Kolumne Gastrolovci 04. rujna 2021.

Prigorski cukarinčići - poslastice iz bakine kuhinje

Prigorski cukarini foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod nas su se ovi šećerni kolutovi zvali samo "kuhanim i pečenim kolačima". Zašto smo ih tako zvali? Pecivo keksa prvo peče, pušta se u vrući čaj pa se onda uvalja u šećer

Ponovno se radi o starom receptu koji smo poput placki probali kod bake. Kasnije ga je preuzela majka i od tada nam ga ona priprema za blagdane.

Prije pisanja recepta išao sam provjeriti kako se rade istarski cukarini. Vjerujem da su upravo oni inspirirali moju baku za ovaj naš, sada već obiteljski, recept. Razlika ima dosta jer koristimo vrhnje i svinjsku mast, a u receptu nema jaja. Zato su ovo prigorski cukarinčići.

 

Možda vas zanima... Placke - jedinstvena slastica iz bakine kuhinje Kolumne


Druge recepte potraži na blogu Darkova web kuharica i pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Namirnice

  • 1 kg oštrog brašna
  • 400 grama svinjske masti
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 1/2 paketa suhog kvasca
  • po potrebi kristalnog šećera
  • po ukusu vrućeg čaja

 

Možda vas zanima... Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama Kolumne

 

Upute

  1. Brašno, svinjsku mast, kiselo vrhnje i suhi kvasac umijesi u dubokoj posudi u čvrsto tijesto.
  2. Tijesto razvaljaj debljinu od 1-1,5 cm i pomoću dva kalupa izvadi prvo veće kolutiće, a onda iz njih i manje kako bi dobili prepoznatljivi oblik donuta.
  3. Kolutiće stavi na papir za pečenje i peci ih na 200 stupnjeva 10-15 minuta. Čim krenu dobivati boju, izvadi ih iz pećnice.
  4. Pečene kolutiće naniži na špagu ili konac i spusti ih kratko u vrući čaj. Odmah nakon toga uvaljaj ih u šećer i odloži sa strane. U slast!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Napomene:

  1. Ovo je prava obiteljska mjera za otprilike četiri protvana. Naravno, ako ih radiš za probu - smanji količinu.
  2. Sredine kolutića možeš nazad zamijesiti i od njih napraviti nove, a možeš ih ispeći pa imati dodatnu slatku grickalicu.
  3. Ovi keksi/kolutići bez problema mogu izdržati na suhom mjestu par tjedana. Tako da nema brige da će se brzo pokvariti, ali niti brige da će dugo izdržati na stolu.

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nigronigro 15:17 06. Veljača 2020.

    Samo ih vi i dalje zovite kuhani i pečeni kolač.