Recepti Kruh i pecivo 30. siječnja 2025.

Proteinski bagelsi s posnim sirom

Kruh i pecivo
20 MIN
25 MIN
4
SREDNJE
Bagelsi s posnim sirom
foto: @hauteandhealthyliving Pinterest
Bez kompliciranih priprema i čekanja da tijesto naraste, ovi bagelsi s posnim sirom gotovi su za tren, a svaka porcija pruža obilje energije

Bagels su puno više od običnog peciva. S karakterističnom rupom u sredini, ova peciva imaju bogatu povijest i svestranost koja ih čini neizostavnim dijelom mnogih kultura.

Porijeklom iz Istočne Europe, bagels su osvojili svijet svojim specifičnim načinom pripreme – kuhanjem u vodi prije pečenja – što im daje savršenu kombinaciju mekane unutrašnjosti i hrskave korice. Međutim, u našoj verziji priprema je mnogo jednostavnija, a rezultat jednako ukusan.

Možda vas zanima... Ravno iz New Yorka - originalan recept za bagelse! Kolumne

Od doručka do večere

Posni sir, zvijezda recepta, obogaćuje bagelse kremastom teksturom i visokim udjelom proteina. Priprema u pećnici ili fritezi na vrući zrak daje im zlatno-smeđu koricu i prozračnu unutrašnjost, idealnu za sve prilike – od doručka do večere, slatkog ili slanog međuobroka.

Svestrani su i prilagodljivi, a mogu se poslužiti s raznim dodacima: kremasti sir i dimljeni losos za klasičan užitak, maslac i marmelada za brz doručak, ili avokado i jaje za nutritivno bogat obrok.

Ne gasi ekran dok kuham

Bagelsi s posnim sirom
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Integralno brašno 140 g
  • Prašak za pecivo 2 žličica
  • Sol 0,75 žličica
  • Posni sir 1 šalica
  • Jaje 1 kom
  • Sjemenke sezama
  • Mak
Postupak
  1. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol te dobro izmiješaj pjenjačom. Dodaj ocijeđeni svježi posni sir i miješaj vilicom ili lopaticom dok se sastojci dobro ne sjedine – smjesa će izgledati poput sitnih mrvica.


  2. Rukama mijesi tijesto u zdjeli dok ne postane glatko, elastično i blago ljepljivo, ali ne smije se lijepiti za ruke, otprilike 2 minute.


  3. Tijesto podijeli na 4 jednaka dijela. Svaki dio oblikuj u valjak debljine oko 2 cm - spoji krajeve i formiraj bagel. Alternativno, možeš oblikovati kuglicu, probušiti rupu u sredini i lagano je proširiti.


  4. Premaži bagelse umućenim jajem i pospi ih začinima po želji s obje strane.


  5. Zagrij pećnicu na 190°C. Obloži pleh papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Ako koristiš papir za pečenje, lagano ga namaži uljem kako bi spriječio lijepljenje.


  6. Peci bagelse na gornjoj rešetki pećnice 25 minuta. Ohladi ih najmanje 15 minuta prije rezanja – ovaj korak je ključan za postizanje prave teksture.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

164 kcal

8 %

MASTI

1,00 g

1 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

28,50 g

10 %

PROTEINI

9,00 g

18 %

Imamo još recepata za fina peciva!

domaće kiflice Možda vas zanima... Jedini recept za domaće kiflice koji će ti trebati Recepti Kiflice Možda vas zanima... Mekane kiflice koje nije potrebno mijesiti! Recepti Domaći slanci po receptu Darka Kontina Možda vas zanima... Zaboravi na pekaru, napravi domaće slance Kolumne Možda vas zanima... Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.