Recepti 12. kolovoza 2020.

Univerzalno tijesto za mekane klipiće i mliječna peciva

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je univerzalni recept koji možeš iskoristiti za pripremu odličnih peciva za burgere ili sendviče, ali i za klipiće.

Ako ti paljenje pećnice ovih dana ne predstavlja problem, iskoristi priliku za pripremu pahuljastih peciva i razveseli najmilije.

Od istog tijesta možeš napraviti mliječna peciva sa sezamom, ali i različite vrste običnih ili pak klipića s nadjevom. Trebat će ti nekoliko osnovnih sastojaka, koje zasigurno imaš u smočnici, i samo malo strpljenja.

 

Pohani-kruh-s-bananama Možda vas zanima... Za dobar početak dana: Pohani kruh s bananama Recepti

 

Osnovni recept:

  • 400 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 pakiranje suhog kvasca (7 g)
  • 1 žličica šećera
  • 280 ml toplog mlijeka
  • 100 ml ulja


Priprema tijesta:

  1. Prosij glatko brašno pa napravi udubljenje u sredini. Dodaj kvasac i žličicu šećera u sredinu. Sol pospi okolo.
  2. Potom dodaj lagano zagrijano mlijeko i ulje pa izmiksaj nastavcima za tijesto.
  3. Kad se tijesto počne odvajati od posude, ruke lagano naulji pa ga mijesi nekoliko minuta.
  4. Oblikuj glatku kuglu, stavi je u čistu posudu i prekrij plastičnom folijom kako se tijesto ne bi sušilo. Pusti da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči.

 

Možda vas zanima... Za slatko jutro: Duplo čokoladni banana kruh Recepti

 

U ovom trenutku imaš nekoliko opcija. Ako želiš pripremati klipiće, tijesto podijeli na dva dijela, svaki razvaljaj u kružni oblik i razreži na osam trokuta. Po želji ih nadjeni sirom ili pak naribaj malo hladnog maslaca, a potom ih zarolaj. Prije pečenja ih premaži jajem i pospi soli te sezamom i kimom. U drugom slučaju tijesto podijeli na 10 jednakih kuglica, pokrij ih krpom pa ih pusti da se još 15-ak minuta dižu. Prije pečenja ih također premaži umućenim žumanjkom i posoli.

Obje verzije peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Klipićima će trebati između 15 i 20 minuta, a pecivima nešto duže. Znat ćeš da su pečeni kad s obje strane poprime zlatnu boju.

Uživaj!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.