Paulu Hollywoodu, iskusnom britanskom pekaru i slastičaru, tijesta ne predstavljaju baš nikakav problem. Upravo zato, upusti se u pripremu baguettea po njegovom receptu i uživaj u najhrskavijoj korici i divnoj rupičastoj teksturi
Upuštanje u pripremu domaćeg kruha ponekad zahtjeva nešto više vremena, no jednom kada se napokon odlučiš na takav projekt, vjeruj, nećeš požaliti. Posebice ako pečešbaguette, slavni francuski duguljasti hrskavi kruh.
Baguette bi trebao imati hrskavu koricu, a kada ga prerežeš, rupice u tijestu trebale bi biti nešto izraženije nego kod pripreme klasičnog domaćeg kruha. Zbog toga, slavni pekar i slastičar Paul Hollywood savjetuje da tijesto ne premijesiš nakon prvog dizanja već da u njemu sačuvaš što više zraka.
Zarežeš li kruh oštrim nožem prije pečenja, dobit ćeš divan uzorak koji će baguette učiniti još privlačnijim.
Paul Hollywood
foto: Facebook @Paul Hollywood
Baguette prema receptu slavnog Paula Hollywooda
foto: Thinkstock
Ne gasi ekran dok kuham
Baguette - recept by Paul Hollywood
40 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
500
g
Instant kvasac
10
g
Sol
10
g
Voda
350
ml
Maslinovo ulje
Postupak
Najprije lagano naulji posudu u kojoj će se dizati tijesto.
Brašno, sol i kvasac stavi u drugu posudu, promiješaj, pa postepeno dodaj hladnu vodu.
Kada počneš dobivati masu koja nalikuje na tijesto, dodaj ostatak vode i mijesi 10-ak minuta dok ne dobiješ elastično tijesto.
Tijesto prebaci u nauljenu posudu i pusti da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Podlogu premaži maslinovim uljem, pa tijesto oprezno prebaci na podlogu, no nemoj ga premijesiti kako bi se u njemu zadržalo što više zraka. Tijesto će biti nešto teže i vlažnije nego što je to obično slučaj kod pripreme kruha.
Tijesto podijeli na 4 ili 5 jednakih dijelova.
Svaki komad tijesta laganim pokretima oblikuj u duguljastu kobasicu.
Prebaci 2 'kobasice' tijesta na lim za pečenje, prekrij prozirnom folijom i pusti da se dižu još sat vremena. Kada ga pritisneš prstom, tijesto bi se odmah trebalo vratiti u prvotno stanje.
Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
Baguette prije pečenja pospi brašnom, a svaki komad lagano zareži oštrim nožem.
Na dno pećnice stavi posudu s vodom, a zatim ubaci baguette na donju razinu u pećnici.
Peci oko 25 minuta, odnosno do trenutka kada baguette ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Prije rezanja obavezno ohladi baguette na sobnu temperaturu.