Recepti 1709 prikaza 20. ožujka 2019.

Paul Hollywood vodi vas kroz pripremu lisnatog tijesta

@paul.hollywood, Instagram
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept za domaće lisnato tijesto potražili smo kod jednog od najpoznatijih pekara i slastičara – Paula Hollywooda.

Paul Hollywood kralj je tijesta pa mu slijepo vjerujemo kad je u pitanju lisnato. Proces pripreme je dugotrajan i osjetljiv, ali sve se isplati čim zagrizete u domaći kroasan, punjene jastučiće ili mille-feuille. 

Hollywood savjetuje da budete precizni, dobro rashladite brašno, maslac i pustite tijesto da zaista odstoji u hladnjaku nekoliko puta. Ako izgubite strpljenje i maslac vam se rastopi, uzalud ćete potrošiti i vrijeme i namirnice.

Dakle, ključ uspjeha je u strpljenju i posvećenosti!

 

 

Možda vas zanima... Napravite baguette po receptu Paula Hollywooda Recepti


 
Sastojci:

  • 150 g polubijelog brašna
  • 150 g mješavine glatkog i oštrog brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 velika jaja
  • 100 ml hladne vode
  • 250 g ohlađenog maslaca

 

 | Author: Getty Images Getty Images

 

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, sol, jaja i vodu u velikoj posudi. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i umijesite glatko tijesto. Formirajte kuglu, omotajte je folijom i stavite u hladnjak preko noći.
  2. Gladni maslac razvaljajte na pravokutnik veličine 40 x 20 centimetara. Jednostavnije ćete ga razvaljati ako ga stavite između dva komada plastične folije. Vratite u hladnjak i pričekajte da se ohladi.
  3. Razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 60 x 20 centimetara, postavite maslac i prekrijte ga trećinom tijesta. Zaokrenite maslac tako da ga prekrijete ostatkom tijesta i stvorite svojevrstan sendvič s maslacem u sredini. Prstima spojite tijesto po rubovima, a zatim ga prebacite u plastičnu vrećicu i ponovno stavite u hladnjak na barem sat vremena. 
  4. Ohlađeno tijesto izvadite iz vrećice i razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik. 
  5. Donju i gornju četvrtinu pravokutnika preklopite tako da se susretnu u sredini pa još jednom preklopite po toj liniji. Stavite u vrećicu i vratite u hladnjak na još sat vremena.
  6. Izvadite iz vrećice i ponovno razvaljajte u pravokutnik. Ovog puta najprije preklopite gornju trećinu pa je prekrijte donjom. Vratite u vrećicu i pustite da tijesto odmara sat vremena.
  7. Ponovite posljednji postupak i pustite da odstoji preko noći u hladnjaku.

 

 

Možda vas zanima... Do savršenog kruha uz Paula Hollywooda Špajza

 


Sretno!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.