Kolumne 07. lipnja 2018.

Keksi s komadićima čokolade i zobenim pahuljicama

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mekani i sočni keksi, gotovi u roku pola sata - jednostavnije i ukusnije od ovoga ne može!

Vrućine nas napadaju, a ljeto kalendarski nije ni počelo. Iako se po ovakvom vremenu nikome ne da provoditi više vremena u kuhinji no što treba, ipak svi uvijek željno iščekuju kakav slatki zalogaj poslije ručka. U takvim su mi trenucima keksi omiljeni izbor. Nema krema, hlađenja te ostalih dugotrajnih procesa i priprema.

Zamiješaš, ispečeš i jedeš - i to sve za pola sata. Za ove vam kekse ne treba čak ni mikser - toliko su jednostavni!

 

Možda vas zanima... Jaffa cupcakes - omiljeni keksi postali su slasni kolačići Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Smeđi šećer donosi lagani karamelasti okus i čini ih mekšim - tako da ako ne morate, nemojte ga izostaviti. A spoj čokolade i zobenih pahuljica jednostavno je savršen i vuče na još! Bilo za doručak s čašom mlijeka ili uz poslijepodnevnu kavu - ovi su keksići tu da zadovolje svačije nepce!

Dok strpljivo čekamo da otvori blog, Anine genijalne slastice možete pratiti na profilu zelicana.

 

Možda vas zanima... Najsočnija čokoladna torta s višnjama Kolumne Možda vas zanima... Apsolutno oduševljenje: Torta od mrkve s kremom od sira Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Potrebno vam je:

  • 165 g brašna
  • 90 g smeđeg šećera
  • 90 g bijelog šećera
  • 130 g otopljenog maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 110 g zobenih pahuljica
  • 125 g nasjeckane čokolade (min. 50% kakaa)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli

*Od ove količine ispadne oko 25 komada.

Upute za pripremu:

  1. Zagrijte pećnicu na 165°C i obložite ravni pleh papirom za pečenje.
  2. Na srednje jakoj vatri otopite maslac i stavite sa strane da se malo ohladi.
  3. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol te im dodajte nasjeckanu čokoladu i zobene pahuljice.
  4. Umućeno jaje s ekstraktom vanilije i otopljenim maslacem dodajte suhim sastojcima.
  5. Najbolje je da zasučete rukave i sve umiješate rukama, ali možete koristiti i kuhaču.
  6. Kad ste sve lijepo sjedinili, smjesa će biti malo meckava, ali to je u redu.
  7. Formirajte kuglice veličine oraha i slažite ih na pleh ostavljajući 5 cm razmaka između svake jer će se keksi raširiti u pečenju.
  8. Otprilike svaka kuglica treba imati 25 g.
  9. Pecite 10-12 min u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad su gotovi, bit će zlaćani okolo, ali mekani na dodir - hlađenjem će se malo stisnuti.
  10. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se malo ohlade.
  11. Natočite sebi čašu mlijeka ili skuhajte kavu i uživajte!

Dobar tek! 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.