Ako ti paljenje pećnice ovih dana ne predstavlja problem, iskoristi priliku za pripremu pahuljastih peciva i razveseli najmilije. Od istog tijesta možeš napraviti mliječna peciva sa sezamom, ali i različite vrste običnih ili pak klipića s nadjevom. Trebat će ti nekoliko osnovnih sastojaka, koje zasigurno imaš u smočnici, i samo malo strpljenja.
Tijesto za mekana mliječna peciva
Sastojci:
- 400 g brašna
- ½ žličice soli
- 1 pakiranje suhog kvasca (7 g)
- 1 žličica šećera
- 280 ml toplog mlijeka
- 100 ml ulja
Postupak:
- Prosij glatko brašno pa napravi udubljenje u sredini. Dodaj kvasac i žličicu šećera u sredinu. Sol pospi okolo.
- Potom dodaj lagano zagrijano mlijeko i ulje pa izmiksaj nastavcima za tijesto.
- Kad se tijesto počne odvajati od posude, ruke lagano naulji pa ga mijesi nekoliko minuta.
- Oblikuj glatku kuglu, stavi je u čistu posudu i prekrij plastičnom folijom kako se tijesto ne bi sušilo. Pusti da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči.
U ovom trenutku imaš nekoliko opcija. Ako želiš pripremati klipiće, tijesto podijeli na dva dijela, svaki razvaljaj u kružni oblik i razreži na osam trokuta. Po želji ih nadjeni sirom ili pak naribaj malo hladnog maslaca, a potom ih zarolaj. Prije pečenja ih premaži jajem i pospi solju te sezamom i kimom.
U drugom slučaju, za mliječna peciva sa sezamom, tijesto podijeli na 10 jednakih kuglica, pokrij ih krpom pa ih pusti da se još 15-ak minuta dižu. Prije pečenja ih također premaži umućenim žumanjkom i posoli.
Obje verzije peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Klipićima će trebati između 15 i 20 minuta, a pecivima nešto duže. Znat ćeš da su pečeni kad s obje strane poprime zlatnu boju.