Tortu od mrkve dosad sam pravila više puta i uvijek dobijem iste reakcije: “Ovo je najbolja torta koju si napravila!”
Definitivno je ušla u top 3 omiljena obiteljska deserta jer nema osobe koja se okusima i teksturom ove torte nije oduševila. Iako se smatra klasikom, postoji više verzija ove torte. Lutajući bespućima interneta naišla sam na recepte s kokosom, ananasom, grožđicama, orašastim plodovima, ali i one jednostavne koji su se držali samo mrkve. Ipak je ona zvijezda torte.
Ono što je kod svih bilo isto jesu krema od krem sira i začini - cimet je neizostavan dio ovog sočnog biskvita, a po želji mogu se dodati i klinčić, muškatni oraščić, đumbir… važno je samo da bude spicy! Ja sam se ipak odlučila za orahe i cimet i nisam pogriješila. U paru s osvježavajućom kremom od krem sira i naranče, ova je torta savršeni odabir kroz cijelu godinu!
Imate li kakvu proslavu ovog vikenda ili samo želite napraviti nešto za svoju obitelj ili prijatelje - isprobajte ovu tortu jer vam garantiram da će svi tražiti repete!
Dok strpljivo čekamo da otvori blog, Anine genijalne slastice možete pratiti na profilu zelicana.
Za biskvit će vam trebati:
- 3 jaja (L)
- 215 g brašna
- 250 g naribane mrkve
- 235 g smeđeg šećera
- 120 g mljevenih oraha
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice praška za pecivo (10g)
- ½ žličice soli
- 210 g ulja*
Za kremu će vam trebati:
- 375 g krem sira
- 220 g mascarponea
- 290 g bijele čokolade
- 40 g šećera u prahu
- korica jedne naranče
*Svi su sastojci izraženi u gramima (osim začina) jer vaganjem osiguravamo najpreciznije mjerenje što je izrazito važno kod deserata.
Postupak pripreme:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
- U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte mljevene orahe i sve skupa promiještajte.
- 3U drugu zdjelu sitno naribajte oguljenu mrkvu tako da je na kraju ima 250 g.
- Jaja i šećer miksajte par minuta dok se smjesa ne udvostruči i ne postane pjenasta pa onda dodajte ulje i sve dobro sjedinite.
- Dodajte suhe sastojte i miksajte tek toliko da se sjedini. Na kraju umiješajte naribanu mrkvu.
- Ravnomjerno rasporedite u 3 kalupa i pecite 25-28 min. Najbolje je provjeriti nakon 20 min pa produžiti prema potrebi. Biskvit je gotov onda kad ubodete čačkalicu, a ona izađe suha ili s par vlažnih mrvica.
- Kad su biskviti gotovi, pustite ih da se hlade 10tak min u kalupu, a onda ih iskrenite na rešetku da se ohlade do kraja.
- Bijelu čokoladu rastopite na pari pa pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Izmiksajte zajedno krem sir, mascarpone i koricu naranče. Dodajte šećer u prahu koji ste prije toga prosijali te na kraju dodajte i ohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu.
- Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit «zalijepi» i ne leti po tanjuru. Premažite kremom. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 20-30 minuta. Nakon hlađenja nanesite konačan sloj kreme i ukrasite po želji. Ja sam u preostalu kremu dodala malo narančaste jestive gel boje, stavila je u slastičarsku vrećicu i ukrasila s 1M nastavkom.
- Tortu možete čuvati u frižideru, prekrivenu prozirnom folijom, a 20tak min prije serviranja izvadite je na sobnu temperaturu.
Dobar tek!