Ubrala si hrpu svježih i sočnih smokvi? Pretpostavljamo da si najprije uživala u svježima, zatim tražila recepte za kolače i savijače, a sad možeš iskušati i recept za džem!
Nekada smo džem i marmelade mogli "nabaviti" samo u maminoj ili bakinoj smočnici pa će te pripremanje ovog slatkog namaza vratiti u djetinjstvo i vrijeme kada si se motala mami oko pregače i jedva čekala da sve isprobaš.
Ovaj džem je jako ukusan i jednostavno ga je za napraviti. Odlično se slaže s bilo kojom vrstom sira, od kremastog Camemberta do slane Goude. Potpuno je prihvatljivo imati sir za večeru, zar ne?
Sastojci:
- 1 kg svježih smokava izrezan na kockice
- 1/4 šalice meda
- 2 žlice vode
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica balzamičnog octa
Priprema:
- U srednje velikoj tavi izmiješaj smokve, med, vodu i limunov sok. Kada smjesa zakuha, smanjiti vatru. Kuhati uz često miješanje dok se smjesa ne zgusne.
- Maknuti džem s vatre i umiješati balzamični ocat.
- Prebaciti u čistu staklenu teglu i ostaviti da se potpuno ohladi prije nego što se zatvori.
Uživaj!