Upuštanje u pripremu domaćeg kruha ponekad zahtjeva nešto više vremena, no jednom kada se napokon odlučiš na takav projekt, vjeruj, nećeš požaliti. Posebice ako je riječ o pripremi francuskog baguettea.
Baguette bi trebao imati hrskavu koricu, a kada ga prerežeš, rupice u tijestu trebale bi biti nešto izraženije nego kod pripreme klasičnog domaćeg kruha. Zbog toga, Paul Hollywood savjetuje da tijesto ne premijesiš nakon prvog dizanja već da u njemu sačuvaš što više zraka.
Paul Hollywood
Također, zarežeš li kruh oštrim nožem prije pečenja, dobit ćete divan uzorak koji će baguette učiniti još privlačnijim.
Baguette prema receptu slavnog Paula Hollywooda
Baguette - recept Paula Hollywooda
Sastojci:
- 500 g bijelog brašna
- 10 g suhog kvasca
- 10 g soli
- 370 ml hladne vode
- maslinovo ulje
Postupak:
- Najprije lagano naulji posudu u kojoj će se dizati tijesto.
- Brašno, sol i kvasac stavi u drugu posudu, pomiješaj, pa postepeno dodaj hladnu vodu.
- Kada počneš dobivati masu koja nalikuje na tijesto, dodajte ostatak vode i mijesi 10-ak minuta dok ne dobiješ elastično tijesto.
- Tijesto prebaci u nauljenu posudu i pusti da odstoji oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
- Podlogu premaži maslinovim uljem, pa tijesto oprezno prebaci na podlogu, no nemoj ga premijesiti kako bi se u njemu zadržalo što više zraka. Tijesto će biti nešto teže i vlažnije nego što je to obično slučaj kod pripreme kruha.
- Tijesto podijeli na 4 ili 5 jednakih dijelova.
- Svaki dio laganim pokretima oblikuj u duguljastu kobasicu.
- Prebacite dvije kobasice tijesta na lim za pečenje, prekrij prozirnom folijom i pusti da se dižu još sat vremena. Kada ga pritisneš prstom, tijesto bi se odmah trebalo vratiti u prvotno stanje.
- Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
- Baguette prije pečenja pospi brašnom, a svaki od njih lagano zareži oštrim nožem.
- Na dno pećnice stavi posudu s vodom, a zatim ubaci baguette na donju razinu u pećnici.
- Peci oko 25 minuta, odnosno do trenutka kada baguette ne poprimi lijepu zlatnu boju.
- Prije rezanja obavezno ohladi kruh.
Slasni i hrskavi baguette
Isprobaj i ove recepte Paula Hollywooda...