Bez kompliciranih priprema i čekanja da tijesto naraste, ovi bagelsi s posnim sirom gotovi su za tren, a svaka porcija pruža obilje energije
Bagels su puno više od običnog peciva. S karakterističnom rupom u sredini, ova peciva imaju bogatu povijest i svestranost koja ih čini neizostavnim dijelom mnogih kultura.
Porijeklom iz Istočne Europe, bagels su osvojili svijet svojim specifičnim načinom pripreme – kuhanjem u vodi prije pečenja – što im daje savršenu kombinaciju mekane unutrašnjosti i hrskave korice. Međutim, u našoj verziji priprema je mnogo jednostavnija, a rezultat jednako ukusan.
Posni sir, zvijezda recepta, obogaćuje bagelse kremastom teksturom i visokim udjelom proteina. Priprema u pećnici ili fritezi na vrući zrak daje im zlatno-smeđu koricu i prozračnu unutrašnjost, idealnu za sve prilike – od doručka do večere, slatkog ili slanog međuobroka.
Svestrani su i prilagodljivi, a mogu se poslužiti s raznim dodacima: kremasti sir i dimljeni losos za klasičan užitak, maslac i marmelada za brz doručak, ili avokado i jaje za nutritivno bogat obrok.
Ne gasi ekran dok kuham
Bagelsi s posnim sirom
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Integralno brašno
140
g
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
0,75
žličica
Posni sir
1
šalica
Jaje
1
kom
Sjemenke sezama
Mak
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol te dobro izmiješaj pjenjačom. Dodaj ocijeđeni svježi posni sir i miješaj vilicom ili lopaticom dok se sastojci dobro ne sjedine – smjesa će izgledati poput sitnih mrvica.
Rukama mijesi tijesto u zdjeli dok ne postane glatko, elastično i blago ljepljivo, ali ne smije se lijepiti za ruke, otprilike 2 minute.
Tijesto podijeli na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikuj u valjak debljine oko 2 cm - spoji krajeve i formiraj bagel. Alternativno, možeš oblikovati kuglicu, probušiti rupu u sredini i lagano je proširiti.
Premaži bagelse umućenim jajem i pospi ih začinima po želji s obje strane.
Zagrij pećnicu na 190°C. Obloži pleh papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Ako koristiš papir za pečenje, lagano ga namaži uljem kako bi spriječio lijepljenje.
Peci bagelse na gornjoj rešetki pećnice 25 minuta. Ohladi ih najmanje 15 minuta prije rezanja – ovaj korak je ključan za postizanje prave teksture.