gastro postao
Kod nas su se ovi šećerni kolutovi zvali samo Kuhanim i pečenim kolačima. Zašto smo ih tako zvali? Zato što se pecivo keksa prvo peče, pušta se u vrući čaj prije nego se uvalja u šećer.
Ponovno se radi o starom receptu koji smo poput placki probali kod bake. Kasnije ga je preuzela majka i od tada nam ga ona priprema za blagdane.
Prije pisanja recepta išao sam provjeriti kako se rade istarski cukarini. Vjerujem da su upravo oni inspirirali moju baku za ovaj naš, sada već obiteljski, recept. Razlika ima dosta jer koristimo vrhnje i svinjsku mast, a u receptu nema jaja. Zato su ovo prigorski cukarinčići. Ako vas smeta usporedba, možemo ih svi nastaviti zvati Kuhani i pečeni kolač. :)
Druge recepte potražite na blogu Darkova web kuharica i pratećim Facebook i Instagram profilima!
Darko Kontin
Namirnice
- 1 kg oštrog brašna
- 400 grama svinjske masti
- 100 ml kiselog vrhnja
- 1/2 paketa suhog kvasca
- po potrebi kristalnog šećera
- po ukusu vrućeg čaja
Upute
- Brašno, svinjsku mast, kiselo vrhnje i suhi kvasac umijesite u dubokoj posudi u čvrsto tijesto.
- Tijesto razvaljajte debljinu od 1-1,5 cm i pomoću dva kalupa izvadite prvo veće kolutiće, a onda iz njih i manje kako bi dobili prepoznatljivi oblik donuta.
- Kolutiće stavite na papir za pečenje i pecite ih na 200 stupnjeva 10-15 minuta. Čim krenu dobivati boju izvadite ih iz pećnice.
- Pečene kolutiće nanižite na špagu ili konac i pustite ih kratko u vrući čaj. Odmah nakon valjanja ih uvaljajte u šećer i odložite sa strane. U slast!
Darko Kontin
Bilješke
- Ovo je prava obiteljska mjera za otprilike četiri protvana. Naravno ako ih radite za probu smanjite količinu.
- Sredine kolutića možete nazad zamijesiti i od njih napraviti nove, a možete ih ispeći pa imati dodatnu slatku grickalicu.
- Ovi keksi/kolutići bez problema mogu izdržati na suhom mjestu i par tjedana. Tako da nema brige da će se brzo pokvariti, ali niti brige da će dugo izdržati na stolu.