Kolumne 03. srpnja 2018.

Kuglof od banane s preljevom od čokolade i malinama

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad ne znate što biste s onim crnim bananama koje nitko ne želi jesti, onda je pravo vrijeme za napraviti ovaj kuglof!

Vjerujem da ste se svi barem jednom našli u ovoj situaciji. Kupili ste banane koje na kraju nitko nije pojeo i gledaju vas tužne i s crnim točkicama po sebi iz zdjele na stolu. Žao vam ih je baciti, a opet… nitko ne voli jesti crnu, mekanu bananu. E pa, imate sreće - upravo su takve prezrele banane najbolje za kolače!

 

Možda vas zanima... Apsolutno oduševljenje: Torta od mrkve s kremom od sira Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Ako ih ne želite baciti ni jesti, a nemate vremena za kolač - možete ih i zamrznuti pa samo izvaditi kad trebate napraviti neki kolač s bananom! Ako vam se ipak da raditi neka ukusna i brza slastica - definitivno probajte ovaj kuglof.

Njegova nježna tekstura s izraženim okusom banane i svilenim preljevom od čokolade osvojit će svakog ljubitelja čoko-banana kombinacije, a i pokojeg skeptika. Dodatak malina osvježava cijelu kombinaciju i čini ovaj kuglof pravim slasnim desertom!

 

Možda vas zanima... Red Velvet Cupcakes stvoreni su za posebne trenutke Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Keksi s komadićima čokolade i zobenim pahuljicama Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Biskvit:

  • 1 jaje (L)
  • 1 velika zrela banana - cca 120 g
  • 160 g šećera
  • 180 g brašna
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice cimeta
  • ¼ žličice ekstrakta vanilije
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 85 g omekšalog maslaca
  • prstohvat soli
  • Čokoladni preljev:
  • 75 g čokolade (min 55%)
  • 75 g vrhnja za šlag

Dodatak:

  • Svježe maline

*Vrlo je važno da su svi sastojci sobne temperature.

Upute za pripremu:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Namastite kalup za kuglof promjera 17 cm.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Dodajte šećer i sve zajedno pomiješajte. Stavite sa strane.
  3. Pjenjačom pomiješajte zgnječenu bananu i jaje te im dodajte kiselo vrhnje s ekstraktom vanilije. To su mokri sastojci.
  4. U zdjelu sa suhim sastojcima dodajte omekšali maslac i miksajte dok se sve ne sjedini i ne bude mrvičaste teksture, poput pijeska.
  5. Dodajte mokre sastojke i miksajte dok se sve ne sjedini. Nemojte previše miksati da biskvit ne bude žilav.
  6. Ulijte smjesu u namašćen kalup i pecite 25-30 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete ne izađe s par vlažnih mrvica.
  7. Kad je pečeno, izvadite na rešetku i pustite da se hladi u kalupu 15-tak minuta. Nakon toga pažljivo iskrenite na rešetku i pustite da se ohladi do kraja.
  8. Za čokoladni preljev zagrijte vrhnje za šlag tik do vrenja - ne smije prokuhati - i prelijte preko sitno nasjeckane čokolade. Ostavite 1-2 min pa promiješajte špatulom ili pjenjačom dok se postane glatko.
  9. Prelijte ganache preko ohlađenog kuglofa te po vrhu posložite svježe maline.

Dobar tek!

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.