Kolumne Gastrolovci 05. listopada 2020.

Pasteis de nata - slatki zalogajčići s lisnatim tijestom

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li već probali pasteis de nata, tradicionalne portugalske poslastice od lisnatog tijesta?

Ovi mali portugalski kolačići su nešto što smo dnevno rješavali po barem pet komada kad smo bili na kratkom putovanju u Lisabonu i Portu. Nekoliko je razloga za to, prvi je definitivno taj što su takoooo fini, drugi je što su dostupni na svakom koraku jer ipak je to tradicionalna portugalska slastica. Kada kažem na svakom koraku onda mislim na doslovno svakom, ulični štandovi, pekare, restorani, pa čak i supermarketi, voćarne, ma stvarno svagdje. I masovno se kupuju i jedu jer su jednostavno neodoljivi.

Priprema i nije toliko teška iako zahtjeva vremena, posebno ako se kao i ja odlučite sami napraviti lisnato tijesto, ali vrijedi svake minute koju uložite. Vjerujte mi! Da ne bi bilo zabune, neće vam ovi kolačići biti ništa manje ukusni ako ćete ih raditi s kupovnim lisnatim, samo ga ostavite da se u potpunosti odmrzne kako bi se lijepo i bez puno muke razvaljalo.

Još samo koja riječ o Pasteis de nata. Recept sam dobio od rođene Portugalke, koja je recept dobila od svoje mame, također rođene Portugalke i on je baš onakav kako bi ga Portugalci sebi doma napravili. Originalni recept iz najpoznatije slastičarne “Pasteis de Belem” je još uvijek tajan i vjerojatno će zauvijek takav i ostati, ali po mom sjećanju ovaj recept nimalo u okusu u zaostaje za njim. Bacimo se na posao i krenimo s izradom kolača.

 

Možda vas zanima... Ova izvanredna torta neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju i pratećem Instagram profilu!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za tijesto:

  • 290 g glatkog brašna
  • 210 ml vode
  • 240 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Dodatno brašno za posipanje

Za punjenje:

  • 300 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 40 g glatkog brašna
  • 165 ml vode
  • 240 g šećera
  • Štapić cimeta
  • 1 žličica arome vanilije

Dodatno:

  • Šećer u prahu
  • cimet

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema tijesta:

  1. Kao i obično, počinjemo s izradom tijesta, u ovom slučaju lisnatog tijesta. Ako koristite mikser onda u zdjelu dodajte brašno, sol i vodu i krenite s izradom a ako pak koristite ruke onda zasučite rukave i bacite se na posao. Mijesite dok se sve dobro ne sjedini tj.dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Tijesto će biti dosta ljepljivo, ali to tako treba biti pa nemojte dodavati dodatnog brašna.
  2. Obilno pobrašnite radnu površinu i stavite tijesto na nju. Lagano ga oblikujte rukama u pravokutnik, pobrašnite po vrhu i prekrijte prozirnom folijom da odmori 30-ak minuta. 
  3. Sada još dodajte brašna po površini oko tijesta i razvaljajte tijesto u pravokutni oblik dimenzija, otprilike, 20x30 cm, ili koliko već možete a da bude tanko. Na jednu polovicu rasporedite trećinu omekšalog maslaca i razmažite ga. Preklopite trećinu tijesta (suhi dio) prema sredini, preklopite drugu trećinu preko prve. Okrenite tijesto za 180 stupnjeva, tj.tako da možete ponoviti valjanje tijesta u novi pravokutnik sličnih dimenzija. Ponovite postupak, razvaljajte tijesto, stavite trećinu maslaca, preklopite po trećinama.
  4. Sada smo došli do zadnjeg razvlačenja tijesta, ovaj put razvaljajte tijesto na nešto manji kvadratni oblik, nekih 20x20 cm. Rasporedite zadnju trećinu maslaca preko cijelog tijesta i zarolajte što uže možete kako bi dobili “zmijoliki” oblik.
  5. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju u stavite u hladnjak, preporuka je ako možete preko noći ali barem na 4-5 sati kako bi se maslac stegnuo.
  6. Kada vam tijesto bude spremno, podijelite ga na 24 jednaka komada (to je uvijek najlakše tako da režete na pola, pa polovice opet na pola, pa opet 4 “polovice” koje imate na pola i onda još svaku četvrtinu na tri jednaka dijela).
  7. Narezane komadiće tijesta rasporedite u maslacom premazani kalup za muffine. Svaki komad utisnite u sredinu pomoću palca te zatim s palčevima obje ruke ga razvlačite, prvo prema krajevima kalupa a zatim prema gore po stranicama.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema kreme:

  1. Kremu pravimo na sljedeći način: u jednoj posudi pomiješamo 40 g brašna i 50 ml mlijeka dok ostatak mlijeka zagrijemo u drugoj posudi. Vodu, šećer i štapić cimeta zagrijemo u trećoj posudi kako bi dobili tekući sirup.
  2. Kada nam se mlijeko zagrijalo dodamo ga u smjesu brašna i mlijeka, dodamo i malo arome vanilije i dobro promiješamo pjenjačom da se sve poveže.
  3. Iz sirupa uklonimo štapić cimeta te ga također dodamo uz stalno miješanje u posudu sa smjesom od mlijeka i brašna. Miješamo sve barem 10-ak minuta kako bi nam se smjesa prohladila i bila spremna za dodavanje žumanjaka. 
  4. Dodamo žumanjke i sve dobro “izmutimo”, procijedimo kako bi uklonili eventualne grudice te sipamo u “košarice od tijesta”. Nemojte pretjerati s punjenjem, barem 1 cm ispod vrha stanite sa smjesom od jaja. 
  5. Pecite na najvećoj temperaturi koju vam pećnice može postići nekih 8-10 minuta tj.dok se ne pojave one karakteristične “crne pjege”. 
  6. Neka se kolačići malo prohlade te ih poslužite posute s malo cimeta i šećera u prahu, ili bez posipa, kako vam je draže. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.