Recepti 06. veljače 2023.

Brze fritule bez jogurta pripremi u trenu

; Fritule bez jogurta foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalne dalmatinske fritule pripremaju se bez jogurta, a mi imamo najbolji recept koji ćeš uvijek iznova pripremati

Fritule bez jogurta obožavaš, ali nemaš pravi recept? Ne brini, naša Gastrolovka Tanja s bloga Recepttura ima jedini recept koji će ti trebati! 

Fritule su tradicionalna slastica koja se najviše priprema u Dalmaciji, ali posljednjih godina je sve popularnija i u ostatku zemlje. Postoji mnogo inačica ove jednostavne slastice. Neki u fritule dodaju jogurt, neki ribane jabuke, pa čak i grožđice, no tradicionalne fritule rade se tek od nekoliko osnovnih sastojaka. 

Brze fritule bez jogurta lako se pripremaju

Omiljena dalmatinska slastica obično se priprema u blagdansko vrijeme, ali fritule rado jedemo i u vrijeme poklada. Okusom i teksturom podsjećaju na krafne, no priprema fritula je ipak malo drugačija. Prvi korak pripreme najboljih fritula bez jogurta je temperatura namirnica. Prije nego što kreneš u pripremu fritula, svakako sve potrebne namirnice ostavi na sobnoj temperaturi oko pola sata. 

Druga važna stvar je izraditi tijesto dovoljno snažno kako bi gluten učinio svoje. Pripazi da tijesto za fritule ne izradiš previše jer bi mogle biti žilave, ali svakako želimo dobiti tu karakterističnu strukturu fritula koje su izvana savršeno hrskave, a iznutra prozračne i meke. Zato je važno i da prilikom pečenja u loncu ne radiš "gužvu". Dodaj tek nekoliko malih fritula u ulje u isto vrijeme jer će se inače ulje brzo hladiti i tako fritule neće biti hrskave. 

 

Fritule s bananama Možda vas zanima... Za 15 minuta napravi odlične fritule s bananama Recepti

 

Sastojak koji fritule bez jogurta čini još boljima

Kada pripremaš fritule, bile one s jogurtom ili bez, nikako nemoj preskočiti jednu žličicu žestokog alkoholnog pića poput ruma, rakije ili konjaka. Osim što alkoholno piće može fritulama dati dodatno bogatstvo aroma, spriječit će prekomjerno upijanje ulja u samo tijesto. Tako ćeš dobiti fritule  koje su savršeno hrskave izvanana i meke iznutra, a nisu natopljene uljem. 

Jednom kada pripremiš brze fritule bez jogurta, poslužiti ih možeš s malo šećera u prahu ili omiljenim namazom poput domaćeg džema ili Nutelle. Najbolje ih je jesti svježe, no ukusne su i idućeg dana. U nastavku donosimo najbolji brzi recept za fritule bez jogurta Tanje Kovač s bloga Recepttura

 | Author: Shutterstock Brzi recept za fritule bez jogurta; foto: Shutterstock

Brzi recept za fritule bez jogurta by Recepttura

Sastojci:

  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica ruma
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 do 300 ml mlakog mlijeka
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. U malo mlakog mlijeka stavi suhi kvasac, malo šećera i malo brašna, sve promiješaj i pustiti da se digne.
  2. U veliku posudu stavi jaja, dodaj ulje, rum, ostatak šećera te vanilin šećer. Dodaj dignuti kvasac i na kraju umiješaj brašno.
  3. S mlakim mlijekom zamijesi srednje tvrdo tijesto. Pusti da se tijesto diže, treba udvostručiti obujam.
  4. Kad se tijesto digne, pomoću dvije žličice pravi male fritulice. Žličice uroni u vruće ulje da smjesa lakše klizne sa njih.
  5. Fritule peci do zlatno žute boje, izvadi ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu.

 | Author: Shutterstock Fritule bez jogurta by Recepttura; foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Karnevalsko izdanje: Slane fritule s gamberima Recepti Fritule Melkiora Bašića Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 08:37 13. Veljača 2022.

    👍 hvala na receptu