Kada želim počastiti neke drage ljude slatkim, fingerfood zalogajima, cupcake se uvijek pokaže kao izvrstan izbor. Mekani, pahuljasti biskvit u kombinaciji s čokoladnom kremom i želeom od naranče kao ključnim dijelom - oduševit će svakog obožavatelja Jaffa keksa!
Dok strpljivo čekamo da otvori blog, Anine genijalne slastice možete pratiti na profilu zelicana.
Za pripremu biskvita trebat će vam:
- 2 jaja (L)
- 180 g brašna
- 180 g šećera
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g kiselog vrhnja
- 50 g soka od naranče
- 1 1/2 žličica praška za pecivo (6 g)
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
- korica jedne naranče
Za pripremu želea bit će vam potrebno:
- 300 g oguljene naranče
- 75 g šećera
- 2-3 žličice agartina
Za pripremu kreme trebat će vam:
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g tamne čokolade (min 52%)
- korica naranče
- 170 g vrhnja za šlag
Postupak pripreme:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C. Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese.
- 2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Pomiješajte kiselo vrhnje, narančin sok i ekstrakt vanilije - sve mora biti sobne temperature.
- Omekšali maslac miksajte sa šećerom i koricom naranče dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakoga da se lijepo sjedini. Naizmjenično dodajte brašno i tekuće sastojke tako da zadnji dodatak obavezno bude brašno. Miksajte tek toliko da se sve sjedini kako cupcakesi ne bi bili žilavi.
- Podijelite smjesu jednako u 12 papirnatih košarica tako da budu 3/4 pune. Pecite u zagrijanoj pećnici 18-20 minuta. Kad je gotovo, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Čokoladu sitno nasjeckajte i zajedno s naribanom koricom naranče stavite u zdjelu. Vrhnje za šlag zagrijte tik do vrenja te prelijte po čokoladi. Ostavite 1 min pa promiješajte dok ne dobijete glatki ganache. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider da se ohladi oko 1h. Nemojte predugo držati u frižideru jer će se previše stisnuti.
- Za žele, ogulite i nasjeckajte naranče pa ih zajedno sa šećerom i agartinom kuhajte oko 5-10 min da se agartin aktivira, a šećer rastopi. Izmiksajte štapnim mikserom te protisnite kroz cjedilo. Izlijte u silikonski kalup za mini hemisfere i ostavite da se stisne u frižideru. Alternativno, možete izliti smjesu u mali pravokutni kalup, pustiti da se stisne i onda izrezati male krugove s
- okruglim izrezivačem za kekse.
- Ohlađenim cupcakesima stavite na vrh po jedan žele pa ih ukrasite kremom koristeći slastičarsku vrećicu. Poslužite na sobnoj temperaturi.
Dobar tek!