Recepti 2097 prikaza 14. kolovoza 2019.

Džem od borovnica i tamne čokolade najbolja je sezonska poslastica

Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljepota ovog džema od borovnica i čokolade leži u tome da u receptu nema dodanih šećera niti je potrebno koristiti konzervans. Iako nemam ništa protiv umjerene količine šećera, a još manje protiv konzervansa, drago mi je da će ovaj recept moći isprobati i osobe koje paze na konzumaciju tih namirnica.

Uživajte bez grižnje savjesti

Izračunao sam i nutritivnu vrijednost ovog džema i rezultat me odmah obradovao! Sa 100 g džema u organizam ćete unijeti okvirno 160 kalorija; 19,5 grama čine ugljikohidrati, 2,5 g proteini, a 9 grama masti. Ne samo da se radi o ukusnom džemu od „super namirnice“ bez dodanih šećera, već je u pitanju slatko jelo koje mogu jesti bez grižnje savjesti zbog malog broja kalorija.

Jedino što nisam uspio provjeriti je trajanje džema bez konzervansa. Prva je teglica nestala još kad je džem bio topao, a ostale su se pojele kroz dva tjedna. Čuvao sam ga u hladnjaku i nije bilo naznaka da bi se uskoro mogao pokvariti. Uvjeren sam kako bi džem, ako sterilizirate staklenke i uskladištite ga na tamnom i hladnom mjestu, mogao dočekati zimu. 

Sterilizirajte svoje staklenke

Budite oprezni i sterilizirajte svoje staklenke kako bi osigurali dulji rok trajanja. Najprije provjerite jesu li sve staklenke i poklopci čisti, kao i radna površina i lonci koje koristite. Sve operite deterdžentom i isperite vrućom vodom, a potom staklenke kuhajte 10-15 minuta u uzavreloj vodi i malo octa.

Druga je opcija da ih oprane i otvorene držite pola sata u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva. Izvadite ih čistom rukavicom i pažljivo punite kako se rubovi ne bi zaprljali i ubrzo postali pljesnivi.

Isprobajte i uživajte!

 

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

 

Druge recepte blogera Darka Kontina potražite na njegovom blogu Darkova web kuharica te pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 

Možda vas zanima... Kikiriki maslac od samo jednog sastojka - kikirikija! Kolumne

 

Sastojci za pripremu džema:

  • 1 kg svježih, domaćih i slatkih borovnica
  • 150 g tamne čokolade (85% kakaa)
  • Sok i korica jedne limete

Priprema:

  1. Borovnice isperite hladnom vodom. Stavite ih u duboki lonac na srednje jaki plamen. Kad se lonac počne zagrijavati, zgnječite ih vilicom ili gnječilicom za krumpir.
  2. Naribajte koricu limete i iscijedite sok. Dodajte sok postepeno u lonac s borovnica, ovisno o slatkoći. Isprobajte kako ne bi bilo previše kiselo.
  3. Kuhajte džem uz postepeno miješanje sve dok se borovnice ne raspadnu u loncu. Nakon toga pustite da džem krčka dodatnih 10 minuta. Ovisno o dužini kuhanja, džem će biti gušći ili rjeđi. Ja volim kad je rjeđi, radi lakšeg mazanja, pa ga nisam htio duže kuhati.
  4. Kada ste gotovi s kuhanjem džema od borovnice, nakon 12-15 minuta dodajte u njega sitno nasjeckanu tamnu čokoladu i koricu limete. Pomiješajte i rasporedite u sterilizirane teglice za zimnicu.
  5. Pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom ga spremite u hladnjak.

U slast!

 

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.