'Pull apart' kruh je vrsta popularnih krušnih peciva, koja su izrazito sočna, dobro začinjena i lako se trgaju rukama. Zbog posebnog oblika, izgleda zaista impresivno na pladnju, a uz to je izrazito ukusan i jednostavan za pripremu!
Sve što trebaš napraviti jest tijesto za kruh na bazi mlijeka, razvaljati ga, namazati s maslacem od češnjaka, pa tijesto izrezati na male kvadratiće. Zatim se kvadrati tijesta slažu jedan na drugi, a potom se slažu u kalup za pečenje. Recept dolazi iz kuhinje popularne food blogerice Tieghan Gerard, a recept za ovu gastro deliciju čeka te u nastavku!
Kruh s maslacem i češnjakom
Sastojci:
- 600 grama brašna
- 2 paketa instant kvasca
- 1 žličica soli
- 250 mililitara punomasnog mlijeka
- 160 mililitara punomasnog vrhnja
- 3 žlice meda
- 10 žlica maslaca
- 1 jaje
- 2-3 češnja češnjaka
- 35 grama svježe naribanog parmezana
- 2 žlice suhog peršina
- 1 žlica nasjeckane svježe kadulje ili origana
- krupna morska sol
- svježi timijan za ukrašavanje
Postupak:
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kvasac i sol. Dodaj toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 žlice maslaca. Miješaj mikserom 4-5 minuta.
- Pokrij posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat.
- U međuvremenu pomiješaj maslac sobne temperature, češnjak, parmezan, peršin i kadulju s malo soli.
- Premjesti tijesto na radnu površinu i izreži ga na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljaj u veliki pravokutnik. Preko svakog komada tijesta rasporedi 1/4 smjese od maslaca i češnjaka, a zatim tijesto prereži uzdužno na 3 trake. Izreži trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata. Složi svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi.
- Ponovi s preostala 3 komada tijesta pa složi dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazanu posudicu za kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u skupinice po 4 kvadrata).
- Pokrij posudu plastičnom folijom i pusti da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat.
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva pa peci kruh dok ne porumeni, 30 do 40 minuta.
- Ostavite da plehu 5 minuta, a zatim ga pažljivo izvadi. Premaži ga s rastopljenim maslacem i pospi krupnom morskom soli te prije posluživanja ukrasi grančicama timijana.