Špajza 20. srpnja 2021.

Jamie Oliver savjetuje što napraviti s viškom čili papričica!

Chili flakes foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Bez obzira na neke loše financijske odluke i propadanje restoranskog carstva, Jamieju Oliveru ne može se osporiti kako zna kuhati. Ono što je još bitnije, tehnike pripreme  hrane i načine očuvanja zna prenijeti na razumljiv način.

Upravo smo zbog toga nabavili njegovu kuharicu Štedite s Jamiejem i redovito se služimo receptima i savjetima. U ovoj je kuharici nekoliko stranica posvećeno i čili papričicama, koje mogu odlično poslužiti i nekoliko mjeseci nakon što im sezona završi. Nemoj dopustiti da ti ostatak ovih ljutih papričica propadne, već ih sačuvaj za dugu zimu - kada malo ljutine sasvim dobro dođe.

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Što s čili papričicama?

1. Zamrzni ih

Ovo je najjednostavniji i najočitiji način za čuvanje ostataka. Očisti ih, ubaci u plastičnu vrećicu i pronađi malo mjesta u zamrzivaču. Možeš ih koristiti i zamrznute te ih samo naribati direktno u jelo.

2. Ukiseli ih

Jamie tekućinu preostalu od kiselih krastavaca ne baca, već u nju umiješa nekoliko žličica morske soli i doda narezani čili. Ovako konzerviran čili moći ćeš upotrebljavati još nekoliko mjeseci.

3. Posij ih

Sjemenke preko zime sačuvaj u kuverti pa ih posadi u veljači ili ožujku u zatvorenom prostoru. Kad proklijaju, uzgajaj ih na toplom i svijetlom mjestu, redovito ih zalijevaj i povremeno pognoji. 

4. Suši ih

Posuši ih na toplom mjestu, blizu radijatora ili čak na prirodnom sučevom svjetlu. Kad se sasuše, cijele ih ubaci u staklenku pa ih po potrebi grubo usitni.

5. Napravi ulje

Sa sušenim čilijem možeš napraviti i odlično ulje. Osuši ga, usitni, minutu zagrijavaj u suhoj posudi pa ga prebaci u staklenku i prelij maslinovim uljem. Prije upotrebe ulje malo protresi tako da čili ispusti maksimum okusa.

Svakako isprobaj!

 

Možda vas zanima... Brzi ručak: Špageti s kozicama i čilijem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.