Kolumne 24. travnja 2021.

Pohani kruh iz pećnice za slatka jutra

; pohani kruh iz pećnice foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako se po jutro dan poznaje ovakav doručak će biti uvertira u jedan prekrasan dan.

Bez obzira na vremensku uvijte vani, jutarnje (ne)raspoloženje ili obaveze koje nas čekaju tijekom dana, siguran sam da će ovako šareni tanjuru svakome razvedriti dan i raspoloženje.

Iako se originalni francuski tostovi pripremaju na tavi ovaj je pripremljen u pećnici. Razlog je i više nego očiti - više slatkog doručka s manje posla u kuhinji. Uz francuski tost se mogu kombinirati razni dodaci zbog čega slobodno prepusti mašti na volju i igraj se s raznim kombinacijama dok ne nađeš onu koja ti najviše odgovara.

 

Možda vas zanima... Prigorski cukarinčići - poslastice iz bakine kuhinje Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Darko Kontin Pohani kruh iz pećnice; foto: foto: Darko Kontin

Sastojci:

  • 6 šnita kukuruznog tosta
  • 100 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • Kristalni šećer po ukusu
  • Cimet, vanilija po ukusu
  • Cvjetni med po ukusu
  • Svježe voće - borovnice, kupine, ribizl, maline po ukusu

 

Možda vas zanima... Placke - jedinstvena slastica iz bakine kuhinje Kolumne


Priprema:

  1. U dubljoj posudi pomiješaj mlijeko, jaja i začine.
  2. Šnite tost kruha možeš iskoristiti cijele ili ih možeš po dužini izrezati na trake. Ja sam iz jedne šnite tosta dobio tri trake.
  3. Svaki komad tosta umoči s obje strane u smjesu mlijeka i jaja. Bitno je da se tost što više namoči.
  4. Namočeni tost prebaci na lim za pečenje koji si prethodno premazala s malo maslaca i ulja.
  5. Tost peci 8-10 minuta na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon toga ga okreni na drugu stranu i peci dodatnih pet minuta.

Tost posluži sa svježim voćem, medom ili javorovim sirupom i na kraju ga umjereno pospi šećerom u prahu. U slast!

 | Author: Darko Kontin Pohani kruh iz pećnice, foto: foto: Darko Kontin

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.