gastro postao
Krajem tjedna počastite se ukusnim bezmesnim pljeskavicama koje će se odlično složiti uz čitav niz priloga, ali i biti sjajan dodatak domaćim vege burgerima.
Radi se o receptu pomoću kojeg ćete se na najslasniji način pozdraviti s ljetom i kojeg svakako preporučujem da isprobate. Ne sadrži meso, ali garantiram vam da vam nakon ovih pljeskavica meso neće niti nedostajati.
Detaljne slikovne upute za ovaj, ali i brojne druge recepte pronađite na blogu Darkova Web Kuharica i na istoimenoj Facebook stranici.
Potrebno vam je:
- 125 g crvene leće
- 50 g luka srebrenca
- 250 g mrkve
- 100 g sira podravca
- 150 g krušnih mrvica
- 5 g lista peršina
- 3 jaja
- Sezam (po želji)
- Šećer, sol, papar
Priprema:
- Dobro isperite 125 g crvene leće pod mlazom vode.
- Stavite leću i 500 ml vode u manju posudu i pustite da zakipi.
- Nakon što voda zakipi smanjite vatru i uz stalno miješanje pričekajte da se leća pretvori u pire, a tekućina iz nje ishlapi.
- Kada je leća kuhana ostavite je da se ohladi.
- Naribajte 250 g mrkve i 100 g sira za pizzu.
- Mrkvu i sir stavite u dublju posudu te im dodajte još 40 g krušnih mrvica (ostatak ostavite za paniranje), ohlađenu crvenu leću, sitno sjeckani list peršina i sitno sjeckani luk.
- Smjesu začinite s 2 žličice soli, pola žličice šećera i po želji svježe mljevenim crnim paprom ili mješavinom papra.
- Sve dobro promiješajte i rukama zamijesite u jednoličnu smjesu.
- Od dobivene smjese napravite manje kuglice te ih panirajte samo s jajima i krušnim mrvicama pomiješanim sa sezamom.
- Svaku kuglicu nakon paniranja stavite na papirnati ubrus i pritisnite sa žlicom kako bi od kuglice napravili manju pljeskavicu.
- Kada ste gotovi s paniranjem stavite pljeskavice u hladnjak i pustite da se dodatno hlade 30 minuta.
- Kada su pljeskavice spremne pržite ih u dubokom ulju oko 2-3 minute ili dok ne vidite da su postale zlatno smeđe.
- Gotove pljeskavice ponovno odložite na papirnati ubrus da se upije višak masnoće s njih.
- Poslužiti ih možete odmah dok su tople ili hladne uz razne domaće umake ili kao prilog nekom mesu.
Dobar tek!