Na prvu, kombinacija piva i mesa možda zvuči neobično. No, istina je da se ta dva okusa savršeno nadopunjuju već stoljećima. Od starinskih gulaša i pečenja do suvremenih mesnih delicija, pivo je oduvijek imalo svoje mjesto u kuhinji, bilo kao piće uz jelo ili kao sastojak koji mesu daje dubinu i bogatstvo okusa. Upravo iz te tradicije nastala je i Ravlićeva pivska kobasica s pivskim tropom, novost na tržištu koja spaja klasično majstorstvo mesarstva i modernu pivarsku inspiraciju.
Kroz povijest su i naši stari znali da pivo može učiniti meso mekšim, a jela punijim i aromatičnijim. Tamna piva s notama karamela i prženog slada savršeno prate jača jela, dok svjetla piva naglašavaju svježinu i blagu slanost mesa. Taj sklad između gorčine, slatkoće i punoće okusa razlog je zašto su pivo i meso postali pravi gastronomski klasik, osobito u zimskim mjesecima.
U starim kuharicama iz 19. stoljeća nalazimo recepte poput “govedine na pivu” ili “pileta u pivskoj juhi”. To je bilo doba kad se ništa nije bacalo, kad se svaka kap koristila s poštovanjem, baš kao što se danas vraćamo tom pristupu kroz održivost i promišljeno kuhanje.
Što je pivski trop i zašto je poseban
Upravo iz te povezanosti piva i hrane nastala je ideja da u mesne proizvode unesemo i dio samog procesa izrade piva - pivski trop. To je nusproizvod pivarske industrije, odnosno ostatak zrna ječma nakon kuhanja piva. Pivski trop je nutritivno vrlo vrijedan sastojak. Bogat je biljnim vlaknima i proteinima, a ima nizak udio masti.
Zato smo u Ravliću odlučili upravo taj sastojak pretvoriti u nešto novo i posebno na našem tržištu, kobasicu s pivskim tropom. U recepturi pivski trop smanjuje udio masti, povećava udio biljnih vlakana i proteina, te doprinosi sočnosti kobasice. Osim što poboljšava zadržavanje vlage, daje joj zaokružen i blago slatkasti okus koji podsjeća na note karamela iz tamnog piva.
Ravlićeva kobasica s pivskim tropom je pivska kobasica koja spaja najbolje od oba svijeta, tradicionalno mesarstvo i suvremeni pristup prehrani. Upotrebom pivskog tropa stvaramo proizvod bogat hranjivim tvarima koji je pun okusa i karaktera.
Pivo u loncu, trop u kobasici
U našoj radionici odlučili smo spojiti ono najbolje iz svijeta piva i mesa. Tako je nastala Ravlić kobasica s pivskim tropom, proizvod koji spaja tradiciju mesarstva i duh craft pivarske inovacije. Pivski trop, ostatak zrna ječma nakon kuhanja piva, sadrži vlakna, proteine i prirodnu aromu piva. Kad se doda u meso, on mu daje blagu slatkastu i orašastu notu te mekanu, bogatu teksturu. Upravo taj sastojak čini razliku. Kobasica s pivskim tropom ima karakter, priču i dušu.
Spoj tradicije i inovacije
U Ravliću volimo čuvati tradiciju, ali i eksperimentirati. Naša nova kobasica s pivskim tropom nije samo još jedan proizvod, to je priča o suradnji, o tome kako se tradicijski recept može oplemeniti modernim pristupom. Pivski trop, koji bi u pivovari bio nusprodukt, u našim rukama postaje sastojak s dodanom vrijednošću. Tako stvaramo krug održivosti i punog okusa, od pivovare do mesnice, od lonca do tanjura.
Nema boljeg spoja od dobrog piva, sočne kobasice i mirisnog kupusa! Ovaj klasik rustikalne kuhinje spaja jednostavne sastojke u pravo malo slavlje okusa. Isprobajte ovaj vrhunski gastronomski doživljaj kojim će svi ukućani biti oduševljeni.
Pivske kobasice s kupusom i zemi štrucom
SASTOJCI:
- 4 pivske kobasice
- manji ljubičasti kupus
- 1 shallot
- 1/2 jabuke
- 0,3dcl jabučnog octa
- lovor list
- sol, papar
- muškatni oraščić
- cimet
- kim
- biljno ulje
ZEMI ŠTRUCA
- 3-4 šnite starog kruha
- 1 jaje
- 1 -1,5 dcl mlijeka
- peršin list
- brašno
- sol, papar
- biljno ulje
PRIPREMA:
Kruh nasjeckajte na kockice i popržite na vrelom ulju. Prebacite u drugu posudu pa prelijte mlijekom u kojem ste razmutili jaje, dodali sol i papar te sjeckani peršin list. Promiješajte i ostavite da kruh omekša.
Kupus narežite na rezance, luk na kockice. Zagrijte masnoću u pa dodajte sjeckani luk. Kada luk omekša i poprimi zlatnu boju dodajte narezani kupus i promiješajte. Sortirajte dok kupus ne omekša, zalijte jabučnim octom. Pričekajte neka ocat ispari pa dodajte lovor list, promiješajte i poklopite. Kuhajte na srednje jakoj vatri. Jabuku ogulite i sitno nasjeckajte pa dodajte u kupus, pomiješajte. Začinite cimetom, muškatnim oraščićem i kimom. Ulijte malo vode ili temeljca dok kupus ne smekša uz povremeno miješanje. Pred kraj, posolite i malo popaprite.
Dok se kupus dinsta, dovršite štrucu od kruha. U smjesu od kruha i mlijeka dodajte brašna prema potrebi, tako da ne bude pretvrdo, a može se formirati štruca. Za to koristite alu foliju, a vlažnim rukama formirajte štrucu po želji i zamotajte u foliju kao bombon, krajeve dobro zavrnite. Štrucu stavite u kipuću vodu i kuhajte cca 15-20minuta.
Pivske kobasice ispecite na vreloj masnoći.
Štrucu odmotajte i narežite na šnite pa poslužite na kupusu uz pivske kobasice i kriglu piva i uživajte!