Špajza 720 prikaza 17. srpnja 2019.

Jamie Oliver savjetuje što napraviti s ostatkom čilija!

Getty Images

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Bez obzira na neke loše financijske odluke i propadanje restoranskog carstva, Jamieju Oliveru ne može se osporiti kako zna kuhati. Ono što je još bitnije,  tehnike pripreme  hrane i načine očuvanja zna prenijeti na razumljiv način.

Upravo smo zbog toga nabavili njegovu kuharicu Štedite s Jamiejem i redovito se služimo receptima i savjetima. U ovoj je kuharici nekoliko stranica posvećeno i čili papričicama, koje vam mogu odlično poslužiti i nekoliko mjeseci nakon što im sezona završi. Nemojte dopustiti da vam ostatak ovih ljutih papričica propadne, već ih sačuvajte za dugu zimu – kada malo ljutine sasvim dobro dođe.

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

Što s čili papričicama?

1. Zamrznite ih

Ovo je najjednostavniji i najočitiji način za čuvanje ostataka. Očistite ih, ubacite u plastičnu vrećicu i pronađite malo mjesta u zamrzivaču. Možete ih koristiti i zamrznute te ih samo naribati direktno u jelo.

2. Ukiselite ih

Jamie tekućinu preostalu od kiselih krastavaca ne baca, već u nju umiješa nekoliko žličica morske soli i doda narezani čili. Ovako konzerviran čili moći ćete upotrebljavati još nekoliko mjeseci.

3. Posijte ih

Sjemenke preko zime sačuvajte u kuverti pa ih posadite u veljači ili ožujku u zatvorenom prostoru. Kad proklijaju, uzgajajte ih na toplom i svijetlom mjestu, redovito ih zalijevajte i povremeno pognojite. 

4. Sušite ih

Posušite ih na toplom mjestu, blizu radijatora ili čak na prirodnom sučevom svjetlu. Kad se sasuše, cijele ih ubacite u staklenku pa ih po potrebi usitnite u pahuljice.

5. Napravite ulje

Sa sušenim čilijem možete napraviti i odlično ulje. Osušite ga, usitnite, minutu zagrijavajte u suhoj posudi pa ga prebacite u staklenku i prelijte maslinovim uljem. Prije upotrebe ga malo protresite tako da čili ispusti maksimum okusa.

Svakako isprobajte!

 

Možda vas zanima... Brzi ručak: Špageti s kozicama i čilijem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.