Mljeveno meso je kralj praktične kuhinje, spasitelj praznog frižidera i vječni izvor inspiracije za domaćice, gurmane i studente. A ako ste ikad slučajno pomislili da je mljeveno bez pravog pedigrea koje nema svoju priču, krajnje je vrijeme da promijenite mišljenje.
Mljeveno meso obožavaju u raznim podnebljima
Naime, mljevenog mesa ima različitog podrijetla i glavni je sastojak mnoštva recepata iz različitih podneblja koji ostavljaju svaki svoj pečat na okusnim pupoljcima. I doista, ovisno o podneblju, navikama i dubini novčanika, kod vašeg mesara moći ćete birati između goveđeg vrata, lopatice ili buta, sočne i masne svinjetine, idealne za kobasice i ćevape te janjetine, posebno popularne na Mediteranu i Bliskom istoku.
Omiljeni Ravlićev mesar poznaje sve tajne mljevenog mesa
Nježna i svjetlija teletina mami da je sljubite s drugim teksturama i okusima, piletina i puretina bit će rješenje za one na dijeti ili s osjetljivijim želucem, dok će avanturisti i gurmani rado posegnuti za mljevenom ovčetinom, kozletinom, pa čak i divljači. A ne zaboravimo ni famozno miješano mljeveno meso, koje se najčešće sastoji od mješavine mljevene govedine i svinjetine koje svaka daju svoj doprinos njegovoj posebnoj slasnosti...
Jednom ili dvaput mljeveno?
Melje li se meso jednom ili dvaput i u čemu je razlika lako se uči. Jednom mljeveno meso ima grublju teksturu, mesnatiji karakter i vašu vilicu tjera da radi više. Takvo meso cijenit će svaki ljubitelj rustikalnih burgera ili klasičnih ćevapa, s ovim ili onim, uz duplu porciju luka.
Dvaput mljeveno meso je nježnije, ono je glatko i podatno – savršeno za fine ćufte, punjene paprike ili paštete. Ukratko, jednom mljeveno je za one koji cijene osjećaj mesa pod zubom, dvaput za one koji više vole kremoznost i sočnost.
Ravlić mljeveno meso uvijek je savršeno svježe
Kombinacije mljevenog mesa - slasni niz varijacija
A kad se već melje, meso se lako miješa i spaja u nizu varijacija. Kombiniranje različitih vrsta mesa nije samo za one koji ne znaju odlučiti – to je prava kulinarska strategija!
Pomiješate li govedinu sa svinjetinom dobit ćete klasičnu smjesu za ćevape, pljeskavice, faširance i mesne štruce. Govedina pritom jelu daje okus, a svinjetina sočnost. Volite li nježnije, profinjene okuse ili punjene paprike svinjetinu ćete pomiješati s teletinom, a ako preferirate orijentalne specijalitete poput kebaba i govedinu ćete obogatiti janjetinom.
U svakoj od ovih kombinacija dodaci poput slanine, pancete, kobasica ili kosti od pršuta dat će dodatnu aromu i masnoću.
Ćevapi, pljeskavice, musaka...
Specijaliteti od mljevenog mesa spravljaju se na svim stranama svijeta. U našoj sredini od njega se pripremaju ćevapi, pljeskavice, punjene paprike i sarma, balkanski klasici od mješavine govedine i svinjetine, musaku, burek, ćufte... Talijani će od mljevene smjese govedine i svinjetine spraviti ragù alla Bolognese i lazanje, a Grci od janjetine i povrća slagati moussaku i keftedes.
Njemačka je domovina Frikadellena, mesnih okruglica s kruhom i začinima; burger, meatloaf i sloppy joe sinonim su za Sjedinjene Američke Države, baš kao što tacos, burritos i enchiladas odmah vuku na Meksiko. Keema curry od govedine, janjetine, začina, graška i krumpira jedu skoro svi Indijci, često i obilato, a Daleki istok guši se u dumplingsima i gyōzama, mljevenim mesom i povrćem uvaljanim u tijesto.
Mljeveno meso neizostavan je sastojak punjenih paprika
Kuhate li sami svoj ručak, svježinu mljevenog mesa u mesnici jamčit će vam vaš omiljeni - Ravlićev mesar, a nije na odmet znati da se kvaliteta najlakše prepoznaje po boji: dobra i zdrava govedina bit će svijetlo crvena, svinjetina ružičasta, a piletina svijetla. Miris gotovo neutralan, blago mesnat, a tekstura čvrsta, da se mrvi pod prstima. Sve dalje ovisi o nadahnuću i odabranoj recepturi.
Mesnice Ravlić u svojoj ponudi imaju više vrsta mljevenog mesa: mljeveno juneće meso, miješano mljeveno meso i mljeveno teleće meso. Sve je vrhunske kvalitete i savršeno svježe. Naravno, Ravlićev mesar na licu će mjesta svojim dragim mušterijama samljeti baš onaj komad koji požele, a dat će im i neku dobru ideju ili savjet što s tim mesom pripremiti...
Donosimo dva recepta s Ravlić mljevenim mesom - zapečene punjene paprike i kultni bolonjez. Što ćeš od toga odabrati, to je na tebi jer oba su recepta genijalna! Dobar tek!
Zapečene punjene paprike by Ravlić
