Upravo smo zbog toga nabavili njegovu kuharicu Štedite s Jamiejem i redovito se služimo receptima i savjetima. U ovoj je kuharici nekoliko stranica posvećeno i čili papričicama, koje mogu odlično poslužiti i nekoliko mjeseci nakon što im sezona završi. Nemoj dopustiti da ti ostatak ovih ljutih papričica propadne, već ih sačuvaj za dugu zimu - kada malo ljutine sasvim dobro dođe.
Što s čili papričicama?
1. Zamrzni ih
Ovo je najjednostavniji i najočitiji način za čuvanje ostataka. Očisti ih, ubaci u plastičnu vrećicu i pronađi malo mjesta u zamrzivaču. Možeš ih koristiti i zamrznute te ih samo naribati direktno u jelo.
2. Ukiseli ih
Jamie tekućinu preostalu od kiselih krastavaca ne baca, već u nju umiješa nekoliko žličica morske soli i doda narezani čili. Ovako konzerviran čili moći ćeš upotrebljavati još nekoliko mjeseci.
3. Posij ih
Sjemenke preko zime sačuvaj u kuverti pa ih posadi u veljači ili ožujku u zatvorenom prostoru. Kad proklijaju, uzgajaj ih na toplom i svijetlom mjestu, redovito ih zalijevaj i povremeno pognoji.
4. Suši ih
Posuši ih na toplom mjestu, blizu radijatora ili čak na prirodnom sučevom svjetlu. Kad se sasuše, cijele ih ubaci u staklenku pa ih po potrebi grubo usitni.
5. Napravi ulje
Sa sušenim čilijem možeš napraviti i odlično ulje. Osuši ga, usitni, minutu zagrijavaj u suhoj posudi pa ga prebaci u staklenku i prelij maslinovim uljem. Prije upotrebe ulje malo protresi tako da čili ispusti maksimum okusa.
Svakako isprobaj!