Kolumne Gastrolovci 26. kolovoza 2023.

Placke - jedinstvena slastica iz bakine kuhinje

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Darko Kontin replicirao je poslasticu koju je redovito pripremala njegova baka i pripremio detaljan recept...

Placke su slasne palačinke od krumpira prelivene svinjskom masti i umočene u šećer. Tradicionalno su poljsko jelo, ali su svoje mjesto pronašle i u kuhinjama naših baka.  Upravo je kod svoje bake placke jeo i food bloger Darko Kontin, autor bloga Darkova Web Kuharica. U ovaj je recept unio i malo nostalgije, zbog čega su njegove prve palačinke od krumpira ispale zaista odlično.

Svakako isprobaj, a usput bacite oko i na Darkov Facebook i Instagram profil.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Placke od krumpira

Sastojci:

  • 1 kg starog krumpira
  • 500 grama glatkog brašna
  • 3 žlice svinjske masti
  • 1 cijelo jaje
  • kristal šećer

Postupak:

  1. Oguli krumpire i skuhaj ih u kipućoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, kuhaj ga 25-30 minuta ili duže ako je to potrebno i teže se probadaju vilicom.
  2. Krumpire nakon kuhanja dobro ohladi i pusti da se malo osuše. Krumpire možeš zdrobiti drobilicom ili ih naribati na ribež za sir.
  3. Krumpiru dodaj prstohvat soli, jednu žlicu svinjske masti i cijelo jaje.
  4. Postepenim dodavanjem brašna zamijesi glatko tijesto. Ovisno o količini vode u krumpirima, trebat ćeš koristiti veću ili manju količinu brašna. Ako su krumpiri upili puno vode, moguće je da ćeš trebati i gotovo duplu količinu brašna.
  5. Pobrašni podlogu i razvaljaj tijesto na debljinu od 1 centimetra. Izreži željene oblike iz tijesta.
  6. Placke peci na suhoj tavi s obje strane. Par minuta će biti dovoljno, a moći ćeš i vidjeti kada je tijesto gotovo po tome je li dobilo koru i tragove pečenja.
  7. Na kraju premaži placke dok su još vruće sa svinjskom masti i pospi ih šećerom.

U slast!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Isprobaj i ove Darkove recepte...

 

Džem od borovnica i tamne čokolade Možda vas zanima... Ludo dobro: Džem od borovnica i tamne čokolade Recepti Domaći slanci po receptu Darka Kontina Možda vas zanima... Zaboravi na pekaru, napravi domaće slance Kolumne Možda vas zanima... Domaći kikiriki maslac od samo jednog sastojka - kikirikija! Kolumne Možda vas zanima... Ovaj brzi kolač s jabukama hit je svakog rujna! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.