Kolumne 30. srpnja 2018.

Krostata sa sirom, smokvama i medom - ljeto u punom sjaju!

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Otkako sam pokrenula blog, non-stop razmišljam o tome što skuhati, koji kolač ispeći, kakav sladoled zalediti, hoće li to biti neka zdravija varijanta slastice ili ona klasična, s puno šećera i brašna... Tako je na red došla i ova krostata!

Iako su neke stvari toliko dobre da ih jedemo često, zapravo rijetko kad ponavljam recepte, nego stalno isprobavam neke nove. U tom mom istraživanju nekih novih namirnica i novih recepata, često zaboravim na one klasične kuharice – ne one na internetu, već one u knjigama.

Tako sam se nedavno sjetila da sam prije nekoliko godina dobila par njih s odličnim receptima i idejama za inspiraciju (što me podsjetilo da sam i tada neprestano razmišljala o hrani, kuhanju i pečenju, a ne samo sada, kad imam blog). Nisam već neko vrijeme u te kuharice zavirila pa sam zaključila da bi bilo vrijeme. I u jednoj sam naišla na dio s voćnim pitama, a upravo na voćne pite u posljednje vrijeme često mislim. Šteta je ne iskoristiti sve ovo divno sezonsko voće, zar ne?

 

Možda vas zanima... Schwarzwald sladoled na štapiću - ovo moramo isprobati Kolumne

 

Jagoda, trešanja, višanja, breskvi i jabuka se nekako uvijek sjetim, ali smokve kod mene uvijek ostaju ‘tamo negdje’. Voće za koje znam da postoji, voće koje čak i volim i fino mi je, ali voće na koje redovito zaboravljam. Kad sam u jednoj od svojih kuharica vidjela recept za krostatu sa smokvama, odlučila sam da je to to i da ove godine ne smijem propustiti smokve. Pa sam u potragu krenula odmah i brže-bolje smiksala ovu finu sirasto-voćnu pitu.

Kupovala sam, naravno, neplanski i napamet, kao i obično, pa sam kupila samo 250 grama sira ricotte, umjesto 500, koliko mi je trebalo za pitu. A kako je na sniženju bio i mascarpone, našlo se u mojoj košarici i 250 grama tog sira. I onda mi nije preostalo ništa drugo nego pomiješati ta dva sira u jedan nadjev.

Kako je ispalo? Odlično, ovo je jedan od onih recepata koje ću ponoviti!

Osim toga, ovo nije namjerno zdravija verzija recepta, ali smokve se savršeno slažu s medom, baš kao i sir, pa sam umjesto šećera ovdje koristila med. Tijesto sam radila pola-pola od pirovog i pšeničnog bijelog brašna, a vi možete odabrati samo jedno ako vam tako više odgovara.

 

Možda vas zanima... Šest genijalnih ideja za kvalitetan gablec na poslu Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski


Sastojci:

  • 150 grama brašna (ja sam miješala bijelo i pirovo brašno pola-pola, vi napravite kako volite)
  • 2 žlice mljevenih badema
  • 75 grama maslaca
  • 2 žlice limunovog soka (može i 2 žlice hladne vode, uglavnom, potrebno je malo tekućine da se tijesto sjedini i lijepo umijesi)
  • prstohvat soli
  • Nadjev od sira
  • 500 grama ricotte (može i 250 grama ricotte i 250 grama mascarponea, ili pak neki drugi sir, na primjer neki od kojeg inače pravite cheesecake)
  • 2 žlice meda
  • žličica ekstrakta od vanilije
  • 3 žumanjka
  • Smokve
  • 6 smokvi narezanih na ploške
  • 2 žlice šećera i 500 ml vode ( po želji, može i bez toga )
  • još malo meda za poškropiti smokve

Postupak pripreme:

  1. Umijesite tijesto: pomiješajte brašno i prstohvat soli. Dodajte mljevene bademe. Dodajte na kockice nasjeckan maslac i prstima umijesite prhko tijesto. Na kraju dodajte još 2 žlice limunovog soka ili hladne vode da se tijesto sjedini. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat-dva, ili dok pripremate ostatak kolača.
  2. Ovaj korak nije obavezan, a možete ga učiniti ako želite: u 500 ml vode otopite 2 žlice šećera i u to stavite smokve i malo ih prokuhajte. Kad zavrije, krčkajte na laganoj vatri desetak minuta, a zatim ih ocijedite i stavite sa strane da se ohlade. Ako ne želite dodatak šećera u kolaču, slobodno možete koristiti svježe smokve.
  3. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Žumanjke pomiješajte sa sirom. Dodajte med i ekstrakt vanilije i napravite jednoličnu smjesu. Bjelanjke koje vam ostanu možete iskoristiti za nešto drugo, recimo, mini pavlovu sa svježim voćem.
  4. Tijesto razvaljajte ili rukama utisnite u kalup za pite (ja sam koristila okrugli). U njemu napravite vilicom par uboda, a zatim na tijesto izlijte nadjev od sira. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 35 minuta.
  5. Pustite neka se kolač potpuno ohladi. Smokve izrežite na ploške i poredajte ih na sir, a zatim poškropite s još malo meda.

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

 

Možda vas zanima... Američke palačinke s limunom i makom Kolumne

 

Dobar tek!
 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.