Red Velvet Cupcakes jedna su od prvih stvari koje sam ispekla, a koje su me potaknule na dublji interes o pečenju i znanosti koja stoji iza pripreme deserata. Bila sam apsolutno oduševljena njihovim okusom i teksturom, kao i svi ostali koji su ih imali prilike probati.
Naziv su dobili zbog kemijske reakcije koja se događa spojem prirodnog, nealkaliziranog kakao praha, mlaćenice i alkoholnog octa koja uzrokuje crvenkasto - smeđu boju biskvita. Međutim, danas se zbog važnosti lijepog izgleda oslanjamo na prehrambene boje.
Iako su najpoznatiji u paru s kremom od sira, to je ipak samo dobar marketinški trik jer originalni Red Velvet Cupcakes dolaze u paru s heritage frostingom, odnosno mojom omiljenom kremom od vanilije!
Zbog crvene ih boje mnogi svrstavaju pod valentinovske deserte, a ja baš mislim da bi ovako crveno-bijeli mogli poslužiti kao navijački desert za nadolazeće nogometno prvenstvo!
Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za cupcakes će vam trebati:
- 1 jaje (L)
- 1 žlica (7 g) prirodnog kakao praha
- 150 g brašna
- 170 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica (5 g) praška za pecivo
- ¼ žličice (1.15 g) sode bikarbone
- 1 žličica alkoholnog/jabučnog octa
- 65 g maslaca
- 120 g mlaćenice (120 g mlijeka + 1 žlica limunovog soka)
- ¼ žličice soli
- ½ žličice prehrambene crvene gel boje
Krema od vanilije:
- 30 g brašna
- 250 g mlijeka
- 225 g maslaca
- 140 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ¼ žličice soli
*Od ove količine ispadne 12-14 komada.
**Količine su namjerno napisane u gramima jer vaganjem svakog sastojka osiguravamo
maksimalnu preciznost i jednak rezultat svaki put.
Upute za pripremu:
- Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C. (Za klasičnu pećnicu s grijačima povećajte temperaturu za 15-20 stupnjeva) Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese.
- U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, kakao prah i sol.
- Pomiješajte mlaćenicu i crvenu boju dok se skroz ne razgradi. Dodajte i ekstrakt vanilije. Ako nemate mlaćenicu, pomiješajte mlijeko i limun i ostavite 15-ak minuta dok se malo ne zgusne.
- U srednje velikoj zdjeli, miksajte maslac 1-2 min dok ne posvijetli. Dodajte mu šećer i miksajte dok sve čestice šećera nisu omotane maslacem. Dodajte jaje i miksajte 2 min dok se postane pjenasto i svijetlo.
- Dodajte pola mješavine brašna i miksajte samo da se sjedini. Poslije toga dodajte mokre sastojke, a na kraju umiješajte preostalu količinu brašna. Nemojte previše miksati da biskvit ne bude žilav.
- Na samom kraju pomiješajte u maloj čašici sodu bikarbonu i ocat te dodajte smjesi.
- Koristeći dvije žlice ili žlicu za sladoled, ravnomjerno napunite papirnate košarice do 2/3 visine. Pecite 18-20 minuta.
- Kad su gotovi, ostavite ih 3-4 min u kalupu, a onda izvadite na rešetku da se ohlade do kraja.
- U loncu s debelim dnom, pjenjačom pomiješajte brašno, mlijeko, šećer i sol i miješajući stalno na srednje jakoj vatri napravite puding. Kad je gotovo, prebacite u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom (folija treba doticati površinu kreme kako bi izbjegli stvaranje “kožice”) te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Proces hlađenja možete ubrzati stavljanjem u frižider, samo je važno da prilikom korištenja smjesa ne bude prehladna.
- Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Nakon što ste dodali i posljednju žlicu, dodajte ekstrakt vanilije te miksajte još par minuta. Ako nemate pravi ekstrakt vanilije, onda dio šećera zamijenite vanilin šećerom te sastružite jednu mahunu vanilije. Ne preporučujem korištenje vanilin AROME.
- Na svaki ohlađeni cupcake stavite kreme po želji koristeći slastičarsku vrećicu ili što god imate dostupno. Možete ih držati u hladnjaku, ali najbolji su posluženi na sobnoj temperaturi.
Dobar tek!