... Ili sam to mislio do prošlog tjedna kada sam zbog jedne drage gošće morao iznenada pripremati jedan desert. Tek mi je tada sinulo da party hrana zna ponekad uključivati i slatka desertna jela koja ne pripremam toliko sigurno i opušteno kao slana jela.
Ali što se mora nije teško (tako kažu, iako se ne slažem uvijek s tom izjavom) pa sam se odlučio posavjetovati se s Googleom što pripremiti.
Odluka je pala na čokoladni tart s tamnom čokoladom kojeg krase pijane kruške ukuhane i karamelizirane u likerima.
Priprema tarta je stvarno jednostavna iako je potrebno uložiti malo vremena u njega, a sigurno će oduševiti sve obožavatelje tamne čokolade. Barem su moji bili oduševljeni...
Za više slasnih recepata, posjetite Darkovu Web Kuharicu ili istoimenu Facebook stranicu.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 200 g oštrog brašna
- 150 g maslaca
- 2 žlice šećera u prahu
- Prstohvat soli
- 2 žlice hladne vode
Za čokoladno punjenje trebat će vam:
- 250 g tamne čokolade
- 250 ml vrhnja za šlag
- 2 kruške
- 100 ml likera po želji
- Bademi po želji
Postupak pripreme:
- Zamijesite tijesto tako da pomiješate suhe sastojke u dubokoj posudi, a zatim dodate ohlađeni maslac narezani na kockice i počnete ga provlačiti kroz prste s brašnom. Taj proces ponavljajte dok sav maslac ne postane dio mrvičastog brašna.
- U smjesu brašna i maslaca dodajte dvije jušne žlice hladne vode i od svega rukama zamijesite jednobojno čokoladno glatko tijesto.
- Tijesto stavite između dvije rastezljive folije, razvaljajte na željenu debljinu i stavite u hladnjak da se ohladi barem na 30 minuta.
- Jednostavni ganache od tamne čokolade napravite tako da u 250 ml slatkog vrhnja za šlag dodate 250 g tamne čokolade, te na slaboj vatri otopite čokoladu u vrhnju.
- Ganache miješajte cijelo vrijeme i pustite ga da zakuha. Kada je gotov odložite ga sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Čokoladno prhko tijesto izrežite i stavite u kalup željene veličini. Ja sam koristio 4 manja kalupa za mini tartove.
- Stavite ih peči u pećnicu na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta.
- Prije serviranja tartova potrebno je još ‘napiti’ kruške.
- U malu tavu stavite 100 ml Jaffa likera (okus po želji) i pustite ga da zakipi. Zatim dodajte tanko narezane šnite krušaka i pustite ih da se ukuhaju u njemu svo do karamelizacije likera.
- Na kraju tamni ganache prelijte u čokoladne tartove, a na vrh stavite karamelizirane kruške, malo karamel umaka koji je nastao u procesu i posipajte komadićima badema.
U slast!
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi.