Želiš li kod kuće ispeći najfiniji i najhrskaviji domaći kruh, na pravom si mjestu! Imamo uistinu jednostavan i pouzdan recept za domaći kruh koji se ne mijesi. Vjeruj nam, osvojit će te na prvi griz!
Složit ćeš se s nama da ne postoji ništa tako dobro kao miris domaćeg kruha koji se širi kuhinjom, a dobra je vijest da mirisan domaći kruh možeš napraviti u nekoliko jednostavnih koraka. Priprema izvrsnog domaćeg kruha s hrskavom koricom i mekom sredinom zapravo je vrlo jednostavna.
Potrebni su ti samo osnovni sastojci: brašno, kvasac, sol i voda te malo truda i strpljenja. Od opreme će ti trebati duboka zdjela s poklopcem, najbolje vatrostalna ili bilo koja druga bez plastičnih dijelova koji bi se mogli otopiti od vrućine.
Najteži dio pečenja kruha je čekanje da se ohladi. Kada ga onako vrućeg i mirisnog izvadiš iz pećnice, minute će se činiti kao sati. No, iako je teško suzdržati se od isprobavanja, ostavi ga da se hladi barem pola sata prije rezanja.
Recept koji donosimo u nastavku jedan je od najpopularnijih recepata koje je The New York Times ikada objavio! Riječ je o receptu poznatog pekara Jima Laheyja, vlasnika pekarnice Sullivan Street Bakery.
Domaći kruh koji se ne mijesi
Sastojci:
- 400 g brašna (možeš koristi 200 g glatkog i 200 g integralnog)
- 300 ml vode
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice suhog kvasca
Postupak:
- U zdjeli rukom pomiješaj brašno, sol i kvasac.
- Zatim dodaj vodu i kuhačom (ili rukom) promiješaj da se sastojci povežu, ne moraš mijesiti.
- Smjesa će biti mekana i ljepljiva. Prekrij krpom i pusti da odstoji 12 do 16 sati.
- Nakon stajanja, smjesa će se dosta dignuti, bit će još mekša i pojavit će se mali mjehurići na površini.
- Pobrašni radnu plohu i prebaci tijesto iz posude. Pobrašni i tijesto također.
- Rukama raširi tijesto i zatim rubove preklopi kao da slažeš kuvertu.
- Prebaci ga na dobro pobrašnjenu krpu tako da je preklopljena strana dolje.
- Zamotaj u krpu i pusti da stoji dok se pećnica ne zagrije.
- Pećnicu zagrij na maksimum (250 °C) zajedno sa zdjelom s poklopcem u kojoj ćeš peći kruh.
- Treba ti duboka zdjela s poklopcem, najbolje vatrostalna ili bilo koja bez plastičnih dijelova koji se mogu otopiti od vrućine.
- Kad se pećnica i zdjela zagriju, izvadi zdjelu, u nju stavi kruh tako da je preklopljeni dio gore.
- Poklopi zdjelu i stavi ga peći 30 minuta.
- Nakon 30 minuta temperaturu smanji na 200 Celzijevih stupnjeva, otklopi zdjelu te peci dok se ne napravi hrskava korica.
- Izvadi iz zdjele, zamotaj kruh u krpu i ostavi da se ohladi.
Imamo najbolje savjete za najfiniji kruh i super ideje što napraviti sa starim kruhom...