Vjerujem da ste se svi barem jednom našli u ovoj situaciji. Kupili ste banane koje na kraju nitko nije pojeo i gledaju vas tužne i s crnim točkicama po sebi iz zdjele na stolu. Žao vam ih je baciti, a opet… nitko ne voli jesti crnu, mekanu bananu. E pa, imate sreće - upravo su takve prezrele banane najbolje za kolače!
Ako ih ne želite baciti ni jesti, a nemate vremena za kolač - možete ih i zamrznuti pa samo izvaditi kad trebate napraviti neki kolač s bananom! Ako vam se ipak da raditi neka ukusna i brza slastica - definitivno probajte ovaj kuglof.
Njegova nježna tekstura s izraženim okusom banane i svilenim preljevom od čokolade osvojit će svakog ljubitelja čoko-banana kombinacije, a i pokojeg skeptika. Dodatak malina osvježava cijelu kombinaciju i čini ovaj kuglof pravim slasnim desertom!
Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Biskvit:
- 1 jaje (L)
- 1 velika zrela banana - cca 120 g
- 160 g šećera
- 180 g brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ¼ žličice cimeta
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
- 150 g kiselog vrhnja
- 85 g omekšalog maslaca
- prstohvat soli
- Čokoladni preljev:
- 75 g čokolade (min 55%)
- 75 g vrhnja za šlag
Dodatak:
- Svježe maline
*Vrlo je važno da su svi sastojci sobne temperature.
Upute za pripremu:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Namastite kalup za kuglof promjera 17 cm.
- U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Dodajte šećer i sve zajedno pomiješajte. Stavite sa strane.
- Pjenjačom pomiješajte zgnječenu bananu i jaje te im dodajte kiselo vrhnje s ekstraktom vanilije. To su mokri sastojci.
- U zdjelu sa suhim sastojcima dodajte omekšali maslac i miksajte dok se sve ne sjedini i ne bude mrvičaste teksture, poput pijeska.
- Dodajte mokre sastojke i miksajte dok se sve ne sjedini. Nemojte previše miksati da biskvit ne bude žilav.
- Ulijte smjesu u namašćen kalup i pecite 25-30 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete ne izađe s par vlažnih mrvica.
- Kad je pečeno, izvadite na rešetku i pustite da se hladi u kalupu 15-tak minuta. Nakon toga pažljivo iskrenite na rešetku i pustite da se ohladi do kraja.
- Za čokoladni preljev zagrijte vrhnje za šlag tik do vrenja - ne smije prokuhati - i prelijte preko sitno nasjeckane čokolade. Ostavite 1-2 min pa promiješajte špatulom ili pjenjačom dok se postane glatko.
- Prelijte ganache preko ohlađenog kuglofa te po vrhu posložite svježe maline.
Dobar tek!