gastro postao
Ostatak proljeća i cijelo ljeto možeš uživati u osvježavajućem sirupu - uz samo malo truda...
Nemamo ništa protiv kupovnih sirupa, ali domaći su daleko veći gušt. Možeš ih podijeliti u bočice, nalijepiti etikete s kreativnim nazivom i poklanjati ih najdražima.
Dio svakako sačuvaj i za sebe te po ukusu razrijedi običnom vodom, mineralnom ili sodom. Ubaci i nezaobilazan led, listiće mente te slamčice.
Uz to, sirup možeš iskoristiti i za pripremu koktela, kao preljev za voćne salate, ali i komponentu u sezonskim desertima.
Sirup od malina i trešanja
Sastojci:
- 1 kg malina
- 250 g trešanja
- šećer
Postupak:
- Operi voće i izvadi koštice iz trešanja.
- Pomiješaj ih i zgnječite, posudi poklopi i pusti da stoji 24 sata.
- Prebaci u cjedilo i ostavi neko vrijeme kako bi se ocijedio sav sok.
- Izvaži sok i dodaj jednaku količinu šećera.
- Stavi na vatru, pričekaj da proključa, a zatim vatru smanji i kuhaj još nekoliko minuta. Obavezno žlicom skidaj pjenu.
- Sirup ponovno procijedi, ohladi i prelij u čistu bocu s poklopcem.
TRAŽIŠ NEŠTO ŠTO ĆE TE RASHLADITI? Imamo nekoliko prijedloga: