Savršeno prhki i sočni: ove zalogaji sa šunkom i sirom gotove su za manje od 20 minuta!
Slane kuglice, odnosno slani zalogaji sa šunkom i sirom nemaju ništa zajedničko s klasičnim pecivima koja traže precizno oblikovanje. Ovdje je cilj upravo suprotan – opušteno, rustikalno i brzo. Tijesto se ne mijesi, ne valja i ne oblikuje. Jednostavno se spušta žlicom na lim i peče. U pećnici se pretvara u zlatne, hrskave jastučiće koji pucketaju pod zubima.
Konkretni i brzi
Punjenje je ozbiljno: jaki cheddar, kockice šunke i svježi peršin stapaju se s maslacem i blagim začinima. Svaki zalogaj je mali obrok za sebe. Ako želiš dodatni sloj okusa, premaži ih otopljenim maslacem odmah nakon pečenja. Njihova tekstura – hrskava izvana, a sočna i mirisna iznutra – čini ih idealnima za svaku priliku kada ti treba nešto konkretno i brzo.
Ne gasi ekran dok kuham
Slani zalogaji sa šunkom i sirom
20 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
3
šalica
Cheddar
1
šalica
Šunka
0,75
šalica
Svježi peršin
0,25
šalica
Prašak za pecivo
1
žlica
Soda bikarbona
1
žličica
Sol
1
žličica
Češnjak u prahu
0,50
žlica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Maslac
0,75
šalica
Mlaćenica
1,75
šalica
Postupak
Uključi pećnicu na 245 °C. Pripremi dva velika lima i obloži ih papirom za pečenje ili silikonskim podlošcima.
U velikoj posudi pomiješaj brašno, naribani sir, sitno sjeckane šunku i peršin, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, češnjak u prahu i papar.
Zamrznuti maslac naribaj na krupni ribež i lagano ga umiješaj u smjesu.
Ulij mlaćenicu i lopaticom promiješaj dok ne dobiješ mekano, ljepljivo tijesto.
Pomoću dviju žlica oblikuj 24 veće hrpice (oko 3 žlice smjese po komadu) i rasporedi ih na limove s razmakom.
Peci 14 do 18 minuta, dok peciva ne dobiju zlatno-smeđu boju. Na polovici pečenja zamijeni pozicije limova u pećnici.
Posluži ih dok su još topli. Ako želiš, premaži ih otopljenim maslacem za dodatnu sočnost.
Ovi mini zalogaji nisu rezervirani samo za doručak. Posluži ih uz krem juhu, varivo, salatu ili kao topli zalogaj uz čašu vina.