 g šećera
  • 390 g mlijeka
  • ¼ žličice soli
  • 350 g maslaca sobne temperature
  • 3 žličice ekstrakta vanilije

Za čokoladnu kremu:

  • 150 g tamne čokolade (min 50% kakaa)
  • 120 g vrhnja za šlag

Za čokoladni preljev:

  • 75 g tamne čokolade
  • 75 g vrhnja za šlag

* Količine su namjerno napisane u gramima jer vaganjem svakog sastojka osiguravamo maksimalnu preciznost i jednak rezultat svaki put.

Priprema:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. To su suhi sastojci.
  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, mlaćenicu i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  4. Miksajte maslac i šećer dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute).
  5. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese.
  6. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka)
  7. Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.
  8. Podijelite smjesu na dva dijela koristeći kuhinjsku vagu. Kako bi vam bilo lakše, prije nego što počnete miksati, izvažite zdjelu u kojoj planirate miksati kako biste znali koliko će smjese biti u njoj nakon što završite s miksanjem i stavite je na vagu. Na taj
  9. način imate i jednu zdjelu manje za prati.
  10. U jednu polovicu dodajte 15 g prosijanog kakaa i miksajte tek da se sjedini.
  11. Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa tako da žlicom naizmjenično stavljate smjese u sredinu kalupa, jednu na drugu. Ja koristim vagu kako bih osigurala jednake slojeve biskvita. U prosjeku svaki kalup treba imati oko 320-340 g smjese.
  12. Pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica.
  13. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min u da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.
  14. Za čokoladnu kremu – nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće te prelijte slatkim vrhnjem koje ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 1 min te promiješajte špatulom dok ne dobijete sjajnu homogenu smjesu. Prekrijte prozirnom folijom te stavite u frižider na cca 1 sat dok se ne stisne do mazive konzistencije.
  15. Za kremu od vanilije - od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  16. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.
  17. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite biskvit kremom i napravite od nje okolo “granicu” unutar koje ćete namazati čokoladnu kremu. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 20-30 min.
  18. Dok se torta hladi, dio kreme pomiješajte s malo čokoladne kreme kojom ste punili tortu kako bi dobili smeđu kremu. Ako je malo rjeđa, stavite malo u frižider da se stisne.
  19. Kreme stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Za bijelu kremu koristite veći (Wilton 1A), a za smeđu manji nastavak (Wilton #12). Krenuvši od dna, naizmjenično premažite tortu slojevima kreme , tvoreći pruge, koju ćete potom zagladiti “cake scraperom”. Poslije svakog poteza, očistite ostatke kreme kako bi pruge ostale vidljive. Za ovaj korak vrlo je korisno imati okretni stalak za ukrašavanje.
  20. Nakon što ste zadovoljni premazivanjem torte, stavite je u frižider na hlađenje dok pripremate čokoladni preljev.
  21. Za čokoladni “drip” - nasjeckajte 75 g tamne čokolade te prelijte vrhnjem za šlag kojeg ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 1 min pa promiješajte dok ne bude glatke teksture. Ostavite na sobnoj temperaturi 10-tak min da se ohladi. Prelijte po OHLAĐENOJ torti. Vrlo je važno da torta bude hladna tako da vam ganache ne iscuri sve do dna.
  22. Uvijek možete tortu ukrasiti samo kremom od vanilije i dalje će biti ukusna i lijepa!

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.