Recepti Doručak 11. srpnja 2024.

Imamo najbolji recept za domaći DŽEM OD MARELICA

Doručak
30 MIN
70 MIN
100
JEDNOSTAVNO
džem od marelica
Domaći džem od marelica
foto: Merve Nur Turker/Pexels
Pravo je vrijeme za pripremu domaćih delicija koje će trajati čitavu godinu, a fini džem od marelica definitivno je jedna od omiljenih...

Blagog i nježnog okusa, ovaj svestrani džem od marelica složit će se s baš svakom slasticom, a najfiniji će biti sam, na toplom domaćem kruhu premazanom maslacem.

Džem od marelica najčešće povezujemo s popularnom Sacher tortom, u veljači ga dodajemo krafnama, a zimi tim slatkim okusima lijepimo omiljene prhke keksiće. Zbog svoje je svestranosti ovaj džem među omiljenim sastojcima slastica kroz čitavu godinu što je svakako jedan od najvećih razloga za pripremu istog.

 

 | Author: Fernando Andrade/Unsplash Kruh, putar i džem od marelica foto: Fernando Andrade/Unsplash

Koji je bolji - kuhan ili pečen?

Džem od marelica možete pripremati na štednjaku ili u pećnici. Pečenje u pećnici neće zahtijevati miješanje i okusi će biti nešto intenzivniji. Sve što trebaš napraviti jest rasporediti očišćene marelice po limu za pečenje, dodati šećer i pustiti da se peku dok ne poprime željenu teksturu.

Klasična priprema u loncu, na štednjaku, oduzet će ti nešto više vremena no rezultat će se svakako isplatiti. Količinu šećera možeš prilagoditi vlastitom ukusu ili ih uskladiti s obzirom na prirodnu slatkoću marelica od kojih praviš džem.

 | Author: Kate Laine/Unsplash Marelice foto: Kate Laine/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Džem od marelica
30 MIN
pripreme
70 MIN
kuhanja
100
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Marelica 2,50 kg
  • Šećer kristal 1 kg
  • Sok od limuna 1 kom
Postupak
  1. Marelice operi i izvadi im koštice.


  2. Nasjeckaj ih na manje ili veće komade, po želji.


    marelice



  3. Ubaci marelice u lonac i dodaj limunov sok i šećer.


  4. Sve zajedno kuhaj na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kuhaj dok ne dobiješ željenu teksturu džema.


  5. Džem prebaci u sterilizirane staklenke te još jednom sve zajedno prokuhaj u loncu s kipućom vodom koji je iznutra obložen kuhinjskim krpama.


  6. Tako kuhaj još 10-15 minuta pa pusti da se ohladi i spremi u smočnicu.


džem, iluustracija | Author: Beatriz Camaleao/Unsplash Džem - slatka zimnica foto: Beatriz Camaleao/Unsplash

Isprobaj i ove recepte za slatku zimnicu...

Možda vas zanima... Brzi džem od malina po receptu Gordona Ramsayja Recepti Džem od šljiva Možda vas zanima... Napravi domaći džem od šljiva - imamo super recept! Recepti jagode, džem od jagoda Možda vas zanima... SKUHAJ I NAMAŽI Domaći džem od jagoda Recepti trešnje, džem od trešanja Možda vas zanima... Navući ćeš se na ovaj DŽEM OD TREŠANJA Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.