Recepti 29. lipnja 2022.

Crumble s trešnjama - najbolji prijatelj sladoleda od vanilije

Crumble s trešnjama foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezonsko izdanje crumblea s trešnjama ćeš pripremiti, ispeći i servirati za manje od 40 minuta

Ovog smo se tjedna usmjerili na jela za koja nije potrebno paliti pećnicu, ali činimo malu iznimku. Naime, crumble s trešnjama je toliko jednostavan za pripremu i brzo gotov, da smo za njega spremni zagrijati pećnicu.

U crumbleu se uživa dok je još topao, a najbolji mu je partner sladoled od vanilije. Ako ti nije pri ruci, poslužit će i lagano tučeno slatko vrhnje. 

 

Možda vas zanima... Sezonski brownie s trešnjama slastica su iz snova! Recepti

 

Crumble možeš peći u dubljem kalupu za pite promjera 30 cm ili u četvrtastoj keramičkoj posudi.

Sastojci za nadjev:

  • 1 kg svježih trešanja bez koštica
  • 50 g šećera
  • 1 limun 
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za crumble:

  • 150 g glatkog brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • ½ žličice soli
  • 70 g svijetlog smeđeg šećera
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 40 g listića badema

Priprema:

  1. Pomiješaj trešnje sa šećerom, ekstraktom vanilije te sokom i koricom limuna. Premjesti ih u posudu za pečenje premazanu s malo maslaca.
  2. Glatko brašno i hladni maslac izradi rukama u mrvičastu smjesu pa dodaj preostale sastojke. Nakon kratkom miješanja, rasporedi dobiveno tijesto preko trešanja.
  3. Peci u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Crumble bi trebao biti gotov za otprilike pola sata.

Posluži toplo, u klasičnoj kombinaciji sa sladoledom od vanilije. 

VOLIŠ TREŠNJE? Isprobaj ove recepte:

 

Možda vas zanima... Slojevita torta od pistacija i trešanja Kolumne Možda vas zanima... Napravi domaći sirup od malina i trešanja Recepti Možda vas zanima... Jednostavan trik za brzo čišćenje trešanja od koštica Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.