Ove palačinke s limunom i makom prvi put sam pravila prije nekoliko godina i dobro su mi uspjele, ali kako stalno tražim neke nove okuse, dugo nisam ponovila ovaj recept.
Nedavno sam ga se sjetila i odlučila da je baš prikladan za jedan subotnji lijeni doručak pa sam na brzinu zamutila smjesu i ispekla palačinkice. Gotove su u tren oka, a fini osvježavajuć miris limuna preuzme kuhinju!
Kao mala nisam baš bila oduševljena kolačima ili slasticama s limunom, nekako mi je taj kiselkasti okus ‘ubijao’ slatkoću, a ona mi je ipak u tim godinama bila važnija. Sada obožavam dodavati limunov sok ili koricu u slastice i jela, i baš zato su, osim zbog maka, ove palačinkice posebne.
Prvi put sam američke palačinke isprobala s prijateljicama prije 5-6 godina i ispale su odlično. Tad sam se navukla i na javorov sirup, koji bi se izvrsno slagao i s ovim palačinkicama, preporučujemam ih jesti i uz neki domaći džem.
Kako su mi svaki idući put američke palačinke ispale drugačije, nisam više znala koji recept koristiti, a da ne ispadnu prežilave nego onako pjenaste i ukusne, pa ih neko vrijeme nisam ni pravila.
Mislim da je ovaj recept dobra baza i za neke druge američke palačinke, bez maka i limuna, ili s dodatkom nekih drugih okusa. Isprobajte za raskošni doručak ili kao fini desert!
Sastojci za 20-ak palačinki:
*(koristila sam šalicu zapremine 150 ml)
- 2 i pol šalice brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- pola žličice soli
- 6 žlica šećera
- 2 žlice naribane limunove korice (koristite provjereni neprskani limun ako ribate koricu!)
- 1/4 šalice maka
- 1 šalica jogurta
- 2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice iscijeđenog soka limuna
- 3 jaja
- 2 žlice ulja
- 1 žličice ekstrakta od vanilije
Postupak:
- U velikoj posudi zajedno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U manjoj posudi pomiješajte šećer i naribanu limunovu koricu.
- Sjedinite ih prstima dok se šećer i limun lijepo i ravnomjerno ne pomiješaju. Dodajte smjesu šećera i limunove korice u smjesu sa suhim sastojcima (brašno).
- Dodajte mak.
- U drugoj velikoj posudi pomiješajte mokre sastojke: jogurt, mlijeko, limunov sok, jaja, ulje i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se sve ne sjedini, a zatim mokre sastojke dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima.
- Sve dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine, pazite da nema grudica. Ja sam miješala ručno, kuhačom i pjenjačom, nisam koristila mikser. Smjesa mora biti gušća od smjese za klasične palačinke!
- Zagrijte tavu na neprianjajućim dnom (ona za koju se ne lijepi tijekom pečenja). Na nju prije pečenja prve palačinke stavite žlicu ulja – kasnije ne treba dodavati ulje prije pečenja svake iduće palačinke!
- Kad se tava zagrije, na njoj pecite palačinke. Mjera za jednu palačinku je otprilike žlica i pol do dvije žlice smjese.
- Pecite svaku palačinku s jedne strane dok ne vidite da rubovi rumene, a sredina dobiva mjehuriće, zatim okrenite i pecite još malo na drugoj strani.
Dobar tek!
Savjet! Ove palačinke je najbolje jesti tople (iako, naravno, ni ohlađene neće propasti!), prelivene javorovim sirupom, medom ili nekim finim pekmezom/džemom. S obzirom na osvježavajuć okus limuna, bolje se slažu s voćnim okusima nego s čokoladom.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.