Kolumne 01. kolovoza 2023.

Mesar savjetuje: koje meso odabrati ako pripremate slavlje?

Zagreb: Restoran NK Hrašće radi jednu od najboljih janjetina u gradu
Janjetina i mlada kapulica - tko bi odolio ovom prizoru? foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Janjetina ili odojak, što je bolje? O vječnom pitanju raspravlja omiljeni mesar iz mesnice Ravlić

Ljeto je na samom vrhuncu i vrijeme je odlaska na proštenje u neko od svetišta. A od hodanja se lako ogladni pa će mnogi na povratku kući svratiti do kakvog poznatog izletišta ili restorana, da odmore umorne noge i napune prazne trbuhe.

Nudi se mlado meso, s roštilja, ispod čripnje ili peke, pečeno na grilu ili tavi, ukuhano u loncu, s povrćem i krumpirom. Samo se treba odlučiti što odabrati - janjetinu ili odojka? Pitanje je to staro skoro koliko i izum vatre na kojoj su naši pradavni preci pekli svoju lovinu.

 

meso na grillu Možda vas zanima... Savjet omiljenog mesara: Kako da meso na roštilju uvijek bude mekano i sočno Kolumne

 

I ma koliko bilo staro ovo pitanje, na njega je nemoguće točno odgovoriti. Ono spada u domenu vječnih, nerješivih dvojbi: Mercedes ili BMW, plavuše ili crnke, Hajduk ili Dinamo, gemišt ili bevanda, Beatlesi ili Stonesi... Taj vječni dualizam po kojem se srcem bira jedno, a ne drugo, vrijedi i kad je u pitanju hrana.

Janjetina, tražit će jedni; samo da je odojak, inzistirat će drugi. Mesar s višegodišnjim iskustvom silom prilika postaje i psiholog i sociolog. A iskustvo stečeno u stotinama razgovora i narudžbi govori mi da kupci u izboru svog omiljenog jela znaju biti prilično isključivi, kao i da odluka o tome što okrenuti na ražnju, staviti u pećnicu ili ukuhati u loncu uvelike ovisi o kraju iz kojeg dolazi onaj koji sastavlja jelovnik.

Janjetina i odojak na ražnju | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Nema svađe što je bolje - janjetina i odojak zajedno na ražnju foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

I doista. Janjetinu u pravilu obožavaju Mediteranci i Balkanci, pa i neki nama udaljeni narodi poput Britanaca ili Iraca. Oni doduše nisu baš na nekom glasu kao gurmani pa umjesto mladog janjeta glođu ovčje butove, mljackaju njihove iznutrice i srču dobro zapapreni ovčji gulaš.

S druge strane, Mittel Europljani i općenito stanovnici krajeva koji se prostiru prema istoku kontinenta preferiraju svinjetinu, na kolcu, iz pećnice, krušne peći, tave, svejedno. Kad ogladne, hodočasnici od Istre, preko Velikog Prologa i Mijaca sve do Orebića sjedaju za stol i traže janjetinu.

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Ponuda janjetine u mesnici foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Južnjaci su općenito skloniji cijelom janjetu; oni bliže moru obložit će ga ružmarinom i drugim mirišljavim biljem. Istrani će uživati u janjetini ispod čripnje i butove ponekad oblagati pršutom. Na Kvarneru će se pohvaliti janjećim žgvacetom i janjećim jetricama s palentom.

U Lici će se od janjeta spraviti i juha i pristaviti lički lonac. No svima je njima jedno zajedničko: i boduli, i primorci i vlaji, svi oni vole janjetinu, bila ona s ražnja, na lešo ili ispod peke, i još ako je s krumpirima...! To bolje što će ona lička pritom biti masnija i snažnijeg okusa, paška slanija zbog ispaše na buri, a one krčke, creske i dalmatinske poprimit će aromu mediteranskog bilja.

 

Čobanac Možda vas zanima... Blog omiljenog mesara: U potrazi za savršenim čobancem: "Ide li u kotlić i piletina?" Kolumne

 

Krenete li pak od mora i počnete se s planina i brda spuštati u nizinu, sve ćete češće naići na mjesta gdje se nudi i traži odojak. Zapravo, ljubav prema mladom svinjskom mjestu raširena je po cijelom svijetu. Obožavaju je i Slavonci i Zagorci, ali i Bečani, Filipinci, Kubanci, Azijati i Amerikanci, katolici, hindusi i budisti. Peče se od pradavnih vremena, još dok se pripremala na otvorenoj vatri.

Split: Povodom blagdana svetog Dujma, zaštitnika grada, građanima podijeljeno 5000 porcija janjetine s graškom | Author: Miroslav Lelas/PIXSELL Splićani svake godine blagdan Sv. Dujma slave uz janjetinu s bižima foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Receptura je bezbroj, ali svaka od njih počiva na trljanju solju, izvana i iznutra, i mazanju mašću ili uljem. Ni zalijevanje pivom neće odmoći da odojak bude izvana hrskav, a iznutra sočan. A kao prilog nezaobilazne su salate, od graha s bučinim uljem, od krumpira ili francuska; sve su to nepobjedivi recepti za gurmanski užitak.

A jesu li vam draži Mercedes ili BMW, plavuše ili crnke, Hajduk ili Dinamo, manje je važno. Bitno je da budete otvorena srca i na stolu ostavite dovoljno mjesta za sve opcije. Uostalom, ako baš morate birati, možete se poslužiti toplom janjetinom dok se odojak hladi...

 | Author: Damir Špehar/PIXSELL Odojak na ražnju veseli svakoga foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ravlićev mesar je predan, entuzijastičan i strastven. Njegova snaga su lojalni kupci koji mu se stalno vraćaju, a njegov alat savjet i srdačan osmijeh koji im svaki put pruža. Što god o mesu i pripremi mesa zanima kupca, on uvijek rado podijeli. Tvoj omiljeni mesar tu je za tebe od samog početka, nadzire i izabire najbolje i najkvalitetnije meso te priprema vrhunske mesne proizvode koji pružaju sve najbolje od Slavonije. Kvalitetno i svježe domaće meso koje je pripremio tvoj omiljeni mesar u suradnji s domaćim kooperantima pazeći pri tom na tradicijski uzgoj koji nudi samo najkvalitetniju sirovinu.

 

Uz savjete omiljenog Ravlić mesara, donosimo ti i odličan recept za janjetinu iz pećnice koja nije ništa manje ukusna od one s ražnja! 

Savršeno pečena janjetina | Author: Shutterstock Savršeno pečena janjetina s mladim krumpirima foto: Shutterstock

Janjetina iz pećnice

Sastojci:

  • 2,5 kg janjetine 
  • 1,5 kg krumpira
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 grančica ružmarina
  • 150 ml maslinovog ulja
  • papar
  • sol
  • voda

Postupak:

  1. U mužaru istuci četiri češnja češnjaka, pola grančice ružmarina, prstohvat soli i papra te dodaj 150 ml maslinovog ulja.
  2. Janjetinu najprije dobro operi pa posuši papirnatim ručnikom. Posipaj solju i dobro utrljaj. 
  3. Na janjetinu dodaj i pripremljenu smjesu začina i ulja te temeljito razmaži po mesu. Ostavi da stoji barem tri sata.
  4. Pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva, a u lim za pečenje stavi očišćeni i na četvrtine nasjeckani luk i janjetinu. Dodaj oko 150 ml vode, prekrij aluminijskom folijom i stavi peći pola sata. 
  5. Nakon posla sata makni aluminijsku foliju, meso okreni i prelij sokovima od pečenja. Prekrij folijom i stavi peći još pola sata. 
  6. Nakon pola sata meso ponovno okreni i zalij sokovima od pečenja te dodaj još malo vode. Peci još pola sata do 40 minuta. 
  7. Dok se meso peče skuhaj krumpire.
  8. Oko 10 minuta prije nego je meso pečeno, u posudu gdje se peče dodaj krumpire, ružmarin, češnjak, sol i papar te još malo vode.
  9. Peci bez folije dok meso i krumpiri ne budu pečeni. 
  10. Meso prije posluživanja ostavi da odmori barem 10 minuta. 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.