Kolumne Gastrolovci 10984 prikaza 05. studenoga 2019.

Placki - slatke palačinke od krumpira idealne za jesensko popodne

Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Darko Kontin replicirao je poslasticu koju je redovito pripremala njegova baka i pripremio detaljan recept...

Placki su slasne palačinke od krumpira prelivene svinjskom masti i umočene u šećer. Tradicionalno su poljsko jelo, ali su svoje mjesto pronašle i u kuhinjama naših baka. 

Upravo je kod svoje bake placke jeo i food bloger Darko Kontin, autor bloga Darkova web kuharica. U ovaj je recept unio i malo nostalgije, zbog čega su njegove prve palačinke od krumpira ispale zaista odlično.

Svakako isprobajte, a usput bacite oko i na Darkov Facebook i Instagram profil.

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Sastojci:

  • 1 kg starog krumpira
  • 500 grama glatkog brašna
  • 3 žlice svinjske masti
  • 1 cijelo jaje
  • Kristalni šećer

Priprema:

  1. Ogulite krumpire i skuhajte ih u kipućoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, kuhajte ga 25-30 minuta ili duže ako je to potrebno i teže se probadaju vilicom.
  2. Krumpire nakon kuhanja dobro ohladite i pustite da se malo osuše. Krumpire možete izdrobiti drobilicom ili ih naribati na ribež za sir.
  3. Krumpiru dodajte prstohvat soli, jednu žlicu svinjske masti i cijelo jaje.
  4. Postepenim dodavanjem brašna zamijesite glatko tijesto. Ovisno o količini vode u krumpirima trebat ćete koristiti veću ili manju količinu brašna. Ako su krumpiri upili puno vode moguće je da ćete trebati i skoro duplu količinu brašna.
  5. Pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto na debljinu od 1 centimetra. Izrežite željene oblike iz tijesta.
  6. Placke pecite na suhoj tavi s obje strane. Par minuta će biti dovoljno, a možete i vizualno vidjeti kada je tijesto gotovo po tome je li dobilo koru i tragove pečenja.
  7. Na kraju premažite placke dok su još vruće sa svinjskom masti i pospite ih šećerom.

U slast!

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.