Kolumne 06. listopada 2017.

Darkova sendvič peciva s tajnim sastojkom

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Gledao sam u veću količinu majoneze u hladnjaku i što bi s njom mogao, a nakon nekoliko minuta googlanja pala je odluka da ću od nje raditi peciva.

Konačni rezultat je bio više sličan pogačama koje se rade s vrhnjem nego standardnim pecivima. Mene je to posebno obradovalo jer obožavam domaću bakinu pogaču, a ovo pecivo me je na neki način posjetilo na nju, iako nisu okusom previše slične.

 

Domaći slanci po receptu Darka Kontina Možda vas zanima... Zaboravi na pekaru, napravi domaće slance Kolumne

 

Koristio sam običnu majonezu, ali vi možete slobodno koristiti i bilo koju drugu kako bi vam peciva imala još posebniji okus. Majoneza s chilijem bi na primjer po meni bila idealna za neka pikant peciva ili mediteran za neku morsku izvedbu.

 

Možda vas zanima... Pljeskavice od crvene leće i mrkve panirane u sezamu Kolumne

 

Darkove slasne recepte pronađite na blogu Darkova Web kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Potrebno vam je:

  • 160 g majoneze
  • 500 g oštrog brašna 
  • 3 čajne žličice suhog kvasca
  • 220 ml mlijeka
  • Sjemenke lana po želji
  • 1 žličica soli 
  • 1 jaje

Postupak pripreme:

  1. U dubokoj posudi pomiješajte suhe sastojke – oštro brašno, suhi kvasac i sol.
  2. Dodajte majonezu u brašno, a zatim i mlijeko te rukama umijesite od svih sastojaka tijesto.
  3. Tijesto mora biti glatko, ali ne previše ljepljivo.
  4. Pa ako vam se jako lijepi za prste dodajte po potrebi još malo brašna u njega.
  5. Kada ste tijesto umijesili razvaljajte ga radnoj površini.
  6. Debljina od oko 1,5-2 cm će biti dovoljna.
  7. Čašom izvadite iz tijesta male pogače te ih poslažite na papir za pečenje.
  8. Možete raditi i veće kifle motanjem većih krugova tijesta.
  9. Sistem kao kod izrade slanaca.
  10. Stavite pećnicu grijati na 200 stupnjeva, a pogače tih par minuta prije nego se pećnica zagrije pustite vani da se lagano dignu.
  11. Prije stavljanja u pećnicu premažite pogačice/peciva razmućenim i posoljenim jajetom, te ih posipajte lanenim sjemenkama.
  12. Nakon 25 minuta u pećnici peciva su spremna za posluživanje.
  13. Možete ih jesti kao prilog, ili puniti i pretvarati u male sendviče.
  14. Ja sam koristio šunku, krem sir s hrenom i malo povrća.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.