Recepti 01. rujna 2023.

Hrskavi baguette po receptu Paula Hollywooda

Baguette
Baguette prema receptu slavnog Paula Hollywooda foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Paulu Hollywoodu, iskusnom britanskom pekaru i slastičaru, tijesta ne predstavljaju baš nikakav problem. Upravo zato, upusti se u pripremu baguettea po njegovom receptu i uživaj u najhrskavijoj korici i divnoj rupičastoj teksturi

Upuštanje u pripremu domaćeg kruha ponekad zahtjeva nešto više vremena, no jednom kada se napokon odlučiš na takav projekt, vjeruj, nećeš požaliti. Posebice ako je riječ o pripremi francuskog baguettea.

 

kruh Možda vas zanima... Paul Hollywood zna kako napraviti savršeni kruh Špajza

 

Baguette bi trebao imati hrskavu koricu, a kada ga prerežeš, rupice u tijestu trebale bi biti nešto izraženije nego kod pripreme klasičnog domaćeg kruha. Zbog toga, Paul Hollywood savjetuje da tijesto ne premijesiš nakon prvog dizanja već da u njemu sačuvaš što više zraka.

Paul Hollywood | Author: Facebook @Paul Hollywood Paul Hollywood foto: Facebook @Paul Hollywood

Također, zarežeš li kruh oštrim nožem prije pečenja, dobit ćete divan uzorak koji će baguette učiniti još privlačnijim.

 | Author: Thinkstock Baguette prema receptu slavnog Paula Hollywooda foto: Thinkstock

Baguette - recept Paula Hollywooda

Sastojci:

  • 500 g bijelog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 10 g soli
  • 370 ml hladne vode
  • maslinovo ulje

 

palačinke, paul hollywood Možda vas zanima... Recept Paula Hollywooda za najbolje palačinke ikad! Recepti

 

Postupak:

  1. Najprije lagano naulji posudu u kojoj će se dizati tijesto.
  2. Brašno, sol i kvasac stavi u drugu posudu, pomiješaj, pa postepeno dodaj hladnu vodu.
  3. Kada počneš dobivati masu koja nalikuje na tijesto, dodajte ostatak vode i mijesi 10-ak minuta dok ne dobiješ elastično tijesto.
  4. Tijesto prebaci u nauljenu posudu i pusti da odstoji oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
  5. Podlogu premaži maslinovim uljem, pa tijesto oprezno prebaci na podlogu, no nemoj ga premijesiti kako bi se u njemu zadržalo što više zraka. Tijesto će biti nešto teže i vlažnije nego što je to obično slučaj kod pripreme kruha.
  6. Tijesto podijeli na 4 ili 5 jednakih dijelova.
  7. Svaki dio laganim pokretima oblikuj u duguljastu kobasicu.
  8. Prebacite dvije kobasice tijesta na lim za pečenje, prekrij prozirnom folijom i pusti da se dižu još sat vremena. Kada ga pritisneš prstom, tijesto bi se odmah trebalo vratiti u prvotno stanje.
  9. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
  10. Baguette prije pečenja pospi brašnom, a svaki od njih lagano zareži oštrim nožem.
  11. Na dno pećnice stavi posudu s vodom, a zatim ubaci baguette na donju razinu u pećnici.
  12. Peci oko 25 minuta, odnosno do trenutka kada baguette ne poprimi lijepu zlatnu boju.
  13. Prije rezanja obavezno ohladi kruh.

 | Author: Anastasia Gezalova/Unsplash Slasni i hrskavi baguette foto: Anastasia Gezalova/Unsplash

Isprobaj i ove recepte Paula Hollywooda...

 

Čokoladni souffle Možda vas zanima... Neodoljivi čokoladni souffle slavnog Paula Hollywooda Recepti prhko tijesto Možda vas zanima... Nema dobrog prhkog tijesta bez čiste pećnice! Špajza Možda vas zanima... Paul Hollywood vodi kroz pripremu lisnatog tijesta Recepti Možda vas zanima... Sočan i brz genoise Paula Hollywoda Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.