Recepti 01. rujna 2025.

Odličan baguette po receptu Paula Hollywooda

Kruh i pecivo
40 MIN
25 MIN
8
SREDNJE
baguette, paul hollywood
Slavni pekar i slastičar Paul Hollywood ima najbolji recept za baguette!
foto: Curated Lifestyle/Unsplash; PA/PIXSELL
Paulu Hollywoodu, iskusnom britanskom pekaru i slastičaru, tijesta ne predstavljaju baš nikakav problem. Upravo zato, upusti se u pripremu baguettea po njegovom receptu i uživaj u najhrskavijoj korici i divnoj rupičastoj teksturi

Upuštanje u pripremu domaćeg kruha ponekad zahtjeva nešto više vremena, no jednom kada se napokon odlučiš na takav projekt, vjeruj, nećeš požaliti. Posebice ako pečeš baguette, slavni francuski duguljasti hrskavi kruh.

kruh Možda vas zanima... Paul Hollywood zna kako napraviti savršeni kruh Špajza

Baguette treba imati hrskavu koricu!

Baguette bi trebao imati hrskavu koricu, a kada ga prerežeš, rupice u tijestu trebale bi biti nešto izraženije nego kod pripreme klasičnog domaćeg kruha. Zbog toga, slavni pekar i slastičar Paul Hollywood savjetuje da tijesto ne premijesiš nakon prvog dizanja već da u njemu sačuvaš što više zraka.

Zarežeš li kruh oštrim nožem prije pečenja, dobit ćeš divan uzorak koji će baguette učiniti još privlačnijim.

Paul Hollywood | Author: Facebook @Paul Hollywood Paul Hollywood foto: Facebook @Paul Hollywood

 | Author: Thinkstock Baguette prema receptu slavnog Paula Hollywooda foto: Thinkstock

Ne gasi ekran dok kuham

Baguette - recept by Paul Hollywood
40 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 500 g
  • Instant kvasac 10 g
  • Sol 10 g
  • Voda 350 ml
  • Maslinovo ulje
Postupak
  1. Najprije lagano naulji posudu u kojoj će se dizati tijesto.


  2. Brašno, sol i kvasac stavi u drugu posudu, promiješaj, pa postepeno dodaj hladnu vodu.


  3. Kada počneš dobivati masu koja nalikuje na tijesto, dodaj ostatak vode i mijesi 10-ak minuta dok ne dobiješ elastično tijesto.


  4. Tijesto prebaci u nauljenu posudu i pusti da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči.


  5. Podlogu premaži maslinovim uljem, pa tijesto oprezno prebaci na podlogu, no nemoj ga premijesiti kako bi se u njemu zadržalo što više zraka. Tijesto će biti nešto teže i vlažnije nego što je to obično slučaj kod pripreme kruha.


  6. Tijesto podijeli na 4 ili 5 jednakih dijelova.


  7. Svaki komad tijesta laganim pokretima oblikuj u duguljastu kobasicu.


  8. Prebaci 2 'kobasice' tijesta na lim za pečenje, prekrij prozirnom folijom i pusti da se dižu još sat vremena. Kada ga pritisneš prstom, tijesto bi se odmah trebalo vratiti u prvotno stanje.


  9. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.


  10. Baguette prije pečenja pospi brašnom, a svaki komad lagano zareži oštrim nožem.


  11. Na dno pećnice stavi posudu s vodom, a zatim ubaci baguette na donju razinu u pećnici.


  12. Peci oko 25 minuta, odnosno do trenutka kada baguette ne poprimi lijepu zlatnu boju.


  13. Prije rezanja obavezno ohladi baguette na sobnu temperaturu.


Isprobaj i ove recepte Paula Hollywooda...

palačinke, paul hollywood Možda vas zanima... Recept Paula Hollywooda za najbolje palačinke ikad! Recepti Čokoladni souffle Možda vas zanima... Na Dan čokoladnog soufflea donosimo odličan recept Paula Hollywooda Recepti prhko tijesto Možda vas zanima... Nema dobrog prhkog tijesta bez čiste pećnice! Špajza Možda vas zanima... Paul Hollywood vodi kroz pripremu lisnatog tijesta Recepti Možda vas zanima... Sočan i brz genoise Paula Hollywoda Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.