gastro postao
Ovaj kruh je lagan, pahuljast i brzo stvara ovisnost. Imamo recept!
Priprema predobrog mliječnog kruha bit će odličan gastro projekt za vikend. Bez brige, nećeš morati puno sudjelovati, ali imaj na umu da se kruh treba dizati barem 90 minuta.
Savršen je za mazanje domaće paštete ili krem sira za doručak, a ostatak će poslužiti za pripremu slatkog pohanog kruha i tostiranje. Obavezno isprobaj!
Mliječni kruh
Sastojci - za bazu:
- 20 g brašna za kruh
- 6 žlica vode
Ostali sastojci:
- 300 g brašna za kruh
- 2 žličice suhog kvasca
- 120 ml mlakog mlijeka
- 30 g rastopljenog maslaca
- 1 žličica soli
- 3 žlice šećera
- 2 jaja
Postupak:
- Pomiješaj 20 g brašna i vodu u manjoj posudi pa stavi na vatru i miješaj sve dok smjesa ne bude glatka i gusta poput paste. Pričekaj da se ohladi.
- Pripremljenu pastu izmiksaj s jednim jajem kako bi se lakše sjedinila s preostalim sastojcima. Dodaj brašno, kvasac, mlijeko, rastopljeni maslac, šećer i sol. Miksaj dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
- Premjesti tijesto na pobrašnjenu podlogu pa mijesi dok ne bude potpuno glatko. Stavi tijesto u nauljenu posudu i pusti da se udvostruči.
- Kad se tijesto digne, premjesti ga i podijeli na tri jednaka dijela. Oblikuj kuglice od tijesta pa ih stavi jednu uz drugu u pripremljeni kalup za kruh (cca 25 x 10 cm).
- Pokrij kruh krpom i pričekaj da se ponovno digne. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Umuti preostalo jaje, premaži kruh pa ga peci otprilike 30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Ako primijetiš da prebrzo prima boju s gornje strane, obloži kalup aluminijskom folijom.
- Pusti da se kruh u potpunosti ohladi prije rezanja.