Recepti Doručak 26. srpnja 2025.

Ovo je najbolji recept za domaći džem od šljiva!

Doručak
30 MIN
120 MIN
50
JEDNOSTAVNO
Džem od šljiva
Džem od šljiva
foto: SHUTTERSTOCK
Sezona šljiva je krenula, iskoristi ju i pripremi ukusan džem u kojem ćeš guštati cijelu godinu

Mekane buhtle, palačinke, pečena divljač - sve su to delicije uz koje obavezno ide džem od šljiva. Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema od šljiva koje su nekada pripremale naše mame, bake pa i prabake.

Za kuhanje domaćeg džema od šljiva ne treba ti mnogo sastojaka, ali ti treba volje i vremena. Najbolje je koristiti što zrelije šljive jer ćeš tako moći smanjiti potrebnu količinu šećera.

džem od marelica Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za domaći DŽEM OD MARELICA Recepti

Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki

Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini.

Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice. Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti. 

 | Author: Jakub Kapusnak/Unsplash Iskoristi vrhunac sezone šljiva za izradu domaćeg džema foto: Jakub Kapusnak/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći džem od šljiva
30 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
50
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Šljive 2 kg
  • Šećer 500 g
Postupak
  1. Šljive najprije dobro operi pod mlazom vode. Pomoću noža svaku prepolovi, izvadi košticu te ju nareži na što sitnije komadiće. 


  2. Nasjeckane šljive pomiješaj sa šećerom i prebaci u duboku posudu za pečenje koja može ići u pećnicu. 


  3. Posudu sa šljivama stavi na najnižu razinu pećnice te ju poklopi poklopcem ili aluminijskom folijom. Šljive peci 30 minuta na 170 stupnjeva. 


  4. Nakon pola sata ukloni poklopac, šljive promiješaj kuhačom i vrati u pećnicu. Šljive u loncu bez poklopca peci još tri i pol sata na 150 stupnjeva, a vrata pećnice ostavi malo otvorena kako bi višak vlage mogao ispariti. Svakih sat vremena šljive promiješaj.


  5. Kada su se šljive potpuno raspale, džem je gotov. Prebaci ga u vruće staklenke te ih odmah zatvori poklopcem. Džem skladišti na tamnom i hladnom mjestu, a jednom kada ga otvoriš, drži ga u hladnjaku i potroši kroz nekoliko tjedana. 


Iskoristi ljetno voće te pripremi i ove ukusne džemove:

Možda vas zanima... Sačuvaj okuse voća za zimu i napravi zalihu finih džemova Recepti Možda vas zanima... Brzi džem od malina po receptu Gordona Ramsayja Recepti Možda vas zanima... Doručak iz snova: džem od breskve i đumbira Recepti Možda vas zanima... Jer je domaće najbolje: Napravi jednostavan džem od smokava Recepti Džem od borovnica i tamne čokolade Možda vas zanima... SAVRŠENO Džem od borovnica i tamne čokolade Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.