Konačni rezultat je bio više sličan pogačama koje se rade s vrhnjem nego standardnim pecivima. Mene je to posebno obradovalo jer obožavam domaću bakinu pogaču, a ovo pecivo me je na neki način posjetilo na nju, iako nisu okusom previše slične.
Koristio sam običnu majonezu, ali vi možete slobodno koristiti i bilo koju drugu kako bi vam peciva imala još posebniji okus. Majoneza s chilijem bi na primjer po meni bila idealna za neka pikant peciva ili mediteran za neku morsku izvedbu.
Darkove slasne recepte pronađite na blogu Darkova Web kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 160 g majoneze
- 500 g oštrog brašna
- 3 čajne žličice suhog kvasca
- 220 ml mlijeka
- Sjemenke lana po želji
- 1 žličica soli
- 1 jaje
Postupak pripreme:
- U dubokoj posudi pomiješajte suhe sastojke – oštro brašno, suhi kvasac i sol.
- Dodajte majonezu u brašno, a zatim i mlijeko te rukama umijesite od svih sastojaka tijesto.
- Tijesto mora biti glatko, ali ne previše ljepljivo.
- Pa ako vam se jako lijepi za prste dodajte po potrebi još malo brašna u njega.
- Kada ste tijesto umijesili razvaljajte ga radnoj površini.
- Debljina od oko 1,5-2 cm će biti dovoljna.
- Čašom izvadite iz tijesta male pogače te ih poslažite na papir za pečenje.
- Možete raditi i veće kifle motanjem većih krugova tijesta.
- Sistem kao kod izrade slanaca.
- Stavite pećnicu grijati na 200 stupnjeva, a pogače tih par minuta prije nego se pećnica zagrije pustite vani da se lagano dignu.
- Prije stavljanja u pećnicu premažite pogačice/peciva razmućenim i posoljenim jajetom, te ih posipajte lanenim sjemenkama.
- Nakon 25 minuta u pećnici peciva su spremna za posluživanje.
- Možete ih jesti kao prilog, ili puniti i pretvarati u male sendviče.
- Ja sam koristio šunku, krem sir s hrenom i malo povrća.
Dobar tek!