gastro postao
Vladarica mediteranske kuhinje sočan je i zdrav dodatak svakoj slastici
Bijela smjese s kojom dobivamo kore za pavlovu zapravo je pečeni snijeg od bjelanjaka sa šećerom. Slastice od pjene bjelanjka i šećera najbolji su izbor kod ostataka i viška bjelanjaka, a idealne su za slaganje slojeva s kremom, voćem ili pudingom.
Potrebno vam je:
- 4 bjelanjka
- 100 g šećera
- 75ag šećera u prahu
- 3 žlice škrobnog brašna
Za kremu:
- 4 žumanjka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice brašna
- 1 i 1/2 dl mlijeka
- vanilin šećer
- 100 g maslaca
- 300 g smokava
Priprema:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka električnim mikserom pa neprestano dalje miksajući umiješajte postepeno kristalnišećer.
- U snijeg primiješajte lopaticom ili kuhačom šećer u prahu i škrobno brašno. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Pjenu od bjelanjaka i šećera stavite u štrcaljku velikoga ili zvjezdolikoga otvora pa je istiskujte po dnu i rubovima. Zagrijte pećnicu na 140 i pecite koru oko sat vremena tako da vrata pećnice budu pritvorena
- Pričvrstite ih drškom kuhače. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte brašno. Stavite mlijeko neka vrije, odmaknite sa štednjaka i ulijte umućene žumanjke sa šećerom i brašnom. Stavite opet na laganu vatru i kuhajte miješajući dok se krema ne zgusne.
- U ohlađenu kremu mikserom umiješajte na listiće narezan maslac
- Osušene kore nadjenite ohlađenom kremom poslažite četvrtine smokve i poslužite.