Paul Hollywood kralj je tijesta pa mu slijepo vjerujemo kad je u pitanju lisnato. Proces pripreme je dugotrajan i osjetljiv, ali sve se isplati čim zagrizete u domaći kroasan, punjene jastučiće ili mille-feuille. Hollywood savjetuje da budeš precizna, dobro rashladiš brašno, maslac i pustiš tijesto da zaista odstoji u hladnjaku nekoliko puta.
Ako izgubiš strpljenje i maslac se rastopi, uzalud ćeš potrošiti i vrijeme i namirnice. Dakle, ključ uspjeha je u strpljenju i posvećenosti!
Sastojci:
- 150 g namjenskog brašna za kruh
- 150 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 2 velika jaja
- 100 ml hladne vode
- 250 g ohlađenog maslaca
Priprema:
- Pomiješaj brašno, sol, jaja i vodu u velikoj posudi. Prebaci na pobrašnjenu podlogu i umijesi glatko tijesto. Formiraj kuglu, omotaj je folijom i stavi u hladnjak preko noći.
- Hladni maslac razvaljaj na pravokutnik veličine 40 x 20 centimetara. Jednostavnije ćeš ga razvaljati ako ga staviš između dva komada prozirne folije. Vrati u hladnjak i pričekaj da se ohladi.
- Razvaljaj tijesto u pravokutnik veličine 60 x 20 centimetara, postavi maslac i prekrij ga trećinom tijesta. Zaokreni maslac tako da ga prekriješ ostatkom tijesta i stvoriš svojevrstan sendvič s maslacem u sredini. Prstima spoji tijesto po rubovima, a zatim ga prebaci u plastičnu vrećicu i ponovno stavi u hladnjak na barem sat vremena.
- Ohlađeno tijesto izvadi iz vrećice i razvaljaj ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik.
- Donju i gornju četvrtinu pravokutnika preklopi tako da se susretnu u sredini pa još jednom preklopi po toj liniji. Stavi u vrećicu i vrati u hladnjak na još sat vremena.
- Izvadi iz vrećice i ponovno razvaljaj u pravokutnik. Ovog puta najprije preklopi gornju trećinu pa je prekrij donjom. Vrati u vrećicu i pusti da tijesto odmara sat vremena.
- Ponovi posljednji postupak i pusti da odstoji preko noći u hladnjaku.Sretno!
Sad kada si odradila teži dio posla, isprobaj recepte s lisnatim tijestom...
Izvor: paulhollywood.com