Nisu svi ljubitelji slatkog, ali to ne znači da si moraju uskratiti pokladne poslastice. Odlična alternativna opcija su slane fritule, poput ovih s gamberima i slatko-kiselim umakom.
Recept koji sam upotrijebila koristim već godinama, ali obično u njega ribam jabuke i posipam ga šećerom u prahu. Ovog sam ga puta preradila kako bi bio prikladan upravo za spomenute obožavatelje slanih zalogaja.
Za pripremu rezerviraj 40 minuta, a cijeli postupak olakšaj upotrebom Gorenje kuhinjskog robota. Dobar tek!
Sastojci za slane fritule s gamberima:
- 400 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 150 grama gambera
- 2 čašice tekućeg jogurta
- čep rakije
- 1 češanj češnjaka
- komadić đumbira
- 1 litra suncokretovog ulja za prženje
Sastojci za slatko-kiseli umak:
- 1 žlica gustina
- 150 ml soka od ananasa
- 80 ml bijelog ili rižinog
- 70 g šećera
- 3 žlice kečapa
- 1 žlica soja umaka
Priprema:
- Kozice kratko izdinstaj na češnjaku pa ih samelji s đumbirom u multipraktiku.
- Pomiješaj brašno, sol, šećer i prašak za pecivo u posudi kuhinjskog robota, pa dodaj jaja i jogurt. Kratko miksaj i ubaci pripremljenu smjesu s kozicama.
- Žličicom zagrabi smjesu i prži fritule u ulju par minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pazi da u posudi ne bude previše fritula u isto vrijeme kako ne bi pala temperatura ulja.
- Za slatko-kiseli umak sve sastojke osim gustina stavi na vatru i kuhaj miješajući 10 minuta dok se šećer ne otopi, te ocat malo ne ispari. Potom dodaj razmućeni gustin s malo vode i kuhaj još minutu dvije dok se umak malo ne zgusne.
Posluži odmah!