Špajza 11. svibnja 2021.

Dolazi vrijeme limunade. Dovedi je do savršenstva!

Limunada foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremili smo vodič za sve koji u limunadu vole dodati voće, začine, boje ili mjehuriće...

Limunada nije nužno rezervirana za tople mjesece, ali svakako godi kada se temperature krenu penjati iznad 25 stupnjeva. Ovih smo dana osjetili malo ljeta - i instantno se zaželjeli limunade.

Teško da ovaj bezvremenski napitak može dosaditi, ali vrijedi ga isprobati u različitim kombinacijama. Zato smo pripremili mali vodič za sve koji vole dodati voće, začine, boje ili mjehuriće.

 

Možda vas zanima... Donosimo ti recept za odličnu ledenu kavu iz Starbucksa Špajza

 

OSNOVNI RECEPT ZA LIMUNADU: 

  • 100 g šećera + 100 ml vode
  • 3 limuna (korica i sok)
  • 750 ml vode

Priprema:

  1. Iscijedi sok limuna, a koricu pažljivo izreži na trakice. 
  2. Pomiješaj 100 g šećera sa 100 ml vode i stavi na laganu vatru. Pričekaj da se šećer otopi, uz povremeno miješanje.
  3. U sirup dodaj koricu limuna i pusti da odstoji pola sata, a potom ga procijedi u vrč za limunadu. 
  4. U vrč potom dodaj limunov sok i 750 ml vode. Dobro promiješaj.
  5. Po želji dodaj led i tanke kriške limuna

 | Author: Shutterstock Klasična limunada; foto: foto: Shutterstock

Ovaj je recept dostatan za četiri serviranja. Iako je odličan, lako ga možeš prilagoditi svom ukusu i raspoloženju - te stanju u smočnici, na polici sa začinima i hladnjaku. Isprobaj sljedeće četiri varijante:

1. Upotrijebi voće koje ti je na raspolaganju

Iskoristi domaće, sezonsko voće za pripremu još primamljivije i aromatičnije limunade. U ovom trenutku su to jagode, koje se vole s listovima bosiljka ili pak mentom. Operi jagode, nareži ih na četvrtine i dodaj u pripremljenu limunadu sa svježim začinima. Naravno, trebaju malo odstajati kako bi "dale" najbolje od sebe.

Uskoro će biti dostupne i borovnice, koje možeš kombinirati sa svježim timijanom. Breskve dobro pristaju uz đumbir, a maline uz estragon. Uvijek možeš ubaciti i kriške svježeg krastavca s peršinom.

2. Začini limunadu

Neke smo začine spomenuli u prethodnom paragrafu, ali postoji još niz interesantnih kombinacija koje stigneš isprobati ovog proljeća i ljeta. Primjerice, u limunadu možeš dodati tople začine, poput klinčića, kardamoma i anisa. Malo ljutine postići ćeš dodavanjem đumbira ili pak očišćenih ljutih papričica.

Ponavljamo, sve ovisi o tvom raspoloženju (i temperaturi tog dana). 

3. Infuziraj limunadu omiljenim čajem

Ako voliš crni, zeleni čaj i mentu, slobodno ih iskoristi za pripremu vrhunske limunade. Ove arome možeš dodati na dva načina: infuziranjem šećernog sirupa ili dodavanjem direktno u već pripremljenu limunadu.

Ako se opredijeliš za prvu opciju, u šećerni sirup ubaci vrećice čaja i pusti da odstoji pola sata prije no što nastaviš s pripremom. Druga opcija uključuje malo više vremena; vrećice čaja ili čaj u rinfuzi možeš dodati u limunadu, ali u tom slučaju treba odstajati preko noći u hladnjaku. 

4. Voliš mjehuriće? Dodaj sodu

Recept i postupak su isti, samo polovicu vode zamijeni sodom. Naravno, uvijek možeš upotrijebiti i hard seltzer, gazirano piće s niskim udjelom alkohola, koje se relativno nedavno pojavilo i na našem tržištu. 

5. Trebaš malo boje? Evo rješenja...

Nemoj se upuštati u bojanje limunade kupovnim bojama jer daleko bolji rezultat možeš postići uz pomoć svog blendera. Za postizanje prirodne boje najbolje je upotrijebiti domaći voćni pire. Samo izblendaj svježe ili smrznuto voće, protisni ga kroz cjedilo i umiješaj u limunadu. Možeš upotrijebiti bobičasto voće, poput jagoda, malina i borovnica, ali i breskve, lubenicu ili mango.

Ako ti je na raspolaganju sok od cikle, slobodno ga dodaj za dobar aftertaste - i još bolju boju. 

 

Možda vas zanima... Isprobaj osvježavajuću limunadu s jagodama Recepti

 

Izvori: BonAppetit, Mental Floss

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.