Recepti 14. siječnja 2018.

Hrskavi baguette po receptu Paula Hollywooda

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj iskusni engleski chef poznat je po pripremi najfinijih slastica i peciva, pa mu stoga tijesta ne predstavljaju baš nikakav problem. Upravo zato, upustite se u pripremu baguette kruha po njegovom receptu kako biste uživali u najhrskavijoj korici i divnoj rupičastoj teksturi.

Upuštanje u pripremu domaćeg kruha ponekad zahtjeva nešto više vremena, no jednom kada se napokon odlučite na jedan takav projekt, vjerujte, nećete požaliti. Posebice ako je riječ o pripremi francuskog baguette kruha.

 

Možda vas zanima... Kruh s čvarcima - ultimativni comfort food Kolumne

 

Baguette kruh trebao bi imati hrskavu koricu, a kada ga prerežete, rupice u tijestu trebale bi biti nešto izraženije nego kod pripreme klasičnog domaćeg kruha. Zbog toga, Paul Hollywood savjetuje da tijesto ne premijesite nakon prvog dizanja već da u njemu sačuvate što više zraka.
 

 

Baking in Jerusalem ...

A post shared by Paul Hollywood (@paul.hollywood) on

 

Također, zarežete li kruh oštrim nožem prije pečenja, dobit ćete divan uzorak koji će baguette učiniti još privlačnijim.

 

Možda vas zanima... Moguće je: Domaći kruh gotov za pola sata Recepti

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock


Potrebno vam je:

  • 500 g bijelog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 10 g soli
  • 370 ml hladne vode
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  1. Najprije lagano nauljite posudu u kojoj ćete dizati tijesto.
  2. Brašno, sol i kvasac stavite u tu drugu posudu, pomiješajte, pa postepeno dodajte hladnu vodu.
  3. Kada počnete dobivati masu koja nalikuje na tijesto, dodajte ostatak vode i mijesite oko deset minuta dok ne dobijete elastično tijesto.
  4. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pustite da odstoji oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
  5. Podlogu premažite maslinovim uljem, pa tijesto oprezno prebacite na podlogu, nemojte ga premijesiti kako biste zadržali što više zraka. Tijesto će biti nešto teže i vlažnije nego što je to obično slučaj kod pripreme kruha.
  6. Tijesto podijelite na četiri ili pet jednakih dijelova.
  7. Svaki dio laganim pokretima oblikujte u duguljastu kobasicu.
  8. Prebacite dvije kobasice tijesta na lim za pečenje, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se dižu još sat vremena. Kada ga pritisnete prstom, tijesto bi se odmah trebalo vratiti u prvotno stanje.
  9. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
  10. Baguette prije pečenja pospite brašnom, a svaki od njih lagano zarežite oštrim nožem.
  11. Na dno pećnice stavite posudu s vodom, a zatim ubacite baguette na donju razinu u pećnici.
  12. Pecite oko 25 minuta ili kada baguette ne poprimi lijepu zlatnu boju.
  13. Prije rezanja obavezno ohladite kruh.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.