gastro postao
Svaki griz je čisti užitak! Pripremi ova slasna peciva s parmezanom i češnjakom!
Oko ovih aromatičnih peciva zapravo nema puno posla, no tijesto ipak treba odstajati kako bi bilo pahuljasto i mekano. Preporučujemo da ga umijesiš odmah i pustiš da vrijeme i kvasac odrade svoju magiju.
Premaži peciva mješavinom češnjaka i maslaca, pospi s malo parmezana i uživaj u divnom okusu i mirisu.
Domaća peciva s parmezanom i češnjakom
Sastojci:
- 500 g polubijelog brašna
- 1 žličica šećera
- 1 omot kvasca u prahu (7 g)
- 2 žličice soli
- 350 ml tople vode
- 4 žlice maslinovog ulja
- 100 g maslaca
- 6 režnjeva češnjaka
- svježi peršin
- 1 žličica soli
- 30 g naribanog parmezana
Postupak:
- U posudu dodaj brašno, kvasac, šećer i sol. Lagano pomiješaj i postepeno dodaj toplu vodu i dvije žlice maslinovog ulja. Miksaj lagano s nastavcima za tijesto. Kad se formira kugla, ugasi mikser.
- Premaži čistu posudu s dvije žlice maslinovog ulja, prebaci tijesto, pokrij ga krpom i pusti da se diže 90 minuta. Trebalo bi se udvostručiti.
- Kad se digne, prebaci tijesto na pobrašnjenu podlogu i podijeli u dva jednaka dijela. Oba omotaj plastičnom folijom i pusti ih da odmore još 15-ak minuta.
- Svaki dio tijesta pobrašni i nareži oštrim nožem na osam jednakih dijelova i formiraj kuglice.
- Svaku kuglicu razvaljaj poput užeta i zaveži čvor.
- Posloži tijesto na papir za pečenje s većim razmakom, pokrij i pusti da odmara još pola sata.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva otprilike 20 minuta.
- Otopi maslac, dodaj zgnječeni češnjak pa ga kratko preprži na tavici. Premaži gotova peciva, posoli, pospi parmezanom i nasjeckanim svježim peršinom.