Kolumne 27. rujna 2024.

Imamo recept za "spin-off" bureka sa svinjetinom za još sočniju pitu

Svinjetina
55 MIN
35 MIN
6
SREDNJE
ravlić svinjetina
Jesenska savijača od savršene svježe svinjetine
foto: Tomislav Šilovinac
Omiljeni Ravlićev mesar zna sve o svinjetini, a ima i najbolje savjete koje komade ovog slasnog mesa koristiti za određenu namjenu. Sve tajne kuhanja sa svinjetinom otkriva nam u svojoj novoj kolumni

"Nema 'tice do prasice", stara je kulinarska izreka kojoj je teško naći zamjerku. I ta se mudrost ponavlja iz generacije u generaciju, valjda još otkako je prva udomaćena svinja s Bliskog istoka prije nekih 8500 godina dospjela na europsko tlo.

Svinjetina se sasvim opravdano smatra mesom našeg podneblja, izdašan i ukusan obrok koji može namiriti svaki gladni trbuh, čisti klasik za svačiji tanjur i svaku priliku, bez obzira na godišnje doba u kojem se spravlja.

ravlićev mesar | Author: Ravlić Ravlićev mesar zna sve o svinjetini foto: Ravlić

 

Zagreb: Restoran NK Hrašće radi jednu od najboljih janjetina u gradu Možda vas zanima... Mesar savjetuje: koje meso odabrati ako pripremate slavlje? Kolumne

Omiljeni Ravlićev mesar zna baš sve o svinjetini

No što kupiti, koji dio čemu služi i kako ga pripremiti, pitanje je koje često muči svaku novu generaciju kuhara amatera. Mnogi se očito ne snalaze najbolje u ponudi pa često brkaju pojmove i nije im baš jasno što uopće trebaju tražiti od mesara. Srećom, osnovne pojmove nije teško naučiti, a što se ne zna treba pitati jer, znamo, nije sramota ne znati nego ne pitati.

Za pravog mesara, baš kao i za dobru domaćicu, ne postoji dio svinje koji se ne bi mogao iskoristiti, od glave preko nogica, sve tamo do papaka i repa.

Glava tako ide u hladetinu, tlačenicu i krvavice, baš kao i jezik i uho koji se kao poseban specijalitet nude u jelovnicima američkih, španjolskih i portugalskih, ali i vijetnamskih, japanskih i kineskih kuhinja, često kao predjelo, uz kriglu piva.

ravlić mljevena svinjska lopatica | Author: Tomislav Šilovinac Ravlić mljevena svinjetina foto: Tomislav Šilovinac

ravlić svinjetina | Author: Tomislav Šilovinac Ravlić svinjski lundić foto: Tomislav Šilovinac

Svinjski vrat je vrlo sočan pa se obično koristi za roštilj, pečenje ili spravljanje gulaša. I dok vratina voli pac i sporo kuhanje, kare odnosno kotleti s kostima pravi su izbor za one koji nemaju vremena i stvari vole rješavati na brzinu, a meso ispeći na naglo.

Svinjski trbuh mnogima je ipak poznatiji kao carsko meso. To je onaj masniji dio koji se rado suši u špek, slaninu, ako prije toga ne završi na kakvom roštilju.

Žar ugljena vole i svinjska rebarca koja je prije toga poželjno premazati umacima kako bi bila još sočnija i ukusnija. Koljenica ili buncek odlični su pak za sporo kuhanje i pečenje, a najbolje se sljubljuju s pivom, knedlama od kruha, pire krumpirom i kiselim zeljem. Ukusan i podatan, lungić je najmekši i najskuplji dio svinjetine i od njega se prave odresci i medaljoni.

Ravlić, svinjska rebarca Možda vas zanima... Spare ribs i loin ribs: svinjska rebarca stvorena za roštilj Kolumne

ravlić svinjetina | Author: Tomislav Šilovinac Ravlić svinjska rebra foto: Tomislav Šilovinac

Svinjski but - najveći i najizdašniji dio svinje

I tako smo, dio po dio, došli i do buta, najvećeg i najizdašnijeg dijela svinje na koji otpada četvrtina njene ukupne težine. U usporedbi s drugim dijelovima, but je ogroman pa se, ako se od njega već ne suše pršuti i šunke, najčešće nudi razrezan na komade: donju i gornju polovicu, orah i bok.

A svaki od tih dijelova prikladan za drukčiji način pripreme: za pečenje, za dimljenje, odreske i mljeveno meso, a vole ga i fine kobasice, kuleni i kulenove seke.

Orah ili ruža, sočan je dio buta i od njega spravljamo fine, mekane šnicle, dok je kapak nemasni mišić za pohane i pržene šnicle i odreske na naglo.

ravlić svinjetina, svinjski vrat | Author: Tomislav Šilovinac Ravlić svinjska vratina s kostima foto: Tomislav Šilovinac

A kad smo već kod najfinijih dijelova, ne smije se zaboraviti na šol, mišićni dio buta od kojeg se peku naravni, ali i oni punjeni odresci, vješalice i rolade. Za kraj, tu je i frikando, pogodan za pripremu na naglo, pohanje, ali i lagano pirjanje u raznim umacima, sa začinima po želji.

But je svestran i prilagodljiv različitim kuhinjama i načinima pripreme pa se i od mesara mogu tražiti različito rezani. Mesari znaju što im je činiti, osnova je otprilike ovakva: kad kažete kotlet, mislite na deblje komade s kostima, dok su medaljoni manji, okrugli i bez kostiju.

Tražite li šnicle, zapravo želite one tanko narezane komade mesa, za pohanje ili prženje. Pečenke su dakako veći komadi mesa koji u pećnicu idu cijeli, a trakice tanko narezano meso za gulaše. I to bi vam otprilike bilo to. 

U mesnicama Ravlić nudi se kvalitetno i svježe domaće meso koje je pripremio tvoj omiljeni mesar, u suradnji s domaćim kooperantima pazeći pri tom na tradicijski uzgoj koji nudi samo najkvalitetniju sirovinu. Od ponude svježeg svinjskog mesa tu su: kotleti, svinjski vrat bez kostiju ili s kostima, svinjska slabina i leđa, svinjska lopatica, svinjska potrbušina, svinjsko carsko meso, svinjski but bez kosti, svinjska lopatica bez kosti, svinjski file, svinjski hamburger, svinjska rebra (loin ribs) te svinjska koljenica s kosti. Uistinu odličan izbor! A ako se ne možeš odlučiti što odabrati potraži savjet omiljenog Ravlić mesara.

U nastavku donosimo odličan recept za jesensku savijaču od svinjetine, u kojoj je korišten Ravlić mljeveni svinjski but od ruže.

ravlić savijača od svinjetine | Author: Tomislav Šilovinac Jesenska savijača od svinjetine foto: Tomislav Šilovinac

Ne gasi ekran dok kuham

Jesenska savijača od svinjetine
55 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Ravlić mljeveni svinjski but od ruže 500 g
  • Suncokretovo ulje
  • Luk
  • Butternut bundeva
  • Lisičarke
  • Muškatni oraščić
  • Chili
  • Listići svježeg peršina
  • Sol
  • Papar
  • Kore za savijače
  • Mineralna voda
  • Mileram
Postupak
  1. Poprži luk na malo masnoće, dodaj meso - Ravlić mljeveni svinjski but od ruže pa miješajući razbij grudice. Zaprži neka ispari sva tekućina, dodaj nasjeckanu bundevu. Bundevu možeš i naribati - termička obrada će biti kraća.


    ravlić savijača od svinjetine


    ravlić savijača od svinjetine



  2. Po potrebi možeš dodati malo vode ili temeljca. Dodaj očišćene gljive, promiješaj i kratko prodinstaj.

    Naribaj muškatni oraščić i dodaj usitnjeni sušeni chilli, sol i malo papra. Promiješaj i dinstaj nekoliko minuta.

    Isključi vatru i dodaj nasjeckani peršin. Ostavi neka se malo ohladi.


    ravlić savijača od svinjetine



  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.


  4. Naulji tepsiju u kojoj ćeš peći štrudlu.


  5. Koru premaži s malo mineralne vode i ulja pa dodaj još jednu, ponovi.

    Na petinu kore pri dnu stavite nadjev od mesa i zarolaj.

    Slaži savijače jednu uz drugu i prije pečenja sve premaži s malo masnoće i mineralne vode.


    ravlić savijača od svinjetine



  6. Peci 20-ak minuta. Premaži s malo milerama pa zapeci još 10-15 minuta.


    ravlić savijača od svinjetine


    ravlić savijača od svinjetine



  7. Posluži uz mileram ili neku zelenu salatu. Dobar tek!


    ravlić savijača od svinjetine