Kolumne 22. svibnja 2018.

Jaffa cupcakes - omiljeni keksi postali su slasni kolačići

Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosim vam recept za omiljeni keks velikih i malih u cupcake verziji!

Kada želim počastiti neke drage ljude slatkim, fingerfood zalogajima, cupcake se uvijek pokaže kao izvrstan izbor. Mekani, pahuljasti biskvit u kombinaciji s čokoladnom kremom i želeom od naranče kao ključnim dijelom - oduševit će svakog obožavatelja Jaffa keksa!

 

Možda vas zanima... Najsočnija čokoladna torta s višnjama Kolumne

 

Dok strpljivo čekamo da otvori blog, Anine genijalne slastice možete pratiti na profilu zelicana.

 

Možda vas zanima... Battenberg od ruže i pistacija - slatko remek djelo Kolumne Možda vas zanima... Proljetni hit: Torta od badema i limuna Kolumne

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić

 

Za pripremu biskvita trebat će vam:

  • 2 jaja (L)
  • 180 g brašna
  • 180 g šećera
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 50 g soka od naranče
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo (6 g)
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije
  • korica jedne naranče

Za pripremu želea bit će vam potrebno:

  • 300 g oguljene naranče
  • 75 g šećera
  • 2-3 žličice agartina

Za pripremu kreme trebat će vam:

  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g tamne čokolade (min 52%)
  • korica naranče
  • 170 g vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C. Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese.
  2. 2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Pomiješajte kiselo vrhnje, narančin sok i ekstrakt vanilije - sve mora biti sobne temperature.
  3. Omekšali maslac miksajte sa šećerom i koricom naranče dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakoga da se lijepo sjedini. Naizmjenično dodajte brašno i tekuće sastojke tako da zadnji dodatak obavezno bude brašno. Miksajte tek toliko da se sve sjedini kako cupcakesi ne bi bili žilavi.
  4. Podijelite smjesu jednako u 12 papirnatih košarica tako da budu 3/4 pune. Pecite u zagrijanoj pećnici 18-20 minuta. Kad je gotovo, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  5. Čokoladu sitno nasjeckajte i zajedno s naribanom koricom naranče stavite u zdjelu. Vrhnje za šlag zagrijte tik do vrenja te prelijte po čokoladi. Ostavite 1 min pa promiješajte dok ne dobijete glatki ganache. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider da se ohladi oko 1h. Nemojte predugo držati u frižideru jer će se previše stisnuti.
  6. Za žele, ogulite i nasjeckajte naranče pa ih zajedno sa šećerom i agartinom kuhajte oko 5-10 min da se agartin aktivira, a šećer rastopi. Izmiksajte štapnim mikserom te protisnite kroz cjedilo. Izlijte u silikonski kalup za mini hemisfere i ostavite da se stisne u frižideru. Alternativno, možete izliti smjesu u mali pravokutni kalup, pustiti da se stisne i onda izrezati male krugove s
  7. okruglim izrezivačem za kekse.
  8. Ohlađenim cupcakesima stavite na vrh po jedan žele pa ih ukrasite kremom koristeći slastičarsku vrećicu. Poslužite na sobnoj temperaturi.

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.