Ovo je naš, obiteljski recept za kupus kifle. Doduše, nisam baš sigurna da je naš naš, ali otkad znam za sebe, znam ove mamine kupus kifle i na taj način sam ih i ja naučila praviti.
Obožavam sve vrste dizanog tijesta i mislim da nema loših jela i deserata koje se rade od njega. Volim miris sirovog tijesta, a vjerujem da ste svi, kao djeca, čopali sirovo dizano tijesto iako su vam govorili da će vas boljeti stomak od toga.
Kupus kifle su odlične i kao desert i kao slani snack. Ja ih obožavam premazati s pekmezom od šipka i uživati uz šalicu čaja. Kasnije, kad ogladnim, valja narezati nešto suho i napuniti ih i, voila, eto najfinijeg sendviča.
Želiš li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjeti njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Za tijesto će vam trebati:
- 500 g brašna
- 150 ml toplog mlijeka
- 150 ml tople vode
- 1 jušna žlica suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 100 ml ulja
Kupus fil bez kupusa:
- 125 g margarina sobne temperature
- 1 čašica punomasnog - crvenog kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 1,5 žlica brašna
- 1 žličica soli
Dodatno:
- 1 jaje za premazivanje
- sezam za posipanje
Postupak pripreme:
- Suhi kvasac, šećer i 1 žlicu brašna (odvojite od 500g) promiješajte.
- Dodajte toplo mlijeko, promiješajte i pokrijte čistom krpom. Ostavite na toplom da se diže barem 15 minuta.
- Kada se kvasac zapjenio, dodajte ostatak brašna, vodu, ulje i sol. Sve dobro promiješajte
- Prebacite tijesto na radnu površinu i kratko ga mijesite dok se ne sjedini. Umiješeno tijesto vratite u posudu, pokrijte i pustite da se diže na toplom 30 minuta.
- Za to vrijeme izradite fil. Margarin miksajte dok se fino ne izradi - cca 5 minuta.
- Dodajte mu ostale sastojke - kiselo vrhnje, jaja, brašno i sol. Sve fino izmiksajte.
- Ne brinite ako vam smjesa ima grudica. To je najvjerojatnije margarin koji će se otopiti kod pečenja.
- Kada se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu.
- Razvaljajte ga na 1/2 cm debljine u pravokutni oblik. - naravno ne mora biti savršen.
- Filom premažite kompletnu površinu tijesta.
- Rolajte tijesto u savijaču - poput makovnjače npr.
- Kupus kifle režite pobrašnjenim tanjurićem. Režete ih u trokutasti oblik.
- Kupus kifle posložite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Ako nemate papira za pečenje, naravno, možete namastiti i pobrašniti tepsiju.
- Pokrijte ih čistom krpom i pustite da još jednom odstoje na toplom i da se lagano dignu. Ovo je, doista, ključan trenutak. Zbog toga kupus kifle budu jako lagane i lijepo se dignu kod pečenja.
- Pećnicu upalite na 250 stupnjeva.
- Kupus kifle netom prije pečenja premažite razmućenim jajetom, pospite sezamom i još malo posolite odozgora.
- Na 250 stupnjeva ih pečete 10 do najviše 15 minuta. Svakako ih pogledajte tijekom pečenja, kad dobiju lijepu zlatnu boju a ispod zlatnu koricu, gotove su!
Poslužite uz nešto nakoso narezano ili uz pekmez od šipka. Mogućnosti je bezbroj. Dobar tek!