Kupine iskoristi na najbolji način - za pripremu genijalne ljetne pite od kupina i badema. Svi će biti oduševljeni!
Ovaj ljetni desert napravit ćeš bez puno kompliciranja. Savršena ljetna pita od kupina i badema sastoji se od prhkog tijesta, sočnog nadjeva od kupina te hrskavih badema na vrhu. Naravno, savršeno pristaje uz kuglicu sladoleda!
Recept nam je ustupio bloger Darko Debić autor popularnog bloga Samo jedan griz. Imaj na umu da su sastojci prikladni za pripremu pite u kalupu promjera 26 cm.
Pita od kupina i badema
foto: DARKO DEBIĆ
Ne gasi ekran dok kuham
Pita od kupina i badema
25 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
PRHKO TIJESTO
Sastojci
Maslac
250
g
Šećer u prahu
100
g
Vanilin šećer
2
kom
Oštro brašno
375
g
Sol
0,25
žličica
Voda
3
žlica
NADJEV
Sastojci
Šećer
90
g
Vanilin šećer
1
kom
Glatko brašno
2
žlica
Kupine
800
g
Limunova korica
1
žličica
Maslac
20
g
Mlijeko
1
žlica
Listići badema
100
g
Postupak
Hladan maslac narezati na kockice, pomiješati s brašnom, šećerima i solju.
Sastojke staviti u multipraktik te ga nekoliko puta uključiti na par sekundi (opcija pulse) dok se brašno, šećer i maslac ne prožmu i nastanu mrvice.
Dodati hladnu vodu (maksimalno 3 žlice, najbolje je dodati prvo 1 pa vidjeti je li to dovoljno) i ponovno nakratko uključiti multipraktik dok se ne stvori kugla tijesta. Ne smije se predugo mijesiti. Naravno, tijesto se može umijesiti ručno, samo ne predugo.
Podijeliti tijesto u na 2 dijela, jedan dio može biti malo veći, odmoriti u hladnjaku pola sata.
Kupine oprati i osušiti.
Prvo razvaljati veći dio tijesta i staviti u kalup za tart. Ponovno staviti na 20-ak minuta u hladnjak ili 10 minuta u zamrzivač.
Razvaljati drugi dio tijesta.
Pomiješati kupine sa šećerima, koricom limuna i brašnom, posložiti na pripremljeno tijesto. Otprilike 20 g hladnog maslaca narezati na vrlo male kockice i posložiti po kupinama. Prekriti drugom polovicom tijesta. Premazati mlijekom, napraviti male proreze i posipati bademima.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C, nakon 20 minuta smanjiti temperaturu na 170-180 °C i nastaviti još 30-35 minuta.
Još cijelo mnoštvo odličnih slanih i slatkih recepata čeka te na blogu Samo jedan griz..., a neki i u nastavku:
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.