Zamijesi kod kuće ovaj prefini kruh s krumpirom koji je odličan za slaganje sendviča, a još bolji kad na njega namažeš putar i pekmez!
Jede ti se fini domaći kruh, koji se ne mrvi, ukusan je i drugi i treći dan, ne presuši se? Imamo rješenje za tebe! Ovaj odličan kruh s krumpirom koji je tako pahuljast i nježan – savršen za tost, sendviče…
Ovaj kruh u kojem je krumpir jako važan sastojak (koji kruhu daje svježinu, mekoću i sočnost) lagano je slatkast pa je na njega savršeno namazati putar i pekmez, no i sendviči s ovih kruhom od krumpira jako su ukusni.
Kruh dugo ostaje svjež upravo zahvaljujući krumpiru, a važan sastojak je i voda od kuhanja krumpira pa stoga sačuvaj dovoljnu količinu kako bi tvoj kruh od krumpira ispao savršen baš svaki put.
Odličan domaći kruh s krumpirom
foto: Claudia Stucki/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kruh s krumpirom
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir - bijeli
250
g
Mlijeko
250
ml
Šećer
50
g
Instant kvasac
7
g
Brašno tip 00
660
g
Sol
2
žličica
Maslac
0,33
šalica
Postupak
Oguli krumpire i nareži ih na kockice veličine 1 cm. Ubaci u lonac, napuni ga vodom do razine malo iznad krumpira. Pusti da zakipi i ostavi da se kuha na srednjoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok krumpiri ne budu mekani kad ih probodeš vilicom.
Ocijedi i osuši krumpire i sačuvaj ½ šalice vode od kuhanja krumpira. Krumpire zgnječi u glatki pire – za kruh iskoristi 1 šalicu zgnječenih krumpira, eventualni ostatak iskoristi za nešto drugo. Pusti da se zgnječeni krumpir lagano ohladi, 5 do 10 minuta.
U zdjeli ili stajaćem mikseru izmiksaj zgnječeni krumpir, mlijeko, šećer, kvasac i vodu od kuhanja krumpira.
Dodaj brašno i omekšali maslac. Nastavkom za tijesto na laganoj brzini zamijesi tijesto dok ne postane glatko, 5-8 minuta.
Tijesto prebaci u lagano pouljenu veliku zdjelu, prekrij prozirnom folijom, i pusti da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta, odnosno dok se ne udvostruči volumen tijesta.
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva, namasti dva kalupa za kruh dimenzija cca 23 x 13 cm.
Tijesto dobro izlupaj da se 'spusti' te ga stavi na lagano pobrašnjenu površinu. Tijesto razdijeli u 2 jednaka komada (svaki treba imati oko 700 g). Izmijesi svaki komad i obliku štruce kruha. Stavi ih u kalupe, prekrij krpom ili prozirnom folijom i pusti da se dižu oko 20 minuta.
Peci 35-40 minuta, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju na vrhu. Pusti da se ohlade nekoliko minuta u kalupima, izvadi ih iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade.
Ovaj kruh možeš čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, odnosno u posudi za kruh, 3-5 dana.
Ovaj kruh možeš zamijesiti i s ostacima pire krumpira od dan ranije, pa čak i s ostacima pečenih krumpira koje moraš dobro usitniti. Jedino što ih trebaš malo zagrijati prije upotrebe.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.