Upuštanje u pripremu domaćeg kruha ponekad zahtjeva nešto više vremena, no jednom kada se napokon odlučiš na takav projekt, vjeruj, nećeš požaliti. Posebice ako je riječ o pripremi francuskog baguettea.
Baguette bi trebao imati hrskavu koricu, a kada ga prerežeš, rupice u tijestu trebale bi biti nešto izraženije nego kod pripreme klasičnog domaćeg kruha. Zbog toga, Paul Hollywood savjetuje da tijesto ne premijesiš nakon prvog dizanja već da u njemu sačuvaš što više zraka.
Također, zarežeš li kruh oštrim nožem prije pečenja, dobit ćete divan uzorak koji će baguette učiniti još privlačnijim.
Baguette - recept Paula Hollywooda
Sastojci:
- 500 g bijelog brašna
- 10 g suhog kvasca
- 10 g soli
- 370 ml hladne vode
- maslinovo ulje
Postupak:
- Najprije lagano naulji posudu u kojoj će se dizati tijesto.
- Brašno, sol i kvasac stavi u drugu posudu, pomiješaj, pa postepeno dodaj hladnu vodu.
- Kada počneš dobivati masu koja nalikuje na tijesto, dodajte ostatak vode i mijesi 10-ak minuta dok ne dobiješ elastično tijesto.
- Tijesto prebaci u nauljenu posudu i pusti da odstoji oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
- Podlogu premaži maslinovim uljem, pa tijesto oprezno prebaci na podlogu, no nemoj ga premijesiti kako bi se u njemu zadržalo što više zraka. Tijesto će biti nešto teže i vlažnije nego što je to obično slučaj kod pripreme kruha.
- Tijesto podijeli na 4 ili 5 jednakih dijelova.
- Svaki dio laganim pokretima oblikuj u duguljastu kobasicu.
- Prebacite dvije kobasice tijesta na lim za pečenje, prekrij prozirnom folijom i pusti da se dižu još sat vremena. Kada ga pritisneš prstom, tijesto bi se odmah trebalo vratiti u prvotno stanje.
- Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
- Baguette prije pečenja pospi brašnom, a svaki od njih lagano zareži oštrim nožem.
- Na dno pećnice stavi posudu s vodom, a zatim ubaci baguette na donju razinu u pećnici.
- Peci oko 25 minuta, odnosno do trenutka kada baguette ne poprimi lijepu zlatnu boju.
- Prije rezanja obavezno ohladi kruh.
Isprobaj i ove recepte Paula Hollywooda...