Kolumne 25. srpnja 2025.

Ne možemo se odlučiti je li nam bolji recept za zapečene punjene paprike ili bolonjez

Govedina
30 MIN
60 MIN
4
SREDNJE
ravlić, mljeveno meso, punjene paprike, bolonjez
Bolonjez ili zapečene punjene paprike, pitanje je sad...
foto: Tomislav Štefanac
Mljeveno meso je daleko više od zalogaja! Ćevapi, burgeri, punjene paprike, bolonjez... mljeveno meso je tu da vas nahrani, oraspoloži i iznenadi. Tako tvrdi omiljeni Ravlićev mesar, a mi se slažemo s njim!

Mljeveno meso je kralj praktične kuhinje, spasitelj praznog frižidera i vječni izvor inspiracije za domaćice, gurmane i studente. A ako ste ikad slučajno pomislili da je mljeveno bez pravog pedigrea koje nema svoju priču, krajnje je vrijeme da promijenite mišljenje.

Mljeveno meso obožavaju u raznim podnebljima

Naime, mljevenog mesa ima različitog podrijetla i glavni je sastojak mnoštva recepata iz različitih podneblja koji ostavljaju svaki svoj pečat na okusnim pupoljcima. I doista, ovisno o podneblju, navikama i dubini novčanika, kod vašeg mesara moći ćete birati između goveđeg vrata, lopatice ili buta, sočne i masne svinjetine, idealne za kobasice i ćevape te janjetine, posebno popularne na Mediteranu i Bliskom istoku.

ravlićev mesar | Author: Ravlić Omiljeni Ravlićev mesar poznaje sve tajne mljevenog mesa foto: Ravlić

Nježna i svjetlija teletina mami da je sljubite s drugim teksturama i okusima, piletina i puretina bit će rješenje za one na dijeti ili s osjetljivijim želucem, dok će avanturisti i gurmani rado posegnuti za mljevenom ovčetinom, kozletinom, pa čak i divljači. A ne zaboravimo ni famozno miješano mljeveno meso, koje se najčešće sastoji od mješavine mljevene govedine i svinjetine koje svaka daju svoj doprinos njegovoj posebnoj slasnosti...

Jednom ili dvaput mljeveno?

Melje li se meso jednom ili dvaput i u čemu je razlika lako se uči. Jednom mljeveno meso ima grublju teksturu, mesnatiji karakter i vašu vilicu tjera da radi više. Takvo meso cijenit će svaki ljubitelj rustikalnih burgera ili klasičnih ćevapa, s ovim ili onim, uz duplu porciju luka.

Dvaput mljeveno meso je nježnije, ono je glatko i podatno – savršeno za fine ćufte, punjene paprike ili paštete. Ukratko, jednom mljeveno je za one koji cijene osjećaj mesa pod zubom, dvaput za one koji više vole kremoznost i sočnost.

ravlić mljeveno meso, bolonjez | Author: silovinac Ravlić mljeveno meso uvijek je savršeno svježe foto: silovinac

Kombinacije mljevenog mesa - slasni niz varijacija

A kad se već melje, meso se lako miješa i spaja u nizu varijacija. Kombiniranje različitih vrsta mesa nije samo za one koji ne znaju odlučiti – to je prava kulinarska strategija!

Pomiješate li govedinu sa svinjetinom dobit ćete klasičnu smjesu za ćevape, pljeskavice, faširance i mesne štruce. Govedina pritom jelu daje okus, a svinjetina sočnost. Volite li nježnije, profinjene okuse ili punjene paprike svinjetinu ćete pomiješati s teletinom, a ako preferirate orijentalne specijalitete poput kebaba i govedinu ćete obogatiti janjetinom.

U svakoj od ovih kombinacija dodaci poput slanine, pancete, kobasica ili kosti od pršuta dat će dodatnu aromu i masnoću.

ravlić svinjetina Možda vas zanima... Imamo recept za "spin-off" bureka sa svinjetinom za još sočniju pitu Kolumne

Ćevapi, pljeskavice, musaka...

Specijaliteti od mljevenog mesa spravljaju se na svim stranama svijeta. U našoj sredini od njega se pripremaju ćevapi, pljeskavice, punjene paprike i sarma, balkanski klasici od mješavine govedine i svinjetine, musaku, burek, ćufte... Talijani će od mljevene smjese govedine i svinjetine spraviti ragù alla Bolognese i lazanje, a Grci od janjetine i povrća slagati moussaku i keftedes.

Njemačka je domovina Frikadellena, mesnih okruglica s kruhom i začinima; burger, meatloaf i sloppy joe sinonim su za Sjedinjene Američke Države, baš kao što tacos, burritos i enchiladas odmah vuku na Meksiko. Keema curry od govedine, janjetine, začina, graška i krumpira jedu skoro svi Indijci, često i obilato, a Daleki istok guši se u dumplingsima i gyōzama, mljevenim mesom i povrćem uvaljanim u tijesto.

ravlić, mljeveno meso, punjene paprike | Author: silovinac Mljeveno meso neizostavan je sastojak punjenih paprika foto: silovinac

Kuhate li sami svoj ručak, svježinu mljevenog mesa u mesnici jamčit će vam vaš omiljeni - Ravlićev mesar, a nije na odmet znati da se kvaliteta najlakše prepoznaje po boji: dobra i zdrava govedina bit će svijetlo crvena, svinjetina ružičasta, a piletina svijetla. Miris gotovo neutralan, blago mesnat, a tekstura čvrsta, da se mrvi pod prstima. Sve dalje ovisi o nadahnuću i odabranoj recepturi.

Mesnice Ravlić u svojoj ponudi imaju više vrsta mljevenog mesa: mljeveno juneće meso, miješano mljeveno meso i mljeveno teleće meso. Sve je vrhunske kvalitete i savršeno svježe. Naravno, Ravlićev mesar na licu će mjesta svojim dragim mušterijama samljeti baš onaj komad koji požele, a dat će im i neku dobru ideju ili savjet što s tim mesom pripremiti...

Donosimo dva recepta s Ravlić mljevenim mesom - zapečene punjene paprike i kultni bolonjez. Što ćeš od toga odabrati, to je na tebi jer oba su recepta genijalna! Dobar tek!

ravlić, mljeveno meso, punjene paprike | Author: silovinac Zapečene punjene paprike by Ravlić foto: silovinac

Ne gasi ekran dok kuham

Zapečene punjene paprike by Ravlić
30 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Ravlić miješano mljeveno meso 500 g
  • Paprika
  • Luk
  • Češnjak
  • Suncokretovo ulje
  • Bulgur
  • Mljevena paprika - ljuta
  • Pasata od rajčice
  • Sol
  • Papar
  • Listići svježeg peršina
Postupak
  1. Bulgur namočite u zdjelici vode. Na malo masnoće popržite nasjeckani luk. Nakon što karamelizira, dodajte mljeveno meso, promiješajte, neka meso uprži i blago promijeni boju.

    Češnjak nasjeckajte pa dodajte mesu. Dodajte sok od rajčice te njiem deglazirajte meso i začinite s tucanom paprikom, paprom i solju.

    Skinite s vatre, ostavite da se malo ohladi pa dodajte ocijeđeni bulgur.


    ravlić, mljeveno meso, punjene paprike


    ravlić, mljeveno meso, punjene paprike



  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C. 


  3. Paprike očistite od sjemenki tako da im sačuvate klobuk.


    ravlić, mljeveno meso, punjene paprike



  4. Blago nauljite posudu za pečenje u pećnici. Očišćene paprike punite mesnom smjesom i poklopite klobukom.


    ravlić, mljeveno meso, punjene paprike


    ravlić, mljeveno meso, punjene paprike



  5. Zapecite u pećnici na cca 45 minuta i poslužite uz mladu salatu.


    ravlić, mljeveno meso, punjene paprike



ravlić mljeveno meso, bolonjez | Author: silovinac Savršeni bolonjez by Ravlić foto: silovinac

Ne gasi ekran dok kuham

Ragu bolognese by Ravlić
25 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Ravlić mljeveno meso - junetina ili miješano 500 g
  • Slanina 150 g
  • Celer - stabljika
  • Mrkva
  • Luk
  • Češnjak
  • Crveno vino
  • Koncentrat rajčice
  • Pelati iz konzerve
  • Goveđi temeljac
  • Lovorov list
  • Sol
  • Papar
  • Muškatni oraščić
  • Mlijeko
Postupak
  1. Sitno nasjeckajte slaninu, luk, celer i mrkvu. Popržite na suhoj posudi slaninu, kada pusti masnoću, dodajte sjeckani celer i mrkvu, promiješajte. Kada povrće uvene, dodajte meso, promiješajte. Neka se meso zaprži.

    Dodajte nasjeckani češnjak, kada zamiriši, dodajte malo koncentrata rajčice, deglazirajte sve vinom. Promiješajte i pričekajte da alkohol ishlapi pa dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte i smanjite vatru.

    Ragu zalijevajte toplim temeljcem, dodajte lovor, muškatni oraščić, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri, polu zaklopljeno. Dajte si vremena i strpljenja, ovaj ragu to voli :)


    ravlić mljeveno meso, bolonjez



  2. Pred kraj dodajte mlijeko, čime ćete anulirati kiselost rajčice i postići kremoznost samog umaka.


    ravlić mljeveno meso, bolonjez



  3. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Umak koristite prema potrebi uz dodavanje malo škrobne vode od kuhanja tjestenine.


  4. Umak možete pohraniti nekoliko dana u hladnjaku i posluživati prema potrebi uz svježe skuhanu tjesteninu.


    ravlić mljeveno meso, bolonjez



  5. Poslužite uz svježe naribani parmigiano reggiano.


    ravlić mljeveno meso, bolonjez



Ravlić ćevapi Možda vas zanima... Nepisana pravila za savršeno neodoljive ćevape Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.