"Sočna i osvježavajuća, ova je torta pravi odabir za pozdravljanje proljeća i sunca", kaže o svojoj torti od limuna i badema Ana Zelić, u čije smo se slastice zaljubili čim smo ih prvi put vidjeli...
Kad su deserti u pitanju, u mojoj obitelji uvijek pobjeđuju kiseli voćni okusi. Cheesecake je dugo bio go-to torta, ali nekako s vremenom njegova jednostavnost… dosadi. Htjela sam spremiti nešto izazovnije i pokazati svima da biskviti mogu biti sočni i ukusni, a ne gumeni i suhi kako su bili uvjereni. Ovo je moja torta od badema i limuna.
Ovu sam tortu napravila upravo za njih i nisam pogriješila! Mekan, sočan biskvit s bademima i cimetom u paru s osvježavajućom kremom od limuna i krem sira bili su pun pogodak koji je srušio cheesecake s trona!
Ako ste ljubitelj limuna i voćnih okusa, svakako probajte ovu tortu jernitko tko je kuša ne ostaje ravnodušan!
Torta od badema i limuna
foto: Ana Zelić
Torta od badema i limuna
foto: Ana Zelić
Ne gasi ekran dok kuham
Torta od badema i limuna
45 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Jaje
2
kom
Maslac
125
g
Šećer
235
g
Kiselo vrhnje
120
g
Mlijeko
50
g
Brašno
190
g
Mljeveni bademi
100
g
Cimet
1
žličica
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
0,50
žličica
Ekstrakt badema
0,50
žličica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
UNUTARNJA KREMA
Sastojci
Krem sir
300
g
Mascarpone
100
g
Bijela čokolada
230
g
Sok od limuna
1
kom
Limunova korica
1
kom
VANJSKA KREMA
Sastojci
Brašno
30
g
Šećer
130
g
Mlijeko
250
g
Sol
1
prstohvat
Maslac
225
g
Ekstrakt badema
0,25
žličica
Sok od limuna
1
žlica
Ekstrakt vanilije
0,50
žličica
Postupak
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
U jednu zdjelu prosijte brašno, bademe, cimet, sol i prašak za pecivo te promiješajte pjenjačom.
U drugoj zdjeli miksajte maslac dok ne omekša pa mu dodajte šećer i miksajte par minuta dok ne posvijetli i ne bude malo pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, iza svakog miksajte dok se skroz ne sjedini s ostatkom smjese.
Kiselo vrhnje i mlijeko pomiješajte zajedno, zatim naizmjenično dodajte brašno i tekućinu, tako da zadnji dodatak bude brašno. Na kraju dodajte ekstrakt badema i vanilije te miksajte još 30-40 sec. Nemojte previše miksati smjesu da biskvit ne bude žilav.
Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa i pecite 20-23 min, ovisno o pećnici. Najbolje je provjeriti poslije 15 min kakvo je stanje i onda produžiti vrijeme pečenja koliko treba da čačkalica izađe suha kad je ubodete u sredinu. Kad je gotovo, ostavite ih da se hlade u kalupu 10-tak minuta pa prebacite na rešetku da se ohlade do kraja.
Za kremu - otopite bijelu čokoladu na pari i pustite da se malo ohladi, ali da je i dalje tekuća. Izmiksajte krem sir, mascarpone, sok i koricu limuna pa dodajte otopljenu čokoladu i sve zajedno pomiješajte.
Za vanjsku kremu - od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodavajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte limunov sok, ekstrakt vanilije i badema te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.
Ukoliko ne želite posebno praviti kremu za ukrašavanje, povećajte unutarnju kremu za 30% i njome premažite i ukrasite tortu izvana, krema je stabilna. Ja samo volim kod bojanja krema i ukrašavanja koristiti glatki buttercream.
Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled, a i ne morate. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite kremom. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak.
Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 15-20 min. Nakon hlađenja nanesite konačan sloj kreme i ukrasite po želji. Tortu možete čuvati u frižideru, neće se isušiti jer je jako sočna, a 20-tak min prije serviranja izvadite je na sobnu temperaturu.