Recepti 25. studenoga 2022.

Evo kako sve možeš iskoristiti limunov sok i koricu

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolje je vrijeme za korištenje limuna na dnevnoj bazi, u hrani i napitcima....

Limun, iako veoma popularno voće koje obično koristimo u malim količinama kako bi dodali okus hrani, rijetko se konzumira sam zbog intenzivnog, kiselog ukusa. Upravo on daje posebnu notu umacima, preljevima za salatu, marinadama, pićima i desertima, a u samo 50 grama limuna možeš pronaći preko 30 miligrama C vitamina koji je neophodan za zdravlje, a čiji nedostatak može dovesti do raznih zdravstvenih problema, prenosi Medical News Today.

Prilikom kupovine potraži čvrste limune, čiste kore koji se čine teški uzevši u obzir njihovu veličinu. Izbjegavaj limune koji su blijedi jer to znači da su stariji te da sadržavaju manje soka.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ako ti je prvotna namjera kupovine sok i cijeđenje - potraži limun koji naizgled ima tanku i glatku koru, no ako je njegova korica baš ono što tražiš - pogledaj one s debljom i žilavijom korom koji su obično naizgled veći od ostalih. Nadalje, važno je napomenuti da je prilikom korištenja limunove kore bitno koristiti limun koji na sebi nema voska te koji nije tretiran raznim kemikalijama - odnosno domaći limun.

BBC Food navodi da kako bi iz proizvoda izvukla maksimalnu količinu soka, pripazi da limun bude na sobnoj temperaturi te ga nekoliko puta čvrsto uvij naprijed i natrag ispod dlana - što pomaže u razgradnji vlakana limuna.

Kada je u pitanju njegovo čuvanje - limun može stajati nekoliko tjedana u hladnjaku samo se pobrini da ga izvadiš iz plastične vrećice, ako u njoj dolazi, kako ga vlaga ne bi omekšala. No, nakon rezanja preporučuje se da limun držiš u zatvorenoj posudici kako bi spriječila gubitak vlage te bi ga bilo dobro potrošiti unutar četiri dana, prenosi Healthline. Nadalje, limunov sok i naribanu koricu možeš i zamrznuti te tako sačuvati za "hitne" situacije kada ti upravo on zatreba, a trgovina je predaleko.

Limunova korica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kako iskoristiti koricu

Kada si u potrebi za limunovom koricom važno je da slijediš nekoliko općih smjernica:

  • Obavezno ga operi i osuši prije nego počneš ribati koricu.
  • Ako ti je za recept potrebna i korica i sok - prvo naribaj koricu, a zatim ocijedi limun.
  • Zbog gorčine izbjegavaj bijeli, unutarnji dio "kore" koji odvaja vanjski, žuti dio od samoga ploda. 

Nakon što to napraviš, možeš se baciti na pripremu novih jela, a neki od najboljih načina za iskoristiti limunovu koricu su:

  • U tjesteninama

Limun i tjestenina pripadaju zajedno. Možeš ju dodati uz sve, od jednostavnog umaka za špagete od morskih plodova do kiselkastog pesta od limuna. Ključno je dodati ju u zadnjem trenutku kako bi okusi ostali prepoznatljivi. Možeš ju čak i naribati preko svakog obroka, kao što to zasigurno radiš s parmezanom, prenosi Bon Appetit.

 

Možda vas zanima... Kremasti recept s tjesteninom i limunom gotov za desetak minuta Recepti

 

  • U kolačima

Malo limunove korice množe mnogo značiti kada je riječ o kolačima. Baš poput soli, prstohvat limunove korice pojačat će jedinstvene okuse koji su već prisutni. Čak i ako u receptu ne stoji nigdje, možeš dodati žlicu ili dvije limuna, limete ili naranče u gotovo svaki slatki kruh, muffine i kekse.

 

Možda vas zanima... Limuncini - neodoljiv poklončić za božićne blagdane Špajza

 

  • U umacima

Ako si i ti jedna od onih koji vole svoje umake za salate raditi doma i rade ih od zdravih namirnica kao što je limun - zašto sljedećeg puta ne bi odvojila 30-ak sekundi više i u njega dodala i malo limunove korice. Osim umaka sličnih octu, limunovu koricu možeš dodati kako u domaću, tako i u kupovnu majonezu i tako produbiti već bogati okus koji voliš te ju možeš dodati u razne umake kada radiš jela poput piletine i morskih plodova.

 

Možda vas zanima... Brzo i slasno: Losos u umaku od limuna i maslaca Recepti

 

Izvori: Bon Appetit, Medical News Today, BBC Food, Healthline

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.