Kolumne 16. listopada 2017.

Jedna sasvim posebna priča o juhi od bundeve

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad stigne jesen, bundeva je stalni gost u mojoj kuhinji, a u posljednje vrijeme ju koristim sve više i otkrivam neke nove recepte u kojima odlično paše.

Prošle sam jeseni mahnito tražila recepte s bundevom i razveselila se svakom novom. Nisam ih, nažalost, stigla baš sve isprobati. Ima tu slatkih pita, salata, variva u kojima je jedan od sastojaka bundeva, rižota, namazi, umaci…

 

Možda vas zanima... Jesenski rižoto s bundevom i bukovačama Kolumne

 

Ipak, nikad ne propustim pojesti dobru, staru krem juhu od bundeve. Uz različite začine i dodatke, juha od bundeve ima ‘različita ruha’ pa nikad nije dosadna.

Može biti slatkasta i blaga, ili pak s curryjem, kajenskim paprom ili nekim sličnim začinima koji će ju učiniti malo žešćom. Juhu od bundeve kuham i od hokkaido i od butternut tikve, ovisno o tome koju imam, i nisam primijetila grešku niti u jednom slučaju!

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   

 

Možda vas zanima... Priča o domaćem ajvaru i genijalan recept Kolumne Možda vas zanima... Grčka salata s mesnim okruglicama i risonima Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci:

  • jedan manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • oko 400 grama bundeve narezane na kockice
  • maslinovo ulje
  • voda (oko 7 dcl, ‘od oka’)
  • vrhnje za kuhanje po želji ili kiselo vrhnje
  • muškatni oraščić
  • sol, papar
  • bučino ulje, sjemenke bundeve
  • malo kruha

Priprema:

  1. Bundevu prerežite po pola pa onda polovicu na manje komade.Tako ćete lakše izrezati tvrdu bundevu na kockice koje su vam potrebne za juhu. Žlicom izvadite koštice. Ja sam ovu juhu pravila i s hokkaidoo i s butternut tikvom, i u oba slučaja je odlična!
  2. Nasjeckajte luk na sitno pa ga popržite na maslinovom ulju. Dodajte kockice bundeve i prodinstajte sve zajedno, dodajte protisnuti češnjak, a potom zalijte vodom i pustite da se kuha dok kockice bundeve ne omekšaju. Juhu možete kuhati i u pilećem ili povrtnom temeljcu umjesto samo u vodi, daje više okusa.
  3. Kad se sve skuha i bundeva je dovoljno mekana za miksanje štapnim mikserom, maknite lonac s vatre. Komadiće bundeve cjediljkom prebacite u posudu za miksanje, ali nemojte baciti vodu u kojoj se sve kuhalo! U posudu za miksanje dodajte još sol i papar po želji, a začinite i muškatnim oraščićem – odlično paše s okusom bundeve.
  4. Štapnim mikserom sve izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  5. Smjesu zatim vratite u lonac u kojem ste kuhali i pomiješajte s vodom koja vam je ostala. Ako je pregusto, dodajte još vode po potrebi i prokuhajte. Želite li kremastiju juhu, dodajte malo vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja i još malo prokuhajte sve zajedno.
  6. Poslužite toplu juhu s nekoliko kapi bučina ulja i očišćenim sjemenkama bundeve te prepečenim kruščićima.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.