Recepti 22. kolovoza 2021.

Univerzalno tijesto za mekana mliječna peciva

SHUTTERSTOCK Domaća hambi peciva
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je univerzalni recept koji možeš iskoristiti za pripremu odličnih peciva za burgere ili sendviče, ali i za klipiće.

Ako ti paljenje pećnice ovih dana ne predstavlja problem, iskoristi priliku za pripremu pahuljastih peciva i razveseli najmilije.

Od istog tijesta možeš napraviti mliječna peciva sa sezamom, ali i različite vrste običnih ili pak klipića s nadjevom. Trebat će ti nekoliko osnovnih sastojaka, koje zasigurno imaš u smočnici, i samo malo strpljenja.

 

Pohani-kruh-s-bananama Možda vas zanima... Za dobar početak dana: Pohani kruh s bananama Recepti

 

Osnovni recept:

  • 400 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 pakiranje suhog kvasca (7 g)
  • 1 žličica šećera
  • 280 ml toplog mlijeka
  • 100 ml ulja


Priprema tijesta:

  1. Prosij glatko brašno pa napravi udubljenje u sredini. Dodaj kvasac i žličicu šećera u sredinu. Sol pospi okolo.
  2. Potom dodaj lagano zagrijano mlijeko i ulje pa izmiksaj nastavcima za tijesto.
  3. Kad se tijesto počne odvajati od posude, ruke lagano naulji pa ga mijesi nekoliko minuta.
  4. Oblikuj glatku kuglu, stavi je u čistu posudu i prekrij plastičnom folijom kako se tijesto ne bi sušilo. Pusti da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči.

 

Možda vas zanima... Za slatko jutro: Duplo čokoladni banana kruh Recepti

 

U ovom trenutku imaš nekoliko opcija. Ako želiš pripremati klipiće, tijesto podijeli na dva dijela, svaki razvaljaj u kružni oblik i razreži na osam trokuta. Po želji ih nadjeni sirom ili pak naribaj malo hladnog maslaca, a potom ih zarolaj. Prije pečenja ih premaži jajem i pospi soli te sezamom i kimom. U drugom slučaju tijesto podijeli na 10 jednakih kuglica, pokrij ih krpom pa ih pusti da se još 15-ak minuta dižu. Prije pečenja ih također premaži umućenim žumanjkom i posoli.

Obje verzije peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Klipićima će trebati između 15 i 20 minuta, a pecivima nešto duže. Znat ćeš da su pečeni kad s obje strane poprime zlatnu boju.

Uživaj!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.