gastro postao
Ako na stolu imaš punu zdjelu zrelih bresaka, i bojiš se kako ćeš ih uskoro morati baciti, skuhaj odličan džem. Dodaj malo naribanog đumbira i uživaj u svakom novom zalogaju.
Osim što su džemovi odličan način za iskorištavanje viška voća, ujedno su i odličan doručak. Utažit će želju za slatkim i oraspoložiti te i tijekom zimskih mjeseci kada naletiš na staklenku u smočnici.
Sastojci:
- 900 g bresaka
- 2 žlice limunovog soka
- 300 g šećera
- 1 žličica limunove korice
- 2 žličice naribanog svježeg đumbira
Priprema:
- Veliku posudu napuni vodom i pusti da zavrije. Drugu posudu napuni ledom.
- Na dnu svake breskve zareži plitki „x“ pa ih spusti u zagrijanu vodu na 45 sekundi. Nakon toga ih prebaci u posudu s ledom. Nakon otprilike minutu, dvije moći ćeš bez problema oguliti svaku voćku.
- Nareži breskve i stavi ih u posudu s debelim dnom. Prelij ih limunovim sokom pa ih kuhaj na srednje jakoj vatri i povremeno promiješaj.
- Nakon otprilike 15 minuta, kad omekšaju i puste sok, dodaj šećer, limunovu koricu i đumbir. Dobro promiješaj.
- Pojačaj vatru i pričekaj da smjesa zavrije pa kuhaj tako otprilike pet minuta, povremeno miješajući.
- Smanji vatru i kuhaj još pola sata, sat. Kad se smjesa zgusne, makni je s vatre.
- Prelij u sterilizirane staklenke i pričekaj da se u potpunosti ohladi prije serviranja.
Uživaj!