Kolumne 05. svibnja 2018.

Battenberg od ruže i pistacija - slatko remek djelo

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni britanski kolač u modernom ruhu!

Battenberg je britanski kolač u kojem se tradicionalno žuti i rozi biskviti složeni u oblik šahovnice premažu džemom, a onda prekriju marcipanom.

Nisam baš veliki fan marcipana, ali zato obožavam ružu otkad sam je prvi put osjetila u uskršnjim pincama. U paru s pistacijama predstavlja klasičnu kombinaciju okusa perzijske kuhinje kojoj je teško odoljeti! Nikada do sada nisam pripremala Battenberg tako da mi je ovo bio izazov, ali jednostavno sam ga morala spremiti kad sam vidjela kako predivno izgleda na videu jedne YouTube blogerice.

Vjerujem da će nekolicina ljudi biti skeptična prema ovim okusima, ali unatoč tome preporučujem vam da probate ovaj kolač jer, može li išta s pistacijama biti loše? Nas je doma oduševio i dobila sam thumbs up, tako da sam odlučila i s vama podijeliti svoj recept za Battenberg od ruže i pistacija!

Dok strpljivo čekamo da otvori blog, Anine genijalne slastice možete pratiti na profilu zelicana.

 

Možda vas zanima... Proljetni hit: Torta od badema i limuna Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Recept za biskvit: 

  • 3 jaja (L)
  • 300 g brašna
  • 2 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 290 g šećera
  • 175 g maslaca
  • 250 g mlaćenice (ili 250 g mlijeka + 2 žlice limunovog soka)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3-4 žlice paste od pistacija
  • 1/4 - 1/2 žličice ružine vode
  • roza/crvena jestiva boja u gelu

Krema od vanilije:

  • 30 g brašna
  • 250 g mlijeka
  • 130 g šećera
  • malo soli
  • 225 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak pripreme:

  1. U loncu s debelim dnom pjenjačom pomiješajte brašno, mlijeko, šećer i sol i miješajući stalno na srednje jakoj vatri napravite puding. Kad je gotovo, prebacite u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom (folija treba doticati površinu kreme kako bi izbjegli stvaranje “kožice”) te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Proces hlađenja možete ubrzati stavljanjem u frižider, samo je važno da prilikom korištenja smjesa ne bude prehladna.
  3. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165 C (povećajte temperaturu na 175-180 za običnu konvekcijsku pećnicu). 
  4. Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje kalup veličine 25x25 cm. Pomoću aluminijske folije i papira za pečenje napravite pregradu i podijelite kalup na dva jednaka dijela. 
  5. Omekšali maslac miksajte oko 1 min dok ne posvijetli pa mu dodajte šećer i miksajte par minuta dok ne bude malo pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, iza svakog miksajte dok se skroz ne sjedini s ostatkom smjese.
  6. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. U mlaćenicu umiješajte ekstrakt vanilije. Naizmjenično dodajte brašno i mlaćenicu u smjesu tako da zadnji dodatak bude brašno. (B, M, B, M, B) Nemojte previše miksati da biskvit ne bude žilav. 
  7. Podijelite smjesu u dvije zdjele. U jednu špatulom umiješajte pastu od pistacija (očišćene pistacije samljevene do “maslaca”), a u drugu ružinu vodu i jestivu rozu ili crvenu boju. Stavite u kalup i pecite oko 30-35 min, ovisno o pećnici. Najbolje je provjeriti nakon 20-tak min i produžiti vrijeme prema procjeni. Ako pećnica na jednoj strani jače peče (poput moje), na pola pečenja okrenite kalup kako bi se obje strane jednako ispekle. 
  8. Kad je gotovo, ostavite da se hladi u kalupu 10-15 min pa iskrenite na rešetku da se ohladi do kraja.
  9. Prije slaganja torte, poravnajte vrhove i stranice oba biskvita tako da budu jednaki. Koristeći oštar nož i ravnalo, podijelite svaki od biskvita na dva jednaka dijela.
  10. Za kremu - miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Nakon što ste dodali i posljednju žlicu, dodajte ekstrakt vanilije te miksajte još par minuta. U ovoj fazi dodajte i jestivu rozu gel boju ako želite. Ako nemate pravi ekstrakt vanilije, onda dio šećera zamijenite vanilin šećerom te sastružite jednu mahunu vanilije. Ne preporučujem korištenje vanilin AROME. 
  11. Na tanjuru (ili dasci) za serviranje slažite biskvite unakrsno jedan na drugi te premažite kremom s unutarnje i gornje strane. Kad ste ih posložili, premažite sve strane tankim slojem kreme i stavite u frižider na 15-30 min da se stisne. Nakon toga stavite konačan sloj kreme i ukrasite po želji.

Dobar tek!
 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.