Kolumne Gastrolovci 24. ožujka 2020.

Placke - jedinstvena slastica iz bakine kuhinje

Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Darko Kontin replicirao je poslasticu koju je redovito pripremala njegova baka i pripremio detaljan recept...

Placki su slasne palačinke od krumpira prelivene svinjskom masti i umočene u šećer. Tradicionalno su poljsko jelo, ali su svoje mjesto pronašle i u kuhinjama naših baka. 

Upravo je kod svoje bake placke jeo i food bloger Darko Kontin, autor bloga Darkova web kuharica. U ovaj je recept unio i malo nostalgije, zbog čega su njegove prve palačinke od krumpira ispale zaista odlično.

Svakako isprobajte, a usput bacite oko i na Darkov Facebook i Instagram profil.

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Sastojci:

 • 1 kg starog krumpira
 • 500 grama glatkog brašna
 • 3 žlice svinjske masti
 • 1 cijelo jaje
 • Kristalni šećer

Priprema:

 1. Ogulite krumpire i skuhajte ih u kipućoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, kuhajte ga 25-30 minuta ili duže ako je to potrebno i teže se probadaju vilicom.
 2. Krumpire nakon kuhanja dobro ohladite i pustite da se malo osuše. Krumpire možete izdrobiti drobilicom ili ih naribati na ribež za sir.
 3. Krumpiru dodajte prstohvat soli, jednu žlicu svinjske masti i cijelo jaje.
 4. Postepenim dodavanjem brašna zamijesite glatko tijesto. Ovisno o količini vode u krumpirima trebat ćete koristiti veću ili manju količinu brašna. Ako su krumpiri upili puno vode moguće je da ćete trebati i skoro duplu količinu brašna.
 5. Pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto na debljinu od 1 centimetra. Izrežite željene oblike iz tijesta.
 6. Placke pecite na suhoj tavi s obje strane. Par minuta će biti dovoljno, a možete i vizualno vidjeti kada je tijesto gotovo po tome je li dobilo koru i tragove pečenja.
 7. Na kraju premažite placke dok su još vruće sa svinjskom masti i pospite ih šećerom.

U slast!

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
 • Avatar Audrey_Shipp
  Audrey_Shipp 12:51 29. Veljača 2020.

  Lagan posao na mreži, pridružite se sada i počnite zarađivati više od 500 USD dnevno. Prošli mjesec zaradio sam i primio 27392 dolara od ovog lakog posla, dajući maksimalno 3 sata dnevno. Izuzetno je jednostavno poslovati i redovito zarađivati od ... prikaži još! njega. Sada to može dobiti bilo koja osoba na Zemlji i započeti s zarađivanjem više dolara naa internetu. posjetite ovu stranicu za više detalja ........... >>>>>> w­­­w­­­w­­­­.­­­C­­­a­­­s­­­h­­­F­­­l­­­o­­­w­­­7­­­7­­­.­­­C­­­O­­­M