Recepti Zimnica 03. lipnja 2024.

Navući ćeš se na ovaj DŽEM OD TREŠANJA

Zimnica
25 MIN
20 MIN
20
JEDNOSTAVNO
trešnje, džem od trešanja
Džem od trešanja
foto: Michelle Henderson/Unsplash
Sezona trešanja uvijek je prekratka, pa volimo produžiti uživanje u njima ovim džemom. Jednostavan je za pripremu, a svi će ga obožavati

Ljeti nas poslovično priroda izdašno daruje najfinijim plodovima, a trešnje su među najomiljenijima. Sočne, crvene i prepune okusa, osvajaju nas slatkoćom i bogatstvom. No što kad toplo vrijeme prođe, a ti poželiš uživati u njihovu neodoljivom okusu? Rješenje je jednostavno - domaći džem od trešanja!

Možda vas zanima... Jednostavan trik za brzo čišćenje trešanja od koštica Špajza

Slatka priča o ljetu

Ukratko, džem od trešanja nije samo namaz za jutarnji tost, to je slatka priča o ljetu, zarobljena u staklenci, spremna izmamiti ti osmijeh svakim zalogajem.

Još su stari Grci i Rimljani konzervirali voće koristeći med kako bi sačuvali njegove hranjive vrijednosti i slatkoću. U srednjem vijeku, šećer je postao ključni sastojak za pravljenje džema, što je omogućilo širu dostupnost ove poslastice.

Danas je džem neizostavan dio doručka i slastica diljem svijeta, a onaj od trešanja zauzima posebno mjesto u srcima sladokusaca.

trešnje, džem od trešanja | Author: Michelle Henderson/Unsplash Slatke trešnje za još slađi džem foto: Michelle Henderson/Unsplash

Najvažnije je pripaziti da ne prekuhaš džem: iako može izgledati previše tekuće u loncu, kad džem dosegne između 99°C i 105°C, gotov je.

Kad se ohladi na sobnu temperaturu i stavi u hladnjak kako bi se potpuno ohladio, postići će onu karakterističnu konzistenciju džema. Drži temperaturu sniženom i prati kako se džem zgušnjava – zbog većeg sadržaja šećera u ovom receptu, prebrzo kuhanje može rezultirati karamelom, a ne džemom!

trešnje, džem od trešanja | Author: Michelle Henderson/Unsplash Kombinacija svježih trešanja i džema od trešanja na američkim palačinkama foto: Michelle Henderson/Unsplash

U hladnjaku i do 4 tjedna

Ako nemaš termometar, možeš koristiti test s ledenim tanjurom. Prije nego što džem počnete kuhati, stavi 2 ili 3 mala tanjura u zamrzivač. Otprilike 13-15 minuta nakon što počne kuhati, stavi žlicu džema na smrznuti tanjur i promatraj kako se "ponaša".

Ako je džem još uvijek previše tekuć nakon 10 sekundi hlađenja na tanjuru, nastavi kuhati. Ako ne "curi" kada nagneš tanjur, spreman je za stavljanje u staklenke!

Za pohranu džema uvijek koristi čiste sterilizirane staklenke. Nakon što staklenku otvoriš, džem di čistim i dobro konzerviranim u hladnjaku kako bi dulje trajao – do 4 tjedna!

Ne gasi ekran dok kuham

Džem od trešanja
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Trešnja 4 šalica
  • Šećer 1,50 šalica
  • Sol
  • Amaretto 2 žlica
Postupak
  1. U srednje velikom loncu na srednjoj vatri, pomiješaj grubo nasjeckane trešnje bez koštica, šećer, sol i 1 žlicu hladne vode.


  2. Dovedi smjesu do vrenja i kuhaj, povremeno miješajući, dok se trešnje ne počnu raspadati, 12-15 minuta.


  3. Dodaj amaretto (ako želiš, možeš ga i izostaviti, no dat će džemu odličan okus). Nastavi kuhati dok se smjesa ne zgusne, još 2-5 minuta.


  4. Kada se džem zgusne i dosegne između 100 i 105 stupnjeva, makni s vatre i prebaci u čiste i sterilizirane staklenke.

    Ostavi da se potpuno ohladi prije nego što ga zatvoriš i spremiš u smočnicu ili hladnjak.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

813 kcal

40 %

MASTI

1,00 g

1 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

197,00 g

71 %

PROTEINI

3,00 g

6 %

Tražite više recepata s trešnjama? Isprobaj ove!

Možda vas zanima... Napravi domaći sirup od malina i trešanja Recepti kolači, deserti Možda vas zanima... 20 najjednostavnijih slastica za lijena popodneva Recepti brownies s trešnjama Možda vas zanima... KOLAČ IZ SNOVA Brownies s trešnjama Jamieja Olivera Recepti Crumble s trešnjama Možda vas zanima... Crumble s trešnjama - najbolji prijatelj sladoleda od vanilije Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.