Kolumne 27. listopada 2017.

Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno već znate da sam uvijek spreman počastiti (ne)najavljene goste. Brza i jednostavna hrana za druženja moja su velika strast...

... Ili sam to mislio do prošlog tjedna kada sam zbog jedne drage gošće morao iznenada pripremati jedan desert. Tek mi je tada sinulo da party hrana zna ponekad uključivati i slatka desertna jela koja ne pripremam toliko sigurno i opušteno kao slana jela.

 

Možda vas zanima... Darkova sendvič peciva s tajnim sastojkom Kolumne

 

Ali što se mora nije teško (tako kažu, iako se ne slažem uvijek s tom izjavom) pa sam se odlučio posavjetovati se s Googleom što pripremiti.

 

Možda vas zanima... Keksi od dva sastojka sa zelenim pojačanjem Kolumne

 

Odluka je pala na čokoladni tart s tamnom čokoladom kojeg krase pijane kruške ukuhane i karamelizirane u likerima.

Priprema tarta je stvarno jednostavna iako je potrebno uložiti malo vremena u njega, a sigurno će oduševiti sve obožavatelje tamne čokolade. Barem su moji bili oduševljeni...

 

Možda vas zanima... Brzi tamni keksići s tajnim punjenjem Recepti

 

Za više slasnih recepata, posjetite Darkovu Web Kuharicu ili istoimenu Facebook stranicu


Domaći slanci po receptu Darka Kontina Možda vas zanima... Zaboravi na pekaru, napravi domaće slance Kolumne

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 200 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice hladne vode

Za čokoladno punjenje trebat će vam:

  • 250 g tamne čokolade
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 2 kruške
  • 100 ml likera po želji
  • Bademi po želji

Postupak pripreme:

  1. Zamijesite tijesto tako da pomiješate suhe sastojke u dubokoj posudi, a zatim dodate ohlađeni maslac narezani na kockice i počnete ga provlačiti kroz prste s brašnom. Taj proces ponavljajte dok sav maslac ne postane dio mrvičastog brašna.
  2. U smjesu brašna i maslaca dodajte dvije jušne žlice hladne vode i od svega rukama zamijesite jednobojno čokoladno glatko tijesto.
  3. Tijesto stavite između dvije rastezljive folije, razvaljajte na željenu debljinu i stavite u hladnjak da se ohladi barem na 30 minuta.
  4. Jednostavni ganache od tamne čokolade napravite tako da u 250 ml slatkog vrhnja za šlag dodate 250 g tamne čokolade, te na slaboj vatri otopite čokoladu u vrhnju.
  5. Ganache miješajte cijelo vrijeme i pustite ga da zakuha. Kada je gotov odložite ga sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  6. Čokoladno prhko tijesto izrežite i stavite u kalup željene veličini. Ja sam koristio 4 manja kalupa za mini tartove.
  7. Stavite ih peči u pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.
  8. Prije serviranja tartova potrebno je još ‘napiti’ kruške.
  9. U malu tavu stavite 100 ml Jaffa likera (okus po želji) i pustite ga da zakipi. Zatim dodajte tanko narezane šnite krušaka i pustite ih da se ukuhaju u njemu svo do karamelizacije likera.
  10. Na kraju tamni ganache prelijte u čokoladne tartove, a na vrh stavite karamelizirane kruške, malo karamel umaka koji je nastao u procesu i posipajte komadićima badema.

U slast!

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. 
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.